Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen iki ayrı saldırı, "huzur ülkesini" terörle tanıştırdı. 93 kişiyi öldüren katil ise Andrew Berwick Breivik'ti (32). Dünya "sarışın terörist" şoku yaşarken katliamın ayrıntıları da ilginçti.
 
Zira aşırı milliyetçi ve dinci Breivik'in "2083: Bir Avrupa Bağımsızlık Bildirgesi" başlıklı günlüğü, saldırıya giden süreci gözler önüne serdi. Buna göre Breivik, 2009'dan itibaren yazmaya başladığı bin 500 sayfalık günlüğünü saldırıdan saatler önce internette yayınladı.
 
Breivik, günlüğünde, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük canavar olarak nitelendirilmeyi beklediğini belirtti. Norveç kasabı, manifestosunda 1 milyon kişiyi öldürecek bir yangın çıkarmayı hayal ettiğini de yazdı. Breivik, ayrıca Avrupa'nın bir iç savaşa sürüklendiğini iddia etti. Sarışın terörist, bu iç savaşın 2082'de Müslümanlar'ın sürgünüyle sona ereceğini yazdı.
 
KARADZİÇ HAYRANI!
Kasabın günlüğü bununla da sınırlı kalmadı. Breivik, Tapınak Şövalyeleri'ni diriltmek için 2002'de Londra'da bir toplantı yapıldığını belirtti. Norveç kasabı ayrıca Müslüman nüfusuna göre Avrupa'da hedef alınacak ülkelerin listesini de yaptı ve Fransa'yı ilk sıraya koydu. Ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük katliama imza atan Breivik, "Andrew Berwick, Adaletsever Şövalyelerin Komutanı" olarak imza attığı günlüğünde Sırp kasabı Karadziç'e de övgü yağdırdı. Breivik, Karadziç'in "İyi bir Haçlı askeri ve Avrupalı bir kahraman olduğunu savundu." Bu arada Norveç kasabı, günlüğünde "Bomba yapımını " da anlattı.
 
BOMBA İÇİN ŞİRKET KURMUŞ...
Norveç kasabının ilk ifadesi de basına yansıdı. Buna göre 93 kişiyi hunharca öldüren katil, polise "Gençlik kampında ilk önce güzelleri öldürdüm" dedi. Amacının Norveç'e devrim getirmek olduğunu belirten cani, ifadesinde şunları söyledi: "Yaptığım zalimce ama gerekliydi. Saldırıları tek başıma gerçekleştirdim." Bu arada Breivik'in katliam planlarını yaptığı çiftliğine ait görüntüler de basına dağıtıldı.
 
Polis, Norveç'in doğusundaki Rena bölgesinde bulunan Aamot kasabasındaki çiftlikte yaptığı aramada üç çuval gübre buldu. Öte yandan Norveç kasabının bomba yapımında kullanacağı gübreleri almak için 2009 yılında bir şirket kurduğu belirlendi.
 
NORVEÇ AĞLIYOR
Norveç'i kana bulayan caninin kurbanları için dün Oslo Katedrali'nde bir tören düzenlendi. Ayine çok sayıda Norveçli katıldı. Terör saldırılarının şokunu yaşayan Norveçliler, katedral dışındaki alana çiçek bırakarak kurbanların yasını tuttu. Halk, ayin için dışarıda uzun kuyruklar oluştururken, polis içeride ayine katılanların ve alana gelenlerin çantalarında arama yaptı.
 
takvim