Gazze Şeridi'nde İsrail'in kanlı vahşeti sürerken yurt genelinde ve bazı dış merkezlerde düzenlenen gösterilerde, İsrail lanet yağdı. Ölen Filistinlilerin sayısı 360'ı aştı.

İSRAİL, HAVA TAARRUZUNU SÜRDÜRDÜ: SON SALDIRILARDA 10 KİŞİ ÖLDÜ

İsrail, Hamas'ı ortadan kaldırmaya yönelik üç gün önce başlattığı operasyonlarını bugün de sürdürdü.

İsrail savaş uçaklarının bu sabaha karşı düzenlediği hava saldırılarında en az 10 kişinin ölmesiyle, cumartesiden bu yana Gazze Şeridi'nde ölen Filistinlilerin sayısı 360'ı buldu.

Filistinlilerin ilkyardım yetkilisi Muaviye Abu Hasaneyn, İsrail jetlerinin özellikle bakanlık ve güvenlik binalarına yönelik son taarruzlarında 10 kişinin ölümü ve 40 kadar kişinin yaralanmasıyla, cumartesiden bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının en az 360, yaralananların da 1690 olduğunu belirtti.

Hamas kaynakları, son gece taarruzunda Gazze kentindeki başbakanlık, savunma, dışişleri ve maliye bakanlıkları ile daha önce vurulan İslam Üniversitesi ve Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın el Fetih örgütüne bağlı bir kulübün hedeflendiğini söylerken, yeni saldırıların Filistin topraklarından İsrail'e yeni roket saldırısı düzenlenmesini engellemediğini kaydetti.

Bu arada, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarına tüm dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun New York'ta yaptığı açıklamada, şiddetin artmasının "kabul edilemez" olduğunu belirterek, "İsrail ve Hamas şiddet eylemlerini durdurmalı ve derhal ateşkes ilan etmeli" dedi.

Genel Sekreter Ban, Arap liderleri de şiddeti durdurmak için hemen harekete geçmeye çağırdı.

İsrail'in saldırısı Pakistan, Afganistan, Malezya ve Endonezya tarafından kınanırken, İslam Konferansı Teşkilatı'nın (İKT) dönem başkanı, Senegal Devlet başkanı Abdulaye Wade de, İsrail'in "kabul edilemez" saldırılarının, Hamas'ın roket atmasıyla açıklanamayacağını bildirdi.

Brezilya hükümeti de, İsrail'in Gazze Şeridi'nde "orantısız güç" kullandığı saldırılarını kınayarak, taraflardan şiddeti bir an önce durdurmalarını istedi.

Öte yandan, İngiltere'nin başkenti Londra'da İsrail Büyükelçiliği önünde dün akşam düzenlenen gösteride çıkan olaylar sonrasında polis 7 kişiyi gözaltına aldı.

İsrail'in saldırılarını protesto için düzenlenen gösterilere polise göre 600, organizatörlere göreyse 3 bin ila 4 bin kişi katıldı.

YURT GENELİNDE ÇEŞİTLİ SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNCE DÜZENLENEN GÖSTERİLERDE, İSRAİL PROTESTO EDİLDİ


Yurt genelinde çeşitli sivil toplum örgütlerince düzenlenen gösterilerde, İsrail protesto edildi.

ÇORUM

Çorum'da, Hürriyet Meydan'ında toplanan sivil toplum kuruluşları adına ortak açıklamayı okuyan Eğitim-Bir-Sen Çorum İl Temsilcisi Erol Kavuncu, İsrail'in Filistin ve Gazze'de soykırım uyguladığını ve 6 milyarlık insanlık aleminin gözleri önünde masum insanların katledildiğini söyledi.

İsrail'in kurulduğu günden bu zamana kadar bölgeye huzur vermediğini savunan Kavuncu, ''Emperyalist devletlerin kanlı bir hançer gibi Orta Doğu'nun kalbine sapladıkları İsrail devleti, kurulduğu günden bu yana, yaklaşık 60 yıldır bölgeye huzur yüzü göstermemiş, binlerce Filistinliyi öldürmüş, milyonlarcasını dünyanın çeşitli ülkelerinde göçmen olarak yaşamaya mecbur etmiştir'' dedi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durdurulması gerektiğini belirten Kavuncu, BM'nin saldırılara seyirci kaldığını kaydetti.

-MUĞLA-

Muğla'nın Fethiye ilçesinde bir grup balıkçı, Kordonboyu mevkisindeki Su Ürünleri Kooperatifi önünde toplanarak, İsrail'in Gazze'ye yaptığı hava saldırılarını protesto eden pankartlar açtı ve slogan attı.

Gruptakiler, burada yapılan konuşmaların ardından, ellerinde Türk bayraklarıyla, kent merkezinde bulunan Şehitler Anıtı'na yürüdü.

Balıkçılar adına bir açıklama yapan Engin Karakaş, Gazze'ye yapılan saldırıya ve bölgede yaşanan insanlık dramına duyarsız kalanları kınadıklarını belirterek, ''Bu saldırılarla barışı istemediğini ve sivil insanların hayatını hiçe saydığını açıkça beyan eden İsrail'i ve destekçilerini de şiddetle kınıyoruz'' diye konuştu.

Balıkçılar yaptıkları açıklamanın ardından dağıldı.

-OSMANİYE-

Osmaniye'de İsrail'in Gazze'ye saldırısında ölenler için Osmaniye Enver-ül Hamit Camisi'nde gıyabi cenaze namazı kılındı. Cenaze namazının ardından, hatim duası okundu. Namaz sonrasında bazı vatandaşlar, İsrail ve ABD aleyhinde sloganlar attı.

Cenaze namazına Osmaniye Belediye Başkanı Davut Çuhadar, Memur-Sen'e bağlı sendikaların şube başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

-MARDİN-

Türk Diyanet-Sen ve Türk Eğitim-Sen Nusaybin Şubelerince Barış Parkı'nda düzenlenen protesto eyleminde İsrail aleyhine sloganlar atıldı.

Gruptakiler adına basın açıklamasını okuyan Türk Diyanet-Sen Nusaybin Şube Başkanı Zekeriya Güler, Müslümanlara karşı girişilen saldırıları kınadıklarını belirtti.

Güler, ''Gazze'de öldürülen insanlıktır. Artık boş konuşma dönemi bitmiştir. İsrail'e sözlü tavır yerini filli tavır zamanıdır. Gerekli bütün diplomatik atakların yapılması gereklidir'' dedi.

İsrail bayrağını yakan grup daha sonra dağıldı.

-ARDAHAN-

Ardahan'da, İsrail'in saldırılarını kınayan bir grup, Milli Egemenlik Parkı'ndaki Atatürk Anıtı önünde toplandı. Grup adına açıklama yapan eski Ardahan Ülkü Ocakları Başkanı Levent Pehlivan, yapılan saldırıyı kınadıklarını belirtti.

Saldırılara karşı tepki gösterilmesini isteyen Pehlivan, ''Yetkilileri göreve çağırıyoruz. İsrail'deki büyükelçimizi ülkemize geri çağırsınlar'' dedi. Pehlivan, İsrail'le yapılan anlaşmaların da iptal edilmesini beklediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından İsrail aleyhine sloganlar atan gruptakiler, İsrail bayrağını yaktıktan sonra dağıldı.

-TUNCELİ-

Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil'in de aralarında bulunduğu ildeki bazı sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri ile bir gurup vatandaş, İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırıları kınamak için Moğoltay Mahallesi Sanat Sokağı'nda bir araya geldi.

''Kahrolsun Siyonizm. Filistin Halkı Yalnız Değildir'' yazılı pankart açan gruptakiler, daha sonra Cumhuriyet Caddesi Yeraltı Çarşısı'na kadar İsrail aleyhine slogan atarak yürüdü.

Emek Partisi Tunceli İl Başkanı Hüseyin Tunç, burada yaptığı açıklamada, İsrail'in, haftalardır abluka altında tuttuğu Filistin'de yaptığı saldırıları kınadıklarını bildirdi.

Göstericiler, İsrail bayrağını yaktıktan sonra dağıldı.

-SAKARYA-

Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) bir grup öğrenci İsrail'i protesto etti.

SAÜ Esentepe Kampüsü'nde toplanan bir grup öğrenci, İsrail aleyhine sloganlar attı. Grup adına basın açıklaması yapan Mahmut Konukçu, son üç günde Gazze kentini harabeye çeviren İsrail zulmünün doruk noktasına ulaştığını söyledi.

Açık hava hapishanesine çevrilen ve ambargo uygulanan Gazze halkına dünyanın gözleri önünde soykırım uygulandığını belirten Konukçu, şöyle konuştu:

''Cumartesi gününden bu yana şehit düşen kardeşlerimizin sayısı 300'ü geçti. Bugün Gazze için dua günüdür. Gazze'yi savunmak, İstanbul'u, Sakarya'yı ve tüm İslam topraklarını savunmaktır. Bugün bizim için yas günü değil, şehitlerimizi tebrik etme günüdür.''

Daha sonra Gazze'de hayatını kaybedenler için dua eden grup, İsrail bayrağını yaktıktan sonra dağıldı.



-MANİSA-

Manisa'da 45 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Manisa Demokrasi Platformu, İsrail'in Filistin topraklarına yönelik saldırısını kınamak amacıyla 1 Ocak Perşembe günü miting düzenleme kararı aldı.

Manisa Demokrasi Platformu adına Manolya Meydanı'nda basın açıklamasını okuyan dönem sözcüsü Abdulnasır Şimşek, 1 Ocak Perşembe günü saat 13.00'te Öğretmenevi önünden başlayıp Sultan önüne kadar devam edecek olan ''İsrail'e lanet, Filistin'e destek Yürüyüşü'' yapacaklarını belirterek, Manisalılara yürüyüşe katılmaları çağrısında bulundu.

Şimşek, platforma üye sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra, çeşitli siyasi parti ve kuruluşların da yürüyüşe davet edildiklerini açıkladı.

Platform üyeleri, basın açıklamasını izleyenlere Filistin ve Türk bayrakları ile broşürler dağıttı.

-İÜ ÖĞRENCİLERİNDEN PROTESTO GÖSTERİLERİ

İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğrencilerinden oluşan gruplar, ayrı gösterilerle İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Prof. Dr. Yunus Söylet'in rektörlüğü atanmasını protesto etti.

İÜ Beyazıt Yerleşkesi önünde toplanan bir grup, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınadı. Grup, İsrail ve ABD aleyhine sloganlar attı.

Aynı yerde toplanan Anadolu Gençlik Derneğine üye başka bir grup da İsrail aleyhine protestoda bulundu.

İsrail'in saldırısında ölen Filistinliler için topluca dua eden gruptan bir kız öğrencinin elinde kanlı oyuncak bebek bulunması dikkati çekti.

Yine aynı yerde toplanan başka bir grup, Prof. Dr. Yunus Söylet'in İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne atanmasını protesto etti. Prof. Dr. Söylet'in kuklasını üniversite kapısına bırakan grup, basın açıklamasının ardından pankart ve kuklayı kaldırdı.

Aynı öğrenci grubu, daha sonra da İstanbul Büyükşehir Belediyesince burs verilmesine devam edilmesini istedi. Grup, otobüs ücretlerinde yüzde 50 oranında indirime gidilmesini de talep etti.



MANİSA

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde Ticaret ve Sanayi Odası'nın aylık olağan toplantısına konuk olarak katılan CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, Filistin'de büyük bir vahşet ve insanlık faciası yaşandığını, katliamı yapan İsrail'e dünyanın ses çıkarmadığını belirtti.

Okul çıkışında bombalarla öğrencilerin öldürüldüğünü, insan hakları savunucusu ülkelerin kılını kıpırdatmadığını kaydeden Mengü, ''Saldırılar durdurulmazsa Hamas'ın üssü olan Beyrut'a kadar bu ateş sıçrayacaktır. Bunun bedelini Türkiye ve Orta Doğu ülkeleri ödeyecektir'' dedi.

-BURSA TABİP ODASI BAŞKANI-

Bursa Tabip Odası Başkanı Bülent Aslanhan, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail hükümetinin Gazze'de yaşayan sivil halka yönelik başlattığı saldırıda, çoğu kadın ve çocuk 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Barış sürecini baltalamaktan başka hiçbir amaca hizmet etmeyen bu vahşeti şiddetle kınadıklarını ifade eden Aslanhan, açıklamasında, ''Bursa Tabip Odası ve Bursa'daki hekimler olarak, tüm meslektaşlarımızı bu katliama karşı geliştirilen barışçıl eylemlerin içerisinde yer almaya davet ediyoruz'' ifadelerine yer verdi.

-MEMUR-SEN İZMİR TEMSİLCİLİĞİ ÜYELERİ-

Memur-Sen İzmir Temsilciliği üyeleri, Konak Meydanı eski Sümerbank binası önünde toplanarak, İsrail'in Gazze'ye yaptığı hava saldırılarını protesto eden pankartlar açtı ve slogan attı.

Memur-Sen İzmir İl Başkanı Abdurrahim Şenocak, üyeler adına yaptığı konuşmada, ''Verdiği kurtuluş mücadelesi ile tüm dünyaya örnek olmuş Türkiye'nin mazlum Filistin halkı için bir şey yapması gerekli. Bu konuda ülkemizi yönetenleri göreve çağırıyoruz'' diye konuştu.

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

-MÜSİAD KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI-

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Kayseri Şubesi Başkanı Şaban Çopuroğlu, Gazze'ye saldıran İsrail'in masum sivilleri katletmesinin bir insanlık suçu olduğunu ifade ederek, ''Bu saldırılarla barışı istemediğini ve sivil insanların hayatını hiçe saydığını açıkça beyan eden İsrail'i ve destekçilerini şiddetle kınıyoruz'' dedi.

Çopuroğlu, yaptığı açıklamada, tüm dünyanın ve özellikle Orta Doğu'nun barışa, istikrara ve güvene ihtiyacı olduğu bugünlerde, İsrail'in 6 aylık bir ateşkesin sona ermesinin hemen ardından Gazze'ye hava saldırısında bulunarak çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine neden olmasının, insanlık açısından kabul edilemez bir eylem olduğunu belirtti.

-HAK-İŞ KAYSERİ BÖLGE BAŞKANI-

HAK-İŞ Konfederasyonu Bölge Başkanı ve Çeliş-İş Sendikası Şube Başkanı Yunus Değirmenci de İsrail'in bütün dünyanın gözü önünde yaptığı terörle haddini aştığını belirterek, ''Birileri terörü Afganistan'da, Irak'ta boşuna arıyor. Terörün kaynağı da kendisi de ortada. Yüzlerce sivili katleden İsrail'in haddini aştığını kim söyleyecek. Yüzlerce Müslüman katledilirken, birkaç cılız kınamayla bu işler geçiştirilmemeli'' diye konuştu.

Masum insanların üzerine yüzlerce ton bomba yağdıran İsrail'in eşi benzeri görülmemiş bir katliama başladığını ifade eden Değirmenci, Türkiye'nin İsrail'e karşı tutumunun çok önemli olduğunu, ciddi bir duruşla sergilenecek tutumun, bir çok ülkeye örnek olacağını kaydetti.

-KIZILAY YÜKSEL CADDESİ'NDE TOPLANAN BİR GRUP, İSRAİL'İ PROTESTO ETTİ

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları başkentte protesto edildi.

Kızılay Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan bir grup, ''Gazze'de vurulan halklardır. Katil İsrail hesap verecek'' yazılı pankart açıp, İsrail aleyhinde slogan attı.

Burada grup adına yapılan açıklamada, saldırılarda 400'e yakın insanın öldüğü hatırlatılarak, tüm dünyanın gözleri önünde katliam yapıldığı savunuldu.

Gazze'ye yapılan saldırıların Hamas'ın füzeleri ile açıklanamayacağı görüşü dile getirilen açıklamada, hiç kimsenin ''katliamcılara'' destek vermemesi istendi.

Açıklamalarında, ''Filistin'in yanındayız'' diyen eylemciler, bir süre daha slogan attıktan sonra dağıldı.

İSRAİL'İN GAZZE ŞERİDİ'NE HAVA SALDIRISI HAMBURG'DA PROTESTO EDİLDİ

İsrail'in Gazze Şeridi'ne hava saldırısı, Almanya'nın Hamburg kentinde de bir yürüyüşle protesto edildi.

Hamburg'un en işlek meydanlarından Gerhard-Hauptmann-Platz'da toplanan ve çoğunluğunu Filistinlilerin oluşturduğu göstericiler daha sonra yürüyüş düzenledi.

Çok sayıda Türkün de katıldığı protesto yürüyüşünde İsrail aleyhine sloganlar atan ve pankartlar taşıyan göstericiler, Filistin ve Türk bayrakları da taşıdı.

Geniş çaplı güvenlik önlemlerinin alındığı protesto yürüyüşü olaysız sona erdi.

ATİNA'DA, SALDIRIYI PROTESTO GÖSTERİSİ DÜZENLENDİ

Yunanistan'ın başkenti Atina'da, İsrail'in, Gazze'ye saldırısını protesto gösterisi düzenlendi.

Yunan basın-yayın organları, İsrail'in Atina Büyükelçiliği önünde toplanan protestocu grubun Gazze'ye saldırıyı kınayan sloganlar attığını duyurdu.

Grubun, "Gazze'deki şiddetin ve İsrail işgalinin bir an önce son bulmasının" talep edildiği bildiri dağıttığı belirtildi.

Haberlerde, gruptan kopan ve bölgedeki Çevik Kuvvet (MAT) ekiplerinin oluşturduğu kordonu aşarak elçilikteki İsrail bayrağını gönderden indirmek isteyenlerle güvenlik ekipleri arasında arbede yaşandığı kaydedildi.

Polisin, bayrağa zarar veren 3 kişiyi gözaltına aldığı belirtildi.

İRANLI ÖĞRENCİLERDEN ÜRDÜN'E ÜLTİMATOM

İranlı üniversite öğrencileri, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 2000 binden çok Filistinliyi öldürmesi ve yaralamasını kınaması için Ürdün'e 48 saat süre verdi.

Üniversite öğrencileri, Ürdün hükümetine iletilmek üzere, bu ülkenin Tahran'daki Büyükelçisi Celal Ahmed Meflah'a hitaben yazdıkları açık mektupta, "Ürdün'den İsrail'in katliamları karşısında sessiz kalmaması" istendi.

İran'daki üniversite öğrenci birliklerinin tümünün ortak imzasını taşıyan mektupta, "Gazze Şeridi'ndeki facia, bir millet, siyasi ve askeri coğrafyayla sınırlı değil, İslam dünyasının ve tüm insanlığın meselesidir" ifadesi kullanıldı.

Mektupta Ürdün Krallığına hitaben, "Filistin halkının artık kaybedecek bir şeyi yok ki mücadeleden vazgeçsin. Bundan emin olun. İnsanlığın vicdanı ve tarih karşısında yargılanmamak için İsrail'e karşı tavır alın. Ebedi utanç lekesini alnınızda taşımayın. Ürdün halkının benimseyemeyeceği politikalardan vazgeçin" ifadelerine yer verildi.

"Ürdün Krallığının gücünü büyük güçlerden değil, halktan alması gerektiği" belirtilen mektupta, "Ürdün Krallığı, İsrail'in masum ve sivil halka yönelik vahşice saldırılarını kınayan açıklamayı 48 saat içinde yayımlasın. Aksi halde Tahran'daki tüm temsilcileriniz İran topraklarını terk etsin" ifadesi kullanıldı.

ABD'nin Tahran'daki Büyükelçiliğinin 4 Kasım 1979-21 Ocak 1981 tarihleri arasında 444 gün süreyle ele geçirilmesini hatırlatan öğrenciler, isteklerinin yerine getirilmemesi halinde Ürdün'ün Tahran'daki Büyükelçiliğini ele geçirme tehdidinde bulundu.

Bu arada Tahran'daki Filistin Meydanı'nda dün İsrail'i protesto eden on binlerce kişi, "ABD'ye ölüm, İsrail'e ölüm" sloganının yanı sıra bazı Arap ülke ve liderlerinin Filistin'de yaşanan insanlık trajedisine "kayıtsız" kalmalarını ilk kez "Vurdumduymaz Araplara ölüm" şeklinde slogan atarak protesto etmişti.

İranlı bazı yetkililer de "İsrail ile görüşen ve işbirliği yapan bazı Arap ülke ve liderlerini, Gazze Şeridi'ne yapılan saldırılardan sorumlu tutan" açıklamalarda bulunmuştu.
HABER7