En çok sevdiğim işlerden birisi de kitap eleştirisi yazmaktır. Eleştirisini yazacağım kitabı dikkatle okumak, olumlu ve olumsuz yanlarını tespit edip çoğunlukla olumlu yönlerine değinmek beni nedense çok mutlu ediyor. Zaman zaman köşemde yaptığım kitap eleştirilerinden çok daha fazlasını yapıp kişisel olarak yazarın kendisine göndermişimdir.

İki yıllık bir çalışma sonucu hazırlanan ye yayınlanan “Karya Nine” kitabım ile ilgili yazacağım bugün. Latmos Bölgesini duymayan kalmamıştır. Halk dilinde ise Beşparmak Dağları bölgesi. Bu bölge ülkemizin olduğu kadar dünyanın da önemli coğrafi ve tarihi bir bölgesidir. Binlerce yıllık tarihinde birçok uygarlık burada izler bırakmıştır. Başta 8 bin yıllık kaya resimleri olmak üzere birçok tarihi kalıntıya sahip olduğu kadar doğal güzelliği de muhteşemdir. Birçok endemik bitki ve hayvan türlerine sahiptir.

Bu kitap farklı ve kendine özgü bir çalışma olarak tasarladım. İstedim ki, ne bir öykü kitabı, ne de bir roman tadında olsun. Okuyucunun farklı tatları almasını sağlayan, öyküyü anımsatan, romana yakın bir çalışmayı ortaya çıkarmayı hedefledim. Bu kitabı okuyanlar, tarih, doğa, kültür ve insanlık adına çok sayıda konuyu ve duyguyu sayfaların satır aralarında bulabilsin istedim. Okuyucular farklı duygular içerisinde kitabın sayfaları arasında gezinirken, Latmos’un büyülü dünyasında da gezinmelerini, o dağların olağanüstü güzelliklerini yüreklerinin derinliklerinde hissetmelerini istedi. Çünkü Latmos Bölgesi ilgiye ve sevgiye muhtaç. Çünkü Latmos Bölgesi başta madenciler olmak üzere talan ediliyor. Çünkü Latmos Bölgesine sahip çıkılması gerekiyor.

Latmoslu “Karya Nine”, destansı bir efsane. Latmos, tarih boyunca buna benzer binlerce yaşam öyküleri ile doludur. Her karış toprağında binlerce yıldır insanlar yaşamışlar, medeniyetler kurmuşlar, değişik kültürler oluşturmuşlar. Bu yaşam öykülerinden bir tanesini alıp mizansenle geliştirme yoluna gittim. Mizansenle geliştirme sebebimiz, Latmos’a, doğaya, tarihe ve kültüre olan ilgiyi artırabilmek, yok edilmek üzere olan bu eşsiz coğrafyayı kurtarabilmek adına bir girişimdi.

Çünkü Latmos ve barındırdığı değerler dünya üzerinde eşi benzeri olmayan güzelliktedir. Bu güzellikleri korumak ve olduğu gibi yaşatmak bizim torunlarımıza karşı olan asıl sorumluluğumuzdur. Latmos, insanlığın aç gözlülüğünün tehdidi altındadır, büyük şirketlerin aşırı kar hırsıyla yok olmak üzeredir. Duyarlılığı artırıp Latmos’u hep birlikte ve olanca gücümüzle korumak zorundayız. Bu kitabı okuduğunuzda yüzünüzde bir tebessüm oluşursa, aklınızda Latmos ile ilgili bilgi kırıntıları kalırsa ve düşüncelerinizde Latmos ile ilgili bir duyarlılık oluşursa ne mutlu bize.

Karya Nine” kitabımızı Milas Belediyesi Yayınladı. Kendilerine gösterdikleri duyarlılık için sonsuz teşekkürlerimi bildiririm. “Peki, neden Milas Belediyesi yayınladı”, diyenlere açıklayayım.

2016 sonlarında Aydın Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi ile bir görüşmem oldu. Latmos Bölgesini, buranın önemini ve bunun için yazdığım hikâye kitabını anlattım. Ama olumlu bir tepki alamadım. Zaten Büyükşehir kültür Yayınları konusunda sınıfta kaldığı için pek üstelemedim. Efeler Belediyesi yeni kurulan bir belediye olduğu ve hikâyenin geçtiği yerler ile ilgili olmadığı için onlara bu teklifi götürmedim. Daha doğrusu götürmeye fırsatım olmadan Milas Belediyesi hemen olumlu yaklaştı.

Aslında konunun geçtiği yerler nedeniyle bu kitabın Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanması doğru olacaktı. Yeri gelmişken yine Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanması daha uygun olacak olan “Tarih Kokan Yazılar” kitabımı ise Efeler Belediyesi istedi ve şu anda basım aşamasında. Kendilerine göstermiş oldukları ilgi için teşekkür ederim. Bu kitabımda 2008 yılından beri yayınlanmış olan tarih konulu köşe yazılarımı toplamıştım. Orthosia’dan Acharaka’ya, Miletoslu Thales’ten Prieneli Bias’a kadar birçok konudaki yazımı burada bulacaksınız.

Buradan Aydın Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesine seslenmek istiyorum. Benim kitabım yayınlanmış yayınlanmamış önemli değil. Yerel yazar ve sanatçılara desteğinizi artırın. Kültür yayını sayısını en azından ilçe belediyelerinden fazla düzeye çıkarın. Böylelikle ilimizin kültürüne bir katkınız olsun, isminiz sanata ve kültüre destek veren olarak anılsın, tarihte yerinizi bu şekilde alın. Yoksa isminiz unutulur gider, övgü ile hatırlanmazsınız.

Not; Bu Cumartesi günü Sıla Kitabevi’nin Bulvar Şubesi’nde saat 14.00 ile 17.00 arasında imza günüm yapılacaktır.

KüItürün az oIduğu topIumIarda, dev aynaIarı çok oIur. (R.Necdet KesteIIi)

 

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA