Akdeniz Üniversitesi Sualtı Araştırma Merkezi'nin yaptığı bir araştırma, katil yosun olarak adlandırılan bir türün Antalya körfezinde hızla yayıldığını ortaya çıkardı.

Kızıldeniz'den gelen katil yosun 'Caulerpa Taxifolia', Akdeniz'i tehdit ediyor. Akdeniz Üniversitesi Sualtı Araştırma Merkezi'nin yaptığı araştırma, Caulerpa Taxifolia'nın bir başka türü olan 'Caulerpa Scalpelliformis'in Antalya körfezinde ve Konyaaltı plajında hızla yayıldığını ortaya koydu. Caulorpin adında zehirli bir madde üreten bu tür diğer canlıların yaşam alanlarını işgal ettiği için ekosisteme büyük zarar veriyor. Akdeniz Üniversitesi Sualtı Araştırma Merkezi Müdürü Yrd.Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, çevreye verdiği zarar nedeniyle 'katil yosun' olarak adlandırılan türe ilk kez 1995 yılında Yat Limanı'nda rastlanıldığını belirterek, türün gemi altında veya çapasında bölgeye geldiğini söyledi.

Yrd.Doç.Dr. Gökoğlu, yeşil renkli ve ayrık otu görünümündeki türün 2-3 metre uzunluğunda stolonları bulunabildiğini ifade ederek şunları söyledi: "Caulerpa Taxifolia gibi Caulerpa Scalpelliformis'nın da zehirli madde ürettiği biliniyor. Çok hızlı yayılan türün ürettiği zehirli madde nedeniyle çevreye ve diğer canlılara büyük zarar veriyor. Bu türü sadece iki çeşit deniz tavşanı yiyebiliyor ancak bu tavşanların da Akdeniz'de yaşayıp yaşamadığı bilinmiyor." Türün Konyaaltı sahilinin 15- 30 metre derinliklerinde, 5- 10 metrelik kümeler oluşturduğunu belirlediklerini anlatan Yrd.Doç.Dr. Gökoğlu, türün Antalya körfezinde çok hızlı yayıldığını belirtti.

Gökoğlu, yerden 20 santimetre yüksekliğindeki bu türün, çok geniş alanlara yayılabilme özelliğine sahip olduğunu ve bu nedenle çok tehlikeli olduğunu belirterek "Diğer canlıların yaşam alanlarını işgal ederek yok olmalarına neden olan türün insan sağlığına etkileri olup olmadığını araştıracağız. Ama ekosisteme büyük zarar vereceği kesin" dedi. Katil yosun deniz suyunun 25-30 derece seviyesinde bulunduğu bölgelerde yayılıyor. Deniz tabanını halı gibi kaplayan yosun, her türlü yaşam türünü yok ediyor. Günde üç santim uzadığı için kısa zamanda geniş alanları kaplıyor. Yosun büyük miktarda oksijen emdiği ve büyüme esnasında çevresine asit yaydığı için yalnızca zeminde bulunan canlıları değil tüm balık ve kabuklu deniz canlılarının da yok olmasına neden oluyor.

Küresel ısınmayla birlikte Akdeniz'de deniz suyunun hızla ısınması sonucu katil yosunların Türkiye kıyılarına ulaştığı tahmin ediliyor. Çok dayanıklı bir yapıya sahip olan bu yosunlar, su altında 12 dereceye kadar düşük ısılarda hayatta kalabiliyor. 30 derece de ise büyük bir hızla çoğalıyor. Işık ve suyun olmadığı mağaralarda bile yaşayabilen tür, çevresinde bulunan canlıların güneş ışığı, besin maddeleri ve oksijenini çekerek ölümüne neden oluyor.