Danıştay, katsayı haksızlığında direndi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararın yürütmesinin durdurulması kararına yaptığı itirazı reddetti.

Danıştay 8. Dairesi, İstanbul Barosu'nun açtığı davada, YÖK'ün 21 Temmuz 2009 tarihli kararının 3,4 ve 5. maddelerinin yürütmesini oy birliğiyle durdurmuştu. YÖK ise Danıştay 8. Daire'nin bu kararına itiraz ederek, milyonlarca öğrenciyi katsayı zulmüne uğratan bu kararın kaldırılmasını istemişti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, YÖK'ün itirazını dün gerçekleştirilen toplantısında görüştü. Kurul, YÖK'ün itiraz gerekçelerini yerinde görmedi ve reddetti. Danıştay 8. Dairesi, dava konusu YÖK kararının iptal istemini, daha sonra esastan karara bağlayacak.

B PLANI HAZIR

Öğrencileri rahatlatan açıklama ise YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'dan geldi. Özcan, 'İtirazımızın kabul edileceğini umuyorduk ancak reddedildi. Ayın 17'sinde tekrar düzenleme yaparak ilan edeceğiz' dedi. Bu tür bir duruma karşı hazırlıklarını önceden yaptıklarını belirten Özcan, "Elimizde B planımız var, bunu devreye sokacağız. Ayın 17'sinde genel kurumuzda B planımızı açıklayacağız" diye konuştu.

Virgüllü katsayı formülü

Danıştay'ın katsayı adaletsizliğini onaylayan kararı sonrasında YÖK, ÖSS sınavlarını da riske sokan krizi çözmek için 'virgüllü katsayı formülü'ne yöneldi. YÖK Genel Kurulu'nun 17 Aralık'ta görüşeceği formüle göre, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün 1998'de 0,3-0,8 olarak belirlediği katsayılarda 0,5 olan katsayı farkı, 0,05 veya 0,03 oranına düşürülecek. Binde 5 veya binde 3 oranında olması düşünülen katsayı hesaplamasında, meslek liseliler, 2-3 soru daha fazla çözerek alanları dışındaki yükseköğretim programlarına girebilecek. Yeni formül Danıştay'ın iptal gerekçelerine de uygun olacak./yeni şafak