Erdoğan, Katar'ın El Cezire televizyonuna verdiği demeçte, Türkiye-İsrail ilişkileri ve Türkiye'nin bölgedeki durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu. "Bölgedeki gelişmeleri hassasiyetle, bölgenin önemli bir ülkesi olarak değerlendirdiklerini" kaydeden Erdoğan, bunun bir dini ya da etnik yaklaşımla yapılmadığını vurguladı. "Sadece insani amaçlı olarak bu değerlendirmeleri yaptık" diyen Erdoğan, söyle konuştu: "Biz bir insan olarak bu gelişmelere, bu olaylara nasıl bakıyoruz, böyle düşündük. Eğer zaten bir insan olarak olaylara böyle bakmamış olsak, kimse bize adil yaklaşım gösteriyor diye bir değerlendirme yapmaz. Bugün Türkiye'ye bakış olumlu ve pozitifse bunun altında yatan gerçek de budur."

VİCDANLARIN SESİ OLDUK

Gazze'de yaşanan olaylara değinen Erdoğan, Gazze olayında ortada bir gerçeğin olduğunu ve Gazze'de kitle imha silahlarının kullanıldığını söyledi. Bölgede fosfor bombalarını kullanıldığını kaydeden Erdoğan, "Fosfor bombaları dediğimiz şey kitle imha silahıydı ve bunları görüp de bunlara karşı sessiz kalmak adil bir yönetim anlayışına yakışmazdı. Biz de bu bölgenin insanları olarak buna evet diyemezdik" diye konuştu.

RUSYA'YA DA TEPKİ VERDİK

Buna benzer bir çıkışı Rusya ve Gürcistan savaşında da yaptıklarını vurgulayan Erdoğan, Gürcistan'da buna benzer olayların yaşanmadığını belirterek, "Gürcistan'daki olaylarda da biz barışçıl çıkışlarımızı yaptık. Sürecin orada bir an önce bitmesi için elimizden gelen gayreti gösterdik. Rusya Federasyonu yönetimi ile hemen, anında gidip görüşmelerimiz oldu" dedi.

DOST ACI SÖYLER

Türkiye ile İsrail arasında yaşananlara rağmen New York'ta Yahudi cemaatleriyle görüştüğünün hatırlatılarak, "Gazze'den dolayı tavrınız Amerika'daki Yahudi cemaatlerinin tepkisini çekmedi mi?" diye sorulması üzerine Erdoğan, lobinin Gazze'de yaşananları çok fazla savunamadığını ve kendisine çok fazla yüklenemediklerini belirtti.


İran dostumuz


Başbakan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad'a destek vererek “Kuşkusuz dostumuz” şeklinde konuştu. Erdoğan, İngiliz The Guardian gazetesi ile yaptığı söyleşide İran'ın nükleer silah yapmak istediği savları için “dedikodu” dedi ve İran'ın nükleer tesislerine yönelik bir askeri saldırının “çılgınlık” olacağı uyarısında da bulundu. The Guardian'ın muhabirini Robert Tait ile bir söyleşi yapan Başbakan Erdoğan, çeşitli güncel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. The Guardian'ın, iki ayrı haberde yansıttığı ve yorumladığı açıklamalarında Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad için “Kuşkusuz dostumuz” derken, “Bir dost olarak şimdiye kadar çok iyi ilişkilerimiz var ve hiçbir sorunumuz yok” ifadesini de kullandı.


Sarkozy ve Merkel Türkiye'ye önyargılı


Guardian'a verdiği röportajda Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile Almanya Başbakn'ı Angela Merkel'i eleştiren Başbakan Erdoğan, bu liderleri Türkiye'ye karşı önyargılı olmakla suçladı. Erdoğan “Avrupa'daki liderler arasında Fransa ve Almanya gibi Türkiye'ye karşı önyargılı olanlar var. Daha önce Sayın Chirac ile mükemmel ilişkilerimiz vardı ve Türkiye konusunda çok olumlu idi. Ancak Sayın Sarkozy döneminde böyle değil. Adil olmayan bir tutum. Avrupa Birliği kendi kurallarını ihlal ediyor.” Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB üyesi olması halinde 1,5 milyarlık Müslüman dünyası ile AB arasında köprü olacağına işaret etti. Erdoğan, “Bunu görmeliler. Eğer bunu gözmezlikten gelirlerse AB zayıflatılır” uyarısını da yaptı./yeni şafak