Türkiye'de ilk olarak bu yıl başında Migros tarafından başlatılan ve kasiyersiz olarak hizmet veren ''jet kasa'' uygulaması, müşteriler tarafından kısa sürede benimsendi.

Kasada bekleme süresini %35 oranında azalttığı tespit edilen kasalar, yapılan anket çalışmasına göre müşteriler tarafından %99 oranında memnuniyetle karşılanıyor.

Migros Ticaret AŞ Ege Bölge Müdürü Ceyhun Usta, "Jet kasalar müşterilerimiz için kolay hızlı keyifli alışveriş yapma olanağı sağlıyor" dedi.

Türkiye'de perakende mağazacılık sektöründe bir ilk olarak bu yıl başında Migros tarafından başlatılan ve müşterilerin alış verişlerini kasiyersiz ortamda kendi kendilerine tamamlamalarına olanak veren "jet kasa" uygulaması kısa sürede benimsendi.

Migros Ticaret AŞ'den alınan bilgiye göre, bu yıl başında bir pilot uygulama olarak MMM Ataşehir Mağazasında başlatılan "jet kasa"lar, elde edilen olumlu sonuçların ardından ülke genelinde yaygınlaştırılmaya başlandı.

Ağustos ayı itibariyle ülke genelindeki 5 ilde toplam 20 mağazada faaliyete geçirilen "jet kasa" uygulaması, alışveriş sonrası kasada bekleme süresini azaltması bakımından müşteriler tarafından da olumlu karşılanıyor.

Migros Ticaret AŞ Ege Bölge Müdürü Ceyhun Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "jet kasa" uygulamasının, "müşteri beklentilerini aşma, yeniliklerle onların hayatını kolaylaştırma" hedefi doğrultusunda, Migros olarak Türkiye'de ilk olarak başlattıkları bir çalışma olduğunu söyledi.

"Jet kasa" adıyla kurdukları sistemle, dileyen müşterilerinin ödeme işlemlerini, kendi kendilerine çok kolay ve hızlı şekilde yapabildiklerini ifade eden Usta, sistem hakkında şu bilgileri verdi: "Sistem, üç ana başlık altında, okut-paketle-öde şeklinde çalışıyor.

Alışveriş yapan müşterimiz, jet kasaya geldiğinde ilk olarak, aldığı ürünlerini kasa kenarındaki bölüme bırakıyor ve kampanyalardan faydalanmak istiyorsa, Migros Card ya da Money kartını okutuyor.

Eğer yoksa da kasa ekranındaki 'devam et' tuşuna basarak ödeme işlemine başlayabiliyor.

Bu aşamada, müşteri aldığı ürünlerin üzerindeki barkodları tek tek kasa üzerindeki bölüme göstererek okutuyor ve yandaki poşetleme bölümündeki torbanın içine bırakıyor.

Tüm ürünleri kasada barkodlarını okutarak poşetleyen müşteri, daha sonra ekran üzerinde beliren 'alışverişi tamamla' tuşuna basıyor ve sonrasında kullandığı ister normal banka kartını, ister kredi kartını pos cihazına takıp şifresini girerek ödemesini yapıyor ve alışverişini tamamlamış oluyor.

Müşteriler jet kasadan memnun

Usta, müşterilerin, "jet kasa" uygulamasının hizmete girdiği mağazalarda yeni uygulamayı kısa sürede benimsediğini ve büyük memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Uygulamanın ilk olarak devreye girdiği İstanbul MMM Ataşehir Mağazasında, yapılan anket çalışmasında müşteri memnuniyetinin yüzde 99 seviyesinde çıktığını belirten Usta, kasaların her yaş grubundan müşteri tarafından, hiç bir güçlük yaşamadan kolaylıkla kullanılabildiğini söyledi.

Usta, "jet kasa"ya ilişkin yapılan ölçümlerde, uygulamanın, müşterilerin kasada bekleme süresini yüzde 35 oranında kısalttığının tespit edildiğini kaydederek, "Jet kasalar müşterilerimiz için kolay hızlı keyifli alışveriş yapma olanağı sağlıyor" dedi.

Jet kasalar istihdamı azaltmayacak

Ceyhun Usta, kasiyersiz olarak hizmet veren "jet kasa"ların, istihdama olumsuz etki yapıp yapmayacağına ilişkin soru üzerine de uygulamanın işletme maliyetlerini düşürmeye yönelik bir operasyon olmadığını belirtti.

Uygulamanın Migros mağazalarındaki istihdama olumsuz hiç bir yansıması olmayacağını vurgulayan Usta, şunları kaydetti: "Jet kasa uygulamasına geçilen mağazalarda eski sistem bir ya da iki kasa sökülerek bunların yerine, mağazasına göre 3 ya da 4 adet jet kasa yerleştirildi.

Yani eski durumda kasadan 1-2 kişi faydalanırken, aynı alanda 3-4 kişinin alışverişini tamamlama imkanı var.

Bu alanda eski kasalarda görev yapan kasiyerlerimiz, öncelikle "jet destek elemanı' olarak müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyor.

Ayrıca bu arkadaşlarımız, diğer kasalarda da çalışıyorlar." İzmir MM Özkanlar Mağazasında ödemelerini "jet kasa"da yaparak alışveriş yapan müşteriler de uygulamadan duydukları memnuniyeti ifade etti.

Uygulamanın "çok büyük kolaylık" getirdiğini dile getiren müşteriler, "Sıra beklemek durumunda kalmıyoruz. Çok kolay ve rahat" şeklinde görüş belirtti.


Vatan