Ülkemizde son yıllarda Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu"nun “Hastaneleri” hastalara verilmesi gereken hizmet ve altyapı standartları açısından diğer ülkelerce örnek alınabilecek kalite ölçekleri belirlediğini ifade eden Ak, “Sağlık alanında hiçbir şey ihmale gelmez. Aydın Göz Hastanesi olarak, hasta güvenliği ve enfeksiyon kontrolü açısından kaliteli hizmete çok büyük önem veriyoruz” dedi.
Hastanelerin; 11 ana başlık ve bunlara bağlı 400 alt başlık altında; Poliklinikler, Klinik, Eczane, Laboratuvar Hizmetleri, Ameliyathane ve Yoğun Bakımlar, Özellikli Tedavi Birimleri, Acil Servis ve Ambulanslar, Yönetim ve Bilgi Sistemleri, Hastane Destek Üniteleri, Hasta Hakları, Hasta ve Çalışan Güvenliği, Enfeksiyonların Kontrolü ve Önlenmesi, Tesis Yönetimi ve Güvenlik kriterleri açısından yoğun ve ciddi denetim süreçlerinden geçtiğini ifade eden Aydın Göz Hastanesi Müdürü Yusuf Emre Ak, “Bu kalite standartlarının yerine getirilmesi aşamasında, özellikle hasta güvenliği ve enfeksiyon kontrolü açısından bir çok ölçüm ve değerlendirme yapılır. Bu bizim çok önem verdiğimiz ve sürekli gelişmeye çalıştığımız alanlardan bir tanesi. Hastalarımızın hastanemize girdiği andan çıkacağı ana kadar her anlamda hasta güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz. Hem Aydın"ın ilk ve tek ISO Kalite Standartlı sağlık kuruluşu, hem de SGK Kalite Puanlamasında en yüksek kalite puanına sahip Türkiye"deki 97 hastane arasında yer almak bize büyük bir gurur yaşatmıştır. Bu denli zor ve karşılanması büyük maddi yük getiren standart ve ölçümleri, ürettiğimiz sağlık hizmetlerimize değer katarak bizi bölgenin göz sağlığı alanında tercih edilen sağlık kuruluşu yapmıştır.”dedi.
SGK anlaşmalı sağlık kuruluşlarının hastalardan aldığı fark ücreti ve katkı paylarının aslında kaliteli sağlık hizmeti alımında önemli bir kriter olduğunu belirten Aydın Göz Hastanesi Hastane Müdürü Yusuf Emre AK “Bize Kalite standartlarımız ölçüsünde yüzde 70 fark ücreti ödeyen hastalarımız kimi zaman daha az fark ücreti talep eden yada farksız hizmet veren birinci basamak sağlık kuruluşlarından bahsederek bizlere serzenişte bulunuyor. Ancak verilen fark ücretlerinin büyük bir kısmı hizmet kalite standartlarının hastalarımıza daha iyi ve güvenilir hizmet altyapısını sağlamak üzere gereken maliyetlere ayrıldığını bilmesi bizi daha mutlu edecektir. Sonuçta cihaz kalibrasyonları, ameliyathane hijyenik klima sistemleri düzenli ölçümleri, ameliyat esnasında kullanılan malzemelerin kalitesi ve hijyeninin takibi, laboratuar güvenlik ölçümleri vb. birçok süreç sürecin gözden geçirilerek kayıtlarının düzenlenmesi hasta güvenliği açısından maliyet, ciddiyet ve uzmanlık gerektiren alanlardır. Bu standartların yerine getirilmesindeki temel amacımız hastalarımızın sağlığına fiziksel ve ruhsal anlamda tam olarak kavuşmasıdır” ifadelerine yer verdi.
Aydın Göz Hastanesi Hastane Müdürü Yusuf Emre Ak açıklamasının devamında, “Ancak üzücü olanın birinci basamak olarak kabul edilen; Tıp Merkezi, Dal Merkezi, Poliklinik ve muayenehanelerin bu denetimler ve standartların dışında bırakılması sonucu, böyle münferit ancak çok ciddi hasta güvenliği problemleri ortaya çıkabilmektedir. Bilgiye erişimin geçmişe göre daha kolay ve hızlı olduğu günümüzde hastalarımızın da bilinçlenerek bizleri sorgulaması ve değerlendirmesi gerekmektedir. Hastalarımızın mutlaka sağlık hizmeti alacağı kurumun fiziksel koşullarını önceden araştırması, kalite çalışmaları/belgeleri, ameliyathanede kullanılan malzemeler, ameliyathane koşulları, hasta güvenliği uygulamaları, acil müdahale uygulamaları, ilaç güvenliği vb. konularda ayrıntılı bilgi aldıktan sonra verecekleri katılım payı ve fark ücretlerini değerlendirmesi daha akılcı bir yaklaşım olacağı inancındayım” diye konuştu.