KARS'ın Sarıkamış İlçesi'nde 1896 yılında Rus Çarı 2'nci Nikola tarafından tek bir çivi kullanılmadan yaptırılan tarihi Katherina Köşkü, bakımsızlıktan dökülüyor.

İki yıl öncesine kadar Sarıkamış 9'uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı bölgesindeki giişi yasaklanan bölgede bulunan Katherina Köşkü, yasağın kalkmasıyla talan edildi ve yıkılmaya yüz tuttu. Sarıkamış Kaymakamı Ahmet Altunbaş, "Elimizden geldiğince köşkü korumaya çalışıyoruz" dedi.Katherina Köşkü talan edildi



Çevresinde hayvanlar otlatılan köşkü ziyaret edenler içler acısı durumu görünce, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın burayı aslına uygun restore ettirmesi gerektiğini söyledi. Katherina Köşkü'nü görmek için Batman'dan Sarıkamış'a geldiğini söyleyen Hamit Çetinkaya, "Çok güzel bir yer ama acınacak bir duruma düşmüş. Askerlerin koruması altındayken daha iyi korunduğunu öğrendim. Keşke hep askeri alan içinde kalsaydı" diye konuştu.

Tarihi köşk için bir bekçi görevlendirdiklerini belirten Kaymakam Ahmet Altunbaş, "Köşkün bulunduğu alana elektrik çektirmeye çalışıyoruz. Tarihi mekan aynı zamanda İlçe Emniyet Müdürlüğü bölgesinde yer alıyor. Ekiplerimiz sürekli devriye geziyor. Şimdilik bütün amacımız mevcut haliyle korumaya çalışmak. Hayvanlar da bekçi öğle yemeğine gittiği için oraya girmişler" dedi.

TEK BİR ÇİVİ YOK

Rivayetlere göre 2'nci Çar Nikola'nın, eşi Katherina için yaptırdığı köşk yekpare ağaçtan oluşuyor. Tek bir çivinin bile kullanılmadığı köşk, dikdörtgen planlı olarak inşa edildi. Kuzey cephesindeki asıl giriş kapısının bulunduğu sütunlu kapıya açılan kule biçimli yapı ve zemin katın tamamı düzgün kesme bazalt taşından yapıldı. Bu yapının sağ ve solundaki bölümlerin dış cephe duvarları da ahşap malzeme ile inşa edildi. Simetrik çam ağaçlarının birbirine geçmesiyle ikişer sıra hatıllardan oluşan ahşap malzemenin çapı hemen hemen aynı olup, ahşap hatıllar üst üste ve yan yana geçme tekniğinde yapıldı. Bu sistem, duvarlara binen yükün eşit dağılmasını da sağlıyor. Beton kolonlar sayesinde ayakta duran yapının ısıtması da bu kolonlar içerisinde oluşturulan ve `peç' adı verilen sistemle sağlanıyor.