İtalya'nın Milano kentinden otostop yaparak yola çıkan ve Gebze'de tecavüz edildikten sonra acımasızca öldürülen, sanat dünyasında Pippa Bacca olarak tanınan performans sanatçısı Gisepina Pasqalino de Morineo'nun katili Murat Karataş´ın yargılanmasına başlandı. İzmit Birinci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Pipa Bacca'nın annesi Elena Manzoni de katıldı. Elena Manzoni ilk kez karşı karşıya geldiği katili görünce çok şaşırmadığını, daha önce kızına ait fotoğraf makinasında çekilmiş resimlerini gördüğünü belirterek, "Duruşmada kafasını kaldırıp gözlerimin içine bakma cesaretini gösteremedi" dedi. Duruşma, mahkemede İtalyanca bilen yeminli tercüman bulunamaması ve Murat Karataş'ın avukat talebinde bulunması nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

TEL AVİV'E GİDECEKTİ

Kendisi gibi performans sanatçısı arkadaşı Silvia Moro ile birlikte gelinlik giyerek 8 Mart 2007'de Milano'dan yola çıkan Gisepina Pasqalino de Morineo, Balkan ülkeleri ve Türkiye üzerinden otosptop yaparak tüm dünyaya barış mesajı vermek amacıyla Tel Aviv'e gitmeyi hedeflerken, 31 Mart'ta Gebze'de ortadan kaybolmuştu. italya'daki kızkardeşi Antonia Giuseppina Pasqualinio di Marineo ve nişanlısı Giovanni Chiari'nin, Pippa Bacca'dan bu tarihten itibaren haber alamadıklarını bildirerek medyadan yardım istemeleri ve olayın Türk medyasında da yeralması üzerine harekete geçen Kocaeli Emniyet müdürlüğü ekipleri, Bacca'nın 31 Mart'ta bir kamyonete bindiğini tespit etmiş ve geniş çaplı araştırma başlatmıştı.

Bu aracı ve sahibini belirleyen ekipler, hırsızlıktan sabıkaları bulanan Murat Karataş'ı yakalayıp sorguladıktan sonra korkunç cinayeti ortaya çıkarmıştı. Murat Karataş, boğarak öldürdüğü Pippa Bacca'nın cesedini attığı yeri de göstermişti.



İLK DURUŞMAYA ANNESİ DE KATILDI

Tutuklandıktan sonra önce Gebze Cezaevi'ne konulan, daha sonra güvenlik açısından Sakarya Ferizli'deki L Tipi Cezaevi'ne sevkedilen Murat Karataş, bugün İzmit Ağır ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya getirildi. Duruşmuyı, Pıpa Bacca'nın anensi Elena Manzoni de müdahil olarak izledi. Duruşmaya, ailenin avukatı olarak da Avukat Meahmet Eke katıldı.

Adliyeye sıkı güvenlik önlemleri arasında getirilen ve yüzünü kapatan Murat Karataş salona alındığında, Pipa Bacca'nın annesi Elena Manzoni sürekli onun yüzüne baktı. Ancak Murat Karataş onun onunla hiç yüzyüze gelmedi.

AVUKAT TALEBİNDE BULUNDU

Murat Karataş, Hakim Turan Ateş başkanlığındaki Birinci Ağır Ceza Mahkemesi'nde kendisine söz verildiğinde avukat talebinde bulundu. "Benim maddi gücüm yok. Avukat talep ediyorum. Savunmamı da avukat aracılığıyla yapacağım" diyerek daha önce verdiği ifadelerin geçerli olduğunu belirtti. Ancak bugüne kadar Murat Karataş'ın bazı yakınlarının görüştüğü avukatların hiçbirinin davayı kabul etmedikleri de öğrenildi.



Duruşmada, anne Elena Manzoni'ye de söz verilmek istendi. Ancak duruşmada İtalyanca bilen yeminli tercüman olmadığından, mahkeme heyeti duruşmayı 4 Kasım 2008 tarihine erteledi.

"GÖZLERİME BAKAMADI"

Anne Elena Manzoni duruşma bitiminde yaptığı açıklamada, mahkeme salonunda kızının katili Murat Karataş'ı görünce şaşırmadığını belirterek, "Katilin fotoğraflarını, kızıma ait kamerada daha önceden görmüştüm. Ben sürekli onun yüzüne baktım. Ama kafasını kaldırıp benim yüzüme bakma cesaretini gösteremedi." dedi. Anne manzoni, "Pipa Bacca'nın dünya barışı için çaba harcadığını, yine dünya barışını amaçlayan birçok kişinin onun yolundan giderek aynı mesajı vermeye devam edeceklerini söyledi. Manzoni, "Pippa'nın yolundan giderek dünya barışı için mesaj vermek isteyenlere biz de cesaret vermeye devam edeceğiz. Bu şekilde onun anılarını ve amaçlarını gerçekleştirerek onu yaşatmaya çalışacağız." dedi.

EŞ VE ÇOCUKLARIYLA BULUŞMA YOK

Duruşmanın sonunda ayrıca, bir gazetede Elena Manzoni'nin, katil Murat Karataş'ın eş ve çocuklarıyla buluşacağına ilişkin yayınlanan haber tartışma konusu oldu. Avukat Mehmet Eke, bu gazetenin muhabiri ile tartışarak, "Ailenin avukatı benim. Bu haber biz kaynaklı değil. Özür dilemesi gereken biri varsa, Murat Karataş adına ailesidir. Hem mağdur ol, hem özür dile. Öyle bir şey yok arkadaşlar. Böyle bir ziyaret de olmayacak" dedi.

DHA