Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Özinal, borç verilerinin Türk kartlı ödeme sektöründe herhangi bir kriz riskini değil, güveni ve güçlü yapıyı işaret ettiğini söyledi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, ABD'de kredi kartı başına düşen borç tutarının 5 bin 550 dolar iken, Türkiye'de bu tutarın 639 dolar olduğunu, bu verilerin, Türk kartlı ödeme sektöründe herhangi bir kriz riskini değil, güveni ve güçlü yapıyı işaret ettiğini belirtti.

Özinal, global krizin şu anda Türk bankacılık sektörü üzerindeki etkilerinin ciddi boyutlarda olmadığını, tüketicilerin kredi kartı ile gerçekleştirdiği harcamalarda henüz bir düşüş gözlemlenmediğini söyledi.

Global krizin Türkiye'ye ye de etki edeceğini belirten Özinal, "Ancak şu an bu etki hissedilen ve harcamalara yansıyan boyutta değil. 2008 yılına ait 9 aylık kredi kartı kullanım ve ekim ayı verilerine bakıldığında ortalamanın altında olunmadığı, harcamaların devam ettiği gözlemlenmektedir" diye konuştu.

Sertaç Özinal, Türkiye'nin, gerek 2006 yılında yürürlüğe giren 5464 Numaralı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'ndaki düzenlemeler, gerekse Türk bankalarının güçlü finansal yapıları ve etkin denetim mekanizmaları ile kredi kartlarında herhangi bir kriz riski taşımadığını savundu.

Türkiye'de geçtiğimiz yıla oranla yüzde 17 oranında artış gösteren kredi kartı sayısının, Ekim 2008 itibariyle 41 milyonun üzerine çıktığını bildiren Özinal, kredi kartı sayısındaki hızlı artışa karşın kredi kartı alacakları içerisinde sorunlu kredi kartı oranında önemli bir artış gözlemlenmediğini belirtti.