Sevgi Yolu"nda toplanan sendika üyeleri adına ortak basın açıklamasını okuyan Rıdvan Naci Devli, siyasal iktidarların anayasal sorumluluklarından kaçarak, kamu hizmetlerinin mali külfetini vatandaşın sırtına yüklediğini ileri sürdü.

Sağlık ve sosyal güvenlik sisteminin özelleştirilerek kamu görevlilerinden alınan katkı payının yükseltildiğini iddia eden Devli, verilen sözlere çabuk inandıklarını ve yeterli tepki gösterilmediğini kaydetti. Son bir yıl içerisinde yapılan değişikliklerle memurların sıkıntıya girdiğini dile getiren Devli, "25 yıl çalışan memur, maaşının yüzde 75'i kadar emekli aylığı hakkı kazanırken, bu oran yeni başlayan memurlar için brüt maaşın yüzde 50'sine indirildi. 25 yıl çalıştıktan sonra emekli olan işçiler, çalışırken aldığı brüt maaşın yüzde 65'i kadar emekli aylığı alırken bu oran da yüzde 50'ye çekildi. Emeklilik yaşı 60'tan 65'e çıkarken, dul kalan eşe bağlanan ölüm aylık oranı yüzde 75'ten yüzde 50'ye düşürüldü. Hastanelere tatil köyleri gibi yıldızlar verilerek herkesin parası kadar sağlık hizmeti alabileceği bir sistem oluşturuldu. 18 yaşın üstünde olup öğrenim görmeyen herkesten aylık en az 30 TL genel sağlık sigortası primi kesilmesi zorunluluğu getirildi. İşi olup olmadığına bakılmaksızın, eline aylık 243 TL'den fazla para geçen 18 yaşından büyük herkesin, her ay sağlık sigortası primi ödemesi zorunlu oldu. böylece aylık geliri 973 TL'nin üzerinde olan, okula gitmeyen ve 18 yaşını doldurmuş iki çocuğu bulunan bir aileye yıllık en az 720 TL sağlık sigortası primi yükseltildi. İşsiz kalanların sağlık sigortası hakkı 6 aydan 3 aya indirildi. Tıbbi malzemelerde vatandaşlarımızdan her bir malzeme için 450 TL'ye kadar para alınabilmesinin önü açıldı. Bu ve buna benzer uygulamalarla memura maaş zamları kaşıkla verilirken, haklarımız kepçeyle elimizden alındı" şeklinde konuştu.

Artık sessiz kalmayacaklarını ve haklarını arayacaklarını kaydeden Rıdvan Naci Devli, “Gerçek şu ki, bu gelişmeler henüz başlangıçtır. Hakça bir paylaşım, herkese eşit ve parasız sağlık hizmeti için sesimizi daha fazla duyurmalıyız. Bizler yapılanlara sessiz kaldığımız sürece, haklarımız bir bir elimizden alınacak, cebimizden çıkan para her geçen gün artacaktır" dedi./iha