28 Şubat sürecinde milletvekilliği düşürülen Merve Kavakçı'nın, Meclis'e haklarının iadesi için yaptığı başvuru bu hafta Başkanlık Divanı'nda görüşülecek.

Perşembe günü Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında toplanacak Divan'ın, Kavakçı'ya 'eski milletvekili' sıfatı vermesi ve milletvekilliğinden doğan tüm haklarını iade etmesi bekleniyor. Ancak, bu kararın, Kavakçı'nın milletvekili seçildiği dönemde verilmeyen maaşlarının tamamını alabileceği anlamına gelmediği belirtiliyor.

Zaman'ın haberine göre 28 Şubat sürecinde vatandaşlıktan çıkarılmasının ardından maaşının verilmesi yönünde açtığı davalar, Danıştay tarafından reddedilen Merve Kavakçı'nın, maaş alabilmesi için yeniden dava açması gerekecek.

28 Şubat sürecinde milletvekilliği düşürülen Merve Kavakçı'nın, haklarının iadesi için Meclis'e yaptığı başvuru bu hafta Başkanlık Divanı'nda görüşülecek. Perşembe günü Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında toplanacak olan Başkanlık Divanı'nın, Kavakçı'ya 'eski milletvekili' sıfatı vermesi ve milletvekilliğinden doğan tüm haklarını iade etmesi bekleniyor.

Divan'da Kavakçı hakkında 'TBMM üyesi olduğuna' dair karar alınmasıyla 15 yıl önce olağanüstü dönemde Anayasa ve içtüzüğe aykırı olarak olarak alınan itibarının da iade edilmiş olacağı belirtiliyor. Başkanlık Divanı'nın kararından sonra Kavakçı, kırmızı pasaport, milletvekili kartı, Meclis'e giriş için aracına vekil kartı, milletvekili albümünde fotoğrafının yayımlanması, sağlık hizmetlerinden yararlanma, VIP'den geçme gibi diğer eski milletvekillerinin sahip olduğu haklardan yararlanabilecek.

DANIŞTAY'YA YENİDEN DAVA AÇMASI GEREKECEK

Ancak Kavakçı'ya 'eski milletvekili' unvanı verilmesinin milletvekiliyken verilmeyen maaşlarının tamamını geri alacağı anlamına gelmediği belirtiliyor. 28 Şubat sürecinde vatandaşlıktan çıkarılması ve milletvekilliğinden düşürülmesi ile maaşının verilmesi yönünde açtığı davalar Danıştay tarafından reddedilen Kavakçı'nın, maaşını alabilmesi için yeniden dava açması gerekecek.

Başkanlık Divanı'nın vereceği 'milletvekili' sıfatı ile Kavakçı'nın dava açabileceği, darbe sürecinde yargının verdiği kararın 'artık milletvekili' olduğu için değişebileceği kaydediliyor. Kavakçı'nın bu kapsamda milletvekili emeklisi de olabileceği belirtiliyor.