ABD önceki gün İran ve K. Kore'den gelecek füze tehditlerine karşı bir füze denemesinde bulunmuş ancak başarısız olmuştu. Bir gün sonra yani dün İran, içinde bir canlının bulunduğu ilk kapsülün uzaya fırlatıldığını duyurdu. Kapsülün "Kavoşger-3" adlı roketle uzaya gönderildiği açıklandı, ancak canlının ne olduğuna dair bilgi verilmedi.

KAPLUMBAĞA VEYA SOLUCAN

İran Savunma Bakanı Ahmed Vahidi, uzaya gönderilen roketin içinde fare, kaplumbağa ve solucan gibi canlıların bulunduğunu açıkladı. Vahidi, roketin uzaya bilimsel araştırma amaçlı olarak gönderildiğini ve kapsülün deneysel bilgilerle dönmesinin hedeflendiğini bildirdi. Bu açıklamaya ilk tepki Fransa'dan geldi. Fransa Dışişleri Bakanlığı, İran'ın roket fırlatmasından "endişe duyduklarını" bildirdi.

AHMEDİNEJAD MEYDAN OKUDU

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da 3 haberleşme uydusu ile bir uydu taşıyıcısının tanıtım töreninde, Batı'ya adeta meydan okudu. İran'ın bilim ve teknolojide geldiği noktanın önceleri hayal bile edilemediğini anlatan Ahmedinejad, "Bilim ve kültürle sulta düzenini yıkabiliriz. İran'da hiç kimsenin dünyaya hakim olan zulüm düzenini yok etmek için askeri çatışmayla zafere ulaşılacağını düşündüğünü sanmam" dedi.

2020'de astronot gönderecekler

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da katıldığı roket fırlatma töreninde, üç haberleşme uydusu ile bir uydu taşıyıcısının tanıtımı yapıldı. Tanıtılan haberleşme uyduları "Tulu", "Nevid" ve "Misbah-2" ile uydu taşıyıcısı "Simurg"un İranlı bilim adamı ve mühendislerin imzasını taşıdığı ve bir öncekilere göre çok daha gelişmiş oldukları belirtildi. "Sefir" adlı ilk yerli uydu taşıyıcısını 17 Ağustos 2008'de fırlatan İran, "Ümit" adlı ilk yerli haberleşme uydusunu da "Sefir-2" uydu taşıyıcısıyla 3 Şubat 2009'da başarıyla fırlatmıştı. İran 2020'ye kadar ilk astronotunu uzaya göndermeyi hedefliyor.

ABD: Provokatif eylem

İran'ın uzaya attığı kapsül, ABD'yi rahatsız etti. Beyaz Saray sözcüsü Bill Burton, İran'ın kapsülü "Kavoşger-3" adlı roketle uzaya gönderdiği yönündeki açıklamasıyla ilgili, böyle bir fırlatışın, açıkça provokatif bir eylem olduğunu söyledi./yeni şafak