Washington Post'ta David B. Ottoway imzasıyla yayımlanan makalede,  Kaşıkçı'nın öldürülmeden birkaç ay önce, "göz açıcı" olarak tanımladığı Suudi  Arabistan'ın reformlarına meydan okuyan bir kitap üzerinde çalıştığı aktarıldı.

Adının, "Suudiler için ABD" veya "Suudiler için kolaylaştırılmış ABD"  düşünüldüğü belirtilen kitapta Kaşıkçı'nın, Suudi liderlerin benimsemeleri için  Amerikan kurumlarının ve uygulamalarının nasıl işlediğini açıklamayı planladığına  işaret edildi.

Makalede, "Kaşıkçı, kitap önerisinde, son derece iddialı 'Vizyon 2030'  un sahibi ve CIA'nın Kaşıkçı'ya suikast emri verdiği sonucuna ulaştığı Veliaht  Prens Muhammed bin Selman kadar yeni bir Suudi Arabistan vizyonu olduğunu  gösteriyor." yorumuna yer verildi.

Makalede, kitap önerisi için Kaşıkçı'nın şu ifadelerine yer verildi:

"Planım, Amerikan yaşamını Suudi okuyucuya ve genel olarak Araplara  basit bir hikaye anlatımı biçiminde açıklamaktır. Odaklandığım noktalar  okullaşma, eğitim reformu ve kamu fonlarının kontrolü üzerinde olacak."

Makalede, Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın "sistematik ve köklü"  sorunlarının üstesinden gelmek için Veliaht Prensin Vizyon 2030'u onayladığı  ancak başarısını garanti altına almak için ABD'den ilham almasını istediği  kaydedildi.

Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'da tartışılamaz mutlak bir hükümdarlığa  karşı çıktığı vurgulanan makalede, Vizyon 2030'un başarısı için kitabında,  "demokrasinin kapsamını ve yetkililerin bağımsızlığını genişletmeyi" savunduğunun  ve Suudilere ABD yönetim mekanizmasındaki güç paylaşım sistemini ve demokratik  araçları anlatmayı planladığının altı çizildi.

Makalede, Kaşıkçı'nın kitap projesi başvurusunu, Haziran 2017'de  Washington'daki Woodrow Wilson Uluslararası Burslar Merkezi'ne sunduğu ve kızı  Noha'nın izniyle kitabın içeriğinden bahsedildiği notu düşüldü.

Suudi gazeteci Kaşıkçı, evlilik işlemleri için 2 Ekim 2018'de girdiği  Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda katledildi.

Orta Doğu'nun en etkin gazetecilerinden, Washington Post yazarı Cemal  Kaşıkçı'nın öldürülmesi ve sonrasında yaşananlar, Türkiye ve dünya kamuoyunun  gündemindeki yerini koruyor.

Amerikan Washington Post gazetesi, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatının  (CIA), Kaşıkçı cinayetinin emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman'ın  verdiği sonucuna ulaştığını yazmıştı.