ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, İzmir'de 21 Haziran 2009 Pazar günü yapılması planlanan Cumhuriyet Mitingi'ne örgüt olarak katılmayacaklarını, bireysel destek vereceklerini açıkladı. Mitingi düzenleyen Cumhuriyet İçin Güçbirliği Platformu'nun sözcüsü Avukat Erdoğan Özer ise "Her miting kendi oluşum dönemleri içinde değerlendirilmeli. İlki kadar coşkulu olmasa da 250 bin kişiyi Gündoğdu Meydanı'na toplarız" dedi.

İzmir Gündoğdu Meydanı'nda 21 Haziran Pazar günü yapılacağı duyurulan ikinci Cumhuriyet Mitingi, 2007 yılındaki mitingde aktif rol üstlenen sivil toplum kuruluşlarını ikiye böldü. Balçova Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Mesut Eroğlu "İzmir'deki tüm ADD şubelerinin başkanları olarak, Foça'da yaptığımız Eşgüdüm toplantısında, Örgütsel olarak Cumhuriyet Mitingi'ne katılmama kararı aldık. Bu kararımızı genel merkez de onayladı. 21 Haziran'daki mitingin, 2007 yılındaki kadar coşkulu olamayacağını ve o dönemdeki ilgiyi görmeyeceğini düşünüyoruz. Cumhuriyet mitinglerinin bir saygınlığı vardır. Gerekli koşullar oluşmadan sık sık cumhuriyet mitingi yapılmasının doğru olmadığı görüşündeyiz" dedi.

ÇYDD "SORUMLULUK ALMAYIZ"

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şube Başkanı Gönül Kaya da, 17 Mayıs'ta Ankara'da başlayan ikinci Cumhuriyet mitinglerinin, 2007 yılındakiler kadar ses getiremeyeceğinden endişe duyduklarını ifade etti. ÇYDD olarak, İzmir'deki mitingin düzenleme kurulunda yer almayacaklarını belirten Kaya, "Madem ki böyle bir miting organize edilmiş, örgütsel olarak olmasa da bireysel desteğimizi esirgemeyiz. Miting yapmak demokratik bir haktır. Türkan Saylan'ı kaybetmemizin ardından sıkıntılı bir sürece girdik. Örgütsel çalışmalarımıza ağırlık veriyoruz. Böylesine geniş kapsamlı bir mitingin sorumluluğunu almak istemiyoruz" dedi.

21 Haziran'daki mitingini organize eden ve örgütleme çalışmalarını yürüten Cumhuriyet İçin Güç Birliği Platformu sözcüsü ve İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Erdoğan Özer, ADD ve ÇYDD'nin tutumlarına katılmadığını ifade etti. "Başarısız olma korkumuz yok" diyen Özer "Yeterli coşkuyu sağlayamayacağı endişesi ile miting yapmama fikri hoş değil. Mitingler toplumsal bir hareket yöntemidir. ADD ve ÇYDD'nin de örgütsel olmasa da yanımızda olacaklarını biliyoruz. Siyasi parti liderlerini de davet ettik. 21 Haziran günü 250 bin kişiyle Gündoğdu Meydanı'nı dolduracağımıza inanıyorum" dedi.