İstiklal Mahkemelerinin kararlarıyla idam edilen kişilerin kayıp mezarları ile daha sonraki yıllarda naaşları bilinmeyen yerlere gömülen dini şahsiyetlerin mezar yerlerinin bulunması için çalışma başlatıldı. Bu konudaki talimatın bizzat Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından verildiği öğrenildi.

ARŞİVLER TARANACAK

Çalışma geçtiğimiz Salı günü Meclis'te Başbakan Erdoğan tarafından kabul edilen Tunceli heyetinin dile getirdiği “Seyit Rıza'nın mezarı bulunsun” talebi üzerine başlatıldı. Bu talebin yerine getirilmesi için ilgili kurumlara talimat verilirken, talimatta sadece Seyit Rıza'nın yer almadığı, Erbilli Esat Efendi, İskilipli Atıf Hoca, Şeyh Said ve Said Nursi gibi isimlerin de yer aldığı öğrenildi. Talimat çerçevesinde ilk olarak Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nun uzmanlardan oluşan bir heyet araştırmalara başladı. Söz konusu çalışma çerçevesinde Genelkurmay Arşivi'nde olan askeri arşivlerin de taraması yapılacağı öğrenildi.

BİR MEZARLARI BİLE YOK

72 yıl önce idam edilen Seyit Rıza'nın mezar yerinin nerede olduğu bilinmiyor. Aynı şekilde İskilip Atıf Hoca, Erbilli Esat Efendi, Şeyh Said ve Said Nursi'nin de mezar yerleri belli değil. Dönemin idarecileri tarafından bilerek ve isteyerek mezarların kaybedildiği ya da bu kişilerin sadece devletin bildiği bir yere gömüldüğü öne sürülüyor. Şeyh Said'in mezarının olduğu bölge takriben Diyarbakır Dağkapı civarı olarak biliniyor. 1928'de Dağkapı'da yan yana dizili 37-38 mezar bulunuyordu. Ancak bu bölge daha sonra askeri bölge ilan edilince mezarların bulunduğu yere sinema yapıldığı biliniyor./yeni şafak