Kaset iddialarının ardından MHP’li 10 milletvekili istifa etmişti; ancak YSK bu isimleri listelerden çıkarmadı. Kaset iddialarına ismi karışan ancak istifa etmeyen İhsan Barutçu ise partiden ihraç edilmesine rağmen MHP listelerinden çıkarılmadı. MHPli bu 11 kişinin durumunun ne olacağı hala kafalarda soru işareti. 
 
Milletvekilliği adaylarına çekilmeleri ve listelerde değişiklik yapılması konusunda 24 Nisan’a kadar süre verilmişti. Kaset iddialarında adları geçen MHP’li 10 milletvekili ise bu süre geçtikten sonra, 25 Mayıs’ta istifa ettiklerini bildirdi. 
 
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), MHPli adayların istifa dilekçelerini inceledi ve kafa karıştırıcı bir açıklama yaptı. “Sözü edilen tarih ve saatten sonra adaylıktan çekilme dileği seçim sonuna kadar nazara alınmaz ve adayın bulunduğu listede değişiklik yapılamaz.” Açıklamada 2839 Sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’na da atıfta bulunuldu: (25. madde) “Aday listelerinin kesinleştiği tarihten, oy verme günü saat 17.00’ye kadar ölüm veya istifa nedeniyle aday listesinde meydana gelecek eksilmeler, listelerin tamamlanmasını gerektirmez. Ancak, aday listelerinde yukarıdaki nedenlerle boşalma olması halinde listedeki adaylar liste sırasına göre kaydırılarak boşalan yerler doldurulur.” 
Açıklamanın son kısmında da “Adayın seçim sonunda yasama meclisi üyeliğine seçilmiş bulunması halinde, çekilme hükmü ifade eder ve yerine listede sıra itibariyle kendisinden sonra gelen seçilmiş sayılır” ifadesi kullanıldı. 
 
‘Onlar YSK’nın adayı!’ 
MHP’nin avukatı Hamit Kocabey: Kanun açık. YSK oy pusulaları nisanda basıldı. Kesinleşti. MHP milletvekillerini YSK, MHP’ye zarar olsun diye listeden çıkarmadı. Milletvekili adaylığından istifa edildiğinde kanun açıkça ne yapılması gerektiğini açıklıyor. “Son günden sonra, ölüm ya da istifa olduğunda yeni aday bildirilmez, sonraki aday onun yerine kaydırılmak suretiyle doldurulur” diyor. İhsan Barutçu hariç. Çünkü o istifa etmedi. Ancak parti Barutçu’yu ihraç etti. Barutçu bizim adayımız değil, bağımsız aday da değil. O YSK’nın adayı. YSK’da oturtacağız biz onu. Barutçu ile birlikte YSK’nın 11 adayı var. Onları YSK’da oturtacağız. Maaşını alıp YSK’da oturması daha şık olur. 
 
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu: YSK’nın bu konuda bir cevap vermesi gerekiyor. BDPlilerin durumu açıktı, aykırılık vardı, tepkilerimizi verdik. Ancak buradaki durum açık değil. Olağan olmayan bir durum var. YSK’ya karşı başvurulacak merci yok. İhban Barutçu, mazbatasını alacak. Görünürde yapacak pek bir şey yok. Meclise girecek, yemin edecek. Yemin ettikten sonra MHP ne diyecek? Tartışmalı bir durum var ortada.” 
 
Milliyet Gazetesi yazarı Taha Akyol: Partiden istifa etmeleri yetmez, milletvekilliğinden de istifa etmeleri gerekiyor. Ettilerse YSK’nın da işlemi yapması gerekiyor. İhsan Barutçu’nun durumu ise gayri ahlaki. Parti ihraç etti ancak adaylıktan çekilmedi. Bir partinin ihraç etmesi o kişinin milletvekilliğini düşürmez. Milletvekili seçilmiştir. MHP ihraç ettiyse bağımsız adaydır.
 
radikal