CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi  Gürer, AA muhabirine yaptığı açıklamada kültürün ve geleneksel el  sanatlarının gelecek kuşaklara aktarılmasının önemli unsurlarından birinin de  meslekler olduğunu işaret etti.

Özellikle Anadolu'nun pek çok kentinde zamana ve modern dünyaya  direnen meslekler olduğunun altını çizen Gürer, bu mesleklere ve ustalarına  sağlanacak desteklerin büyük önem taşıdığını belirtti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin soru önergesine verdiği  yanıtta, 31 Ekim 2017 tarihi itibariyle kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde  faaliyet gösteren toplam 158 esnaf ve sanatkarın ustalık belgesi sahiplerine  yönelik destek kredisinden yararlandığı bilgisinin verildiğini aktaran Gürer,  önergeye göre 14 Aralık 2017 tarihi itibariyle aynı kapsamda faaliyette bulunan  kişilerden 2 bin 258'inin ise esnaf vergi muafiyeti belgesi aldığını ifade etti.

Bu sayının artması gerektiğini savunan Gürer, mesleklerin yaşaması  rekabet koşullarına direnebilmesi için maddi desteğin artması, ayrıca bu alanda  çıraklığın özendirilmesi gerektiğine değindi.

Gürer, "Örneğin bizim bölgemizde keçiboynuzundan bıçak yapan ustalar  vardı. Her şey fabrikalarda üretilmeye başladı, düşük fiyatlı Çin malları  piyasaya girdi. Ustaların el emeği bu ürünlere rağbet düştü. Ancak bu ve benzeri  alanlarda üretim yapan ustaların ayakta kalabilmesi için devletin mutlaka proje  geliştirmesi lazım." diye konuştu.

"Faizsiz kredide istenen sonuç alınamadı"

Türkiye'de on binlerce esnaf ve sanatkarın, kaybolmaya yüz tutmuş  meslekleri icra ederek, bu mesleklerin gelecek nesillere aktarılması için  mücadele verdiğine işaret eden Gürer, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra eden esnaf ve sanatkarımızın  daha uygun koşullarda ve kriterleri esnetilmiş  faizsiz kredilerden  faydalanmalarına olanak sağlanmalı. Hükümetin ustalık belgesi sahiplerine ve  kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra eden esnaf ve sanatkara verileceği  açıklanan faizsiz kredi uygulamasında, istenen sonucun alındığı söylenemez. Bu  kapsamda kredi kullanan esnaf ve sanatkar sayısının çok düşük seviyede kalması,  uygulamayla ilgili bir sorun olduğunu gösteriyor. Yetkililerin, bu alandaki esnaf  ve sanatkarın kredi kullanarak işyeri açmasını sağlayacak olanakları  geliştirmesi, pürüzleri gidermesi gerekiyor."

"Okullarda ders olarak okutulsun"

Gürer, hükümetin bu alanda geliştirmesi gereken projenin bir ayağının  da kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde yeni esnaf ve sanatkarların yetiştirilme  olduğunu vurgulayarak, bu mesleklerde çıraklığın özendirilmesi ile olacağını dile  getirdi.

Meslek okullarında kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere ilişkin programlar  geliştirilebileceğini, ders olarak müfredata konulabileceğini belirten Gürer.  bunun özendirici olacağını, yeni ustalar yetişmesinin önünü açacağını bildirdi.

Gürer, bu meslekleri gelecek kuşaklara aktarmanın ülkenin kültürel  hafızasının yaşatılması açısından son derece gerekli olduğunun altını çizerek,  tüm siyasi partilerin bu yöndeki çalışmalara destek vermesini de istedi.