Dişlerdeki problemlerin, birçok futbolcunun transferine bile gölge düşürebildiğini belirten Ankaraspor Kulübü Doktoru Doç. Dr. Burak Kunduracıoğlu, "Diş ve dişeti hastalıkları, vücut direncini düşürüyor. Vücut direnci ne kadar düşerse, futbolcu da sakatlanmalara o kadar açık oluyor" dedi.

Fenerbahçe"de son haftalarda Roberto Carlos, Alex De Souza ve Deniz Barış"ın adale sakatlığı yaşaması üzerine şaşkınlık yaşayan ve "25 yıllık teknik direktörlük hayatında böyle bir şeyle karşılaşmadığını" ifade eden Daum, bu futbolculara bazı kan testlerinin yapılmasının yanı sıra, dişlerinin de kontrol edilmesini istedi.

Adale sakatlanmalarının nedeninin, diş iltihaplanması olabileceğine dikkati çeken Daum"un bu açıklamaları, akıllara AC Milan"ın, dişlerindeki enfeksiyon nedeniyle transferinden vazgeçtiği Portolu Aly Cissokho"yu, Trabzonspor"un yeni transferlerinden Zafer Yelen"in kasık ağrılarına neden olan 20 yaş dişlerini ve Ümit Özat"ın futbolu bırakmasına neden olan kalp rahatsızlığının nedenlerinden biri olarak görülen çürük dişlerini getirdi.

Daum"un bu açıklamaları üzerine, AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Kunduracıoğlu, yoğun antrenmanların, vücut direncini düşürdüğünü belirtirken, futbolcunun vücudunun herhangi bir yerinde mikrop, parazit, idrar yolları enfeksiyonu, diş iltihapları veya çürükleri varsa, bunların, direnç düşüklüğünü daha da şiddetlendirdiğini ifade etti.

Futbolcuların transferleri yapılırken, esaslı bir sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğine, ancak Türkiye"de bazı takımların bu konuda yeterince hassas davranmadığına dikkati çeken Kunduracıoğlu, "Sakatlıkların önüne geçmek için futbolcuların, en azından koruyucu hekimlik adına diş, KBB ve idrar yolları gibi her yönüyle incelenmesi gerekir" diye konuştu.
Kunduracıoğlu, sağlık kontrolleri sırasında ortaya çıkan diş ve dişeti hastalıklarının, vücut direncini olumsuz etkileyip, azalttığını dile getirirken, "Vücut direnci ne kadar düşerse, futbolcu sakatlanmalara o kadar açık oluyor. Bir futbolcu, ne kadar çok sakatlık yaşarsa, daha sonra sakatlanma oranı yükseliyor. Futbolcular için bir haftanın bile çok önemli olduğu göz önüne alındığında, özellikle diş muayenesine önem verilmesi şart" dedi.

Kunduracıoğlu, genelde 20"li yaşlarda olan futbolcularda en sık rastlanan sorunların, 20 yaş dişleri ve bunlarda gelişen enfeksiyonlar olduğunu, diş enfeksiyonların da kaslarda, özellikle de kasık bölgelerinde sakatlıklara davetiye çıkardığını kaydetti.

CISSOKHO, ZAFER YELEN VE ÜMİT ÖZAT
Portekiz"in Porto takımında forma giyen Fransız defans oyuncusu Aly Cissokho"nun AC Milan"a transferi, birkaç ay önce dişlerindeki problem nedeniyle tehlikeye girmiş, Trabzonspor"un yeni transferlerinden Zafer Yelen, geçen sezon iki kez ameliyat olduğu kasıklarındaki ağrıların geçmemesi üzerine Bayern Münih"in doktoruna gitmiş, bu doktor da ona "Diş doktoruna git ve 20"lik dişlerini çektir" demişti. Dişlerini çektirip, iyileşen Yelen, "Dişlerimdeki iltihaplaşmanın, kasıklarıma problem yaptığını öğrendim" diye konuşmuştu.

Alman Bild gazetesi de Köln"ün kaptanı iken kalp rahatsızlığı nedeniyle futbolu bırakmak zorunda kalan Ümit Özat"ın, kalp kası iltihabına çürük dişlerinin neden olduğunu iddia etmiş, Özat"ın ağzındaki yedi çürüğün, kalp kası iltihabına neden olduğunu öne sürmüştü.