Didim ilçesinde düzenlenen gecede barış ve dostluk temaları işlendi.
Yunanistan'ın Kavala kenti ile Didim arasımda oluşan dostluk zinciri, Didim'de imzalanan protokol ile resmileştirildi. Protokol imza törenine CHP Aydın Milletvekili Mehmet Fatih Atay, Aydın Vali Yardımcısı Mesut Kırcalı, Kavala Valisi Theodoros Kalliontzis, Didim Kaymakamı Ali Katırcı, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Kavala Eski Belediye Başkanı Stelyo Gulvas, Kavala Belediye Başkanı Yorgo Kritikos ile birlikte Didim Belediyesi Meclis üyeleri, 65 kişilik Yunan Kafilesi ve Didimliler katıldı.
İmza törenininde konuşan Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı "Neo Yoran ve Yoran olmak üzere karşı kıyıda ve burada iki Didim var. Yunanistan ve Türkiye arasında oluşan bu dostluk bağında Ege Barış Derneği üyesi Dimitri ve Bilal Amcanın katkısı büyük bu yüzden onlara teşekkür ediyorum. Neo Yoranlı ve Didimliler olarak bizler mübadelenin çocuklarıyız ve Yunanistanlı mübadele çocukları ile bir arada olma mutluluğu yaşıyoruz. Didimliler olarak kardeşliğimizi resmiyete dökme isteğimizi Belediye Meclisinden geçirdik. Didimliler'in bu isteğine izin veren Belediye Meclisimize teşekkür ediyorum. Türk ve Yunan kültürünün ve yaşam tarzının benzer yanları çok fazla, bu yüzden bu iki toplumun insanlarının mutlaka bir arada olması gerekiyordu. Savaşa karşı barışı sağlamak için bu protokol bir adımdır. Dünya barışının sağlanmasında yerel yönetimin katkısının büyük olduğunu düşünüyorum. Yoran bir barış kentidir. Biz barışa olan tutkumuzu düzenlediğimiz barış şenlikleri ile dile getirmeye çalışıyoruz. Barış şenliklerinin amacı; Ege denizi kararmasın ve dostluk denizi olsun. Bugün gerçekleştirdiğimiz protokol ile dostluğumuz körüklenmiştir. Bu aşamaya gelmemizi sağlayan Eski Belediye Başkanlarımıza ve Belediye Meclis üyelerimize teşekkür ederim" dedi.
Kavala Eski Belediye Başkanı Stelyo Gulvas ise duygularını “Didim halkının gönlünde yerimiz olduğunu biliyorum. 4 yıl önce amacımız eski ve yeni Yoran halklarının birbirini tanımasıydı. Şimdi kaynaştılar. Biz de Ege Denizi kararmasın , her zaman beyaz kalsın istiyoruz. Bizim yapmak istediğimiz hep ileriye gitmek. Bizler bu iki halkın birbirine çok yakın olduğuna tanık olduk. İsteğimiz bu dostluğun ilerleyerek devam etmesidir. Yeni Belediye Başkanımız Yorgo'da aynı yolda yürüyeceği için çok sevinçliyim" ifadelerine yer verdi.
Ege Barış İletişim Derneği adına konuşma yapan Bülent Tanık ise bir araya gelmekten çok bir arada yaşamanın önemli olduğunu vurgulayarak bunun AB çatısı altında gerçekleşebileceğini belirtti. Tanık, “Barıştan yana insanların insiyatifi ile gerçekleşen bu ortamda Belediye Başkanlarımızın rolü büyük. Yaşanan acıları en iyi bilenler çelişki nedeni ile göç etmek zorunda kalanlardır. Acı bizim ortak paydamız bu yüzden barış öncülüğü bizlere düştü. Bir araya gelmenin ötesinde, bir arada yaşamanın yollarını aramalıyız” dedi.
Kavala Valisi Theodoros Kalliontzis, gelişen dostluk ortamı ile ilgili olarak ise “Hepimiz doyacak kadar ekmeğe sahibiz. Dünya çok küçük olduğu için kavga değil barış içinde yaşamalıyız. Büyük problemlerin çözülmesini istiyoruz. Biz halk olarak. Barış içinde yaşamak arzusundayız. Dostluğun söz konusu olduğu her zaman yanınızdayım. Belediye Başkanının yaptıklarından Türk Halkının ne kadar misafirperver olduğunu görüyoruz. Barış içinde yaşamalıyız” diyerek kardeş şehir protokolü imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Aydın Vali Yardımcısı Mesut Kırcalı da her zaman barış ve kardeşlikten yana olduklarını, bu dostluk ilişkilerinin ekonomi ve turizmi de geliştireceğine inandığını ifade etti.
Gece Kardeş Şehir İmza Protokolünün ardından Serap Tamay ve Grup Günberi eşliğinde yemek ile devam etti. (iha)