Mısır kökenli İsviçreli düşünür Tarık Ramazan, Kürt meselesinin bölge için merkezi önemde olduğunu söyleyerek, bu konudaki körlüğü eleştirdi.
 
Bilgi Üniversitesi’nde 19-24 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen “Reset- Dialogues İstanbul Seminerleri”ne katılmak için Türkiye’de bulunan Ramazan dün düzenlediği basın toplantısında Taraf‘ın sorusunu yanıtlarken Türkiye’de Kürt meselesi konuşulmadan gerçek bir demokrasiden bahsedilmeyeceğini belirterek Kürt meselesi için bölgesel çözümün önemine dikkat çekti ve “Hakları olduğunu kabul etmeli, bölgesel bir çözüme varmalıyız” dedi.
 
Basın toplantısında Ortadoğu’daki gelişmelerden Gülen hareketine pek çok konuya değinen, Oxford Üniversitesi Çağdaş İslam Çalışmaları Bölümü öğretim görevlisi Ramazan’ın değerlendirmeleri özetle şöyle:
 
Türkiye’nin Ortadoğu’ya etkisi
 
“Modelleri birebir alıp kopyalayamazsınız. Ama bu ülkede yapılmış, Arap dünyasına yol gösterebilecek çok önemli işler var. Birincisi yolsuzlukla mücadale, bu, Arap ülkeleri için hayati önemde. İkincisi, Türkiye’nin yaptığı ama yeterince bilinmeyen birşey var: Geçtiğimiz 10 yılda Türkiye Afrika’da 40-50 tane konsolosluk açtı. Güneye açılıyor. Ortadoğu’yla çok daha fazla ilgileniyor. Doğu’da Çin’le birlikte çok önemli rol oyunuyor. Arap ülkelerinin Türkiye’nin siyasetinin bu boyutu konusunda çok daha fazla hassas olmasını isterim. Ayrıca İslam’ın nasıl referans olabileceği konusundaki anlayış da... İslamı, sizi Batı’dan ayrıştıran bir şey olarak görmemek. Daha fazla demokrasi için ortak prensipler ve daha az yolsuzluk için çalışmak olarak algılanmalı. (taraf)