Akli dengesi bozuk olduğu belirtilen Loughner dava öncesi gülerek poz verdi.

ABD"nin Arizona eyaletinde Temsilciler Meclisi üyesi Gabrielle Giffords"ın başından vurarak ağır yaralayan ve daha sonra da 6 kişi öldürüp 12 kişiyi yaralayan saldırının zanlısı Jared Lee Loughner, dün ilk kez mahkeme önüne çıktı. Akli dengesi bozuk olduğu belirtilen 22 yaşındaki Loughner Phoenix kentindeki mahkemeye saçları traş edilmiş ve elleri kelepçeli olarak getirildi. Mahkemede sadece adını söyleyen Loughner"in 15 dakika süren duruşma sırasında gayet sakin göründüğü, etrafına hiç bakmadığı, gözlerini sadece tavana, yargıca ve önüne odakladığı belirtildi. Loughner"e birinci derece cinayetten 2, kongre üyesine suikast girişiminden 1, cinayet girişiminden 2 suçlama olmak üzere toplam 5 suçlama yöneltildi. İşlediği suçlardan ölümle yargılancağı söylenen katil yargıcın bunları anlayıp anlamadığı sorularına, sadece “evet“ cevabı vermekle yetindi. Duruşmada Loughner"ın avukatlığını, 1995 yılında bir kamu binasını havaya uçurarak, 168 kişinin ölümüne neden olan “Oklahoma bombacısı” Timothy McVeigh, El Kaide üyesi Zekeriya Musavi"i savunan Judy Clarke üstlendi. Ağır güvenlik önlemlerinin alındığı duruşmada Loughner"in kefaletle tahliye talebi, “Toplum için tehlike oluşturduğu için” reddedildi.

Solundan vuruldu, hayatta



kafasından vurulan Temsilciler Meclisi üyesi Gabrielle Giffords hâlen yoğun bakımda tutuluyor. Kafatasının yarısı alınan 40 yaşındaki Demokrat vekilin “istendiğinde iki parmağını kaldırması” gibi basit komutlara yanıt verebildiği bildirildi. Doktorlar iyileşeceği konusunda iyimser oldukları Giffords"ın beyninin sol tarafından vurulduğu için hayatta kaldığını açıkladılar. Giffords"un başının arkasından giren kurşun beynini sol kısmından geçerek sol gözünün yanından dışarı çıktı. Şayet kurşun beynin ortasına veya sağ tarafa isabet etmiş olsaydı kalp ritmini düzenleyen beynin bu kısımları zarar göreceği için hayatta kalması mümkün olmayacaktı. Nisan ayında uzay seferine çıkmaya hazırlanan Giffords"un eşi William, NASA"dan izin alarak karısının yanında kaldı.

"Sana iyi şanslar diliyorum"

Mahkemede gayet sakin tavırlarıyla dikkat çeken Loughner"in davasına ailesinden ve yakın çevresinden kimse katılmadı. İdamla yargılanacağını yüzüne okuyan Yargıç Lawrence O. Anderson, Loughner"den sadece “evet” cevabı alınca “Sana iyi şanslar diliyorum” diyerek duruşmayı bitirdi. Loughner"in ön duruşması, 24 Ocak"ta yapılacak.