Doruk Sağlık Grubu çocuk cerrahisi uzmanlarından Dr. Turgut Türkel, çocuklarda görülen kasık fıtığına zamanında müdahale edilmediğinde kısırlığa yol açabileceğini söyledi. Fıtığın anne karnındayken oluşabileceği gibi çok hareketli çocuklarda da görülebileceğini belirten Türkel, genetik yatkınlığın önem arz ettiği fıtığın şişlik ve ağrıyla kendini gösterdiğini kaydetti.

Türkel, tedavi edilmediğinde bağırsak düğümlenmeleri, bağırsak ve yumurtalık çürümeleri, kısırlık gibi tehlikeli durumların oluşabileceğini ifade etti. Türkel, "Fıtık ameliyathane koşullarında, genel anestezi altında veya bölgesel anestezi ile 15-20 dakika süren bir operasyonla yapılabilir. Küçük bir kesintiyle fıtık kesesine ulaşılır ve etrafındaki damar sperm kanalından ayrılarak dikilir." dedi.

Sol tarafa göre sağ tarafta fıtığın görülme riskinin yüksek olduğuna dikkat çeken Türkel, "Muayene sırasında çocuğun ağlaması, ıkınması sırasında karnın içi basınç artışıyla organlardan birinin kasık kanalına doğru ilerlemesiyle ortaya çıkar. Kasıkta şişkinlik göze çarpar." diye konuştu.

Türkel, kasık fıtığının sadece erkeklerde değil kız çocuklarında da görülebildiğini ancak ilk anda anlaşılmasının zor olduğunu ifade etti.