Kredi kartı faizinde yüzde 60"a varan düşüşe neden olacak yeni kanun tasarısı, pazarın yüzde 73"üne sahip 4 büyük bankanın gelirlerini 1.1 milyar YTL civarında azaltacak. Bankaların kart faizindeki düşüşü taksit sayılarını azaltıp kart ücretlerini artırarak telafi edebileceği söyleniyor

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya"nın geçen hafta, kredi kartı faizinde üst sınırı belirleyen kanun teklifini Meclis"e sunmasıyla başlayan tartışmalar alevlendi. Bankalar gelirlerini azaltacağı gerekçesiyle kart faizine ilişkin teklife karşı çıkarken, perakendeciler kartlara uygulanan taksit gibi promosyon uygulamalarının azalacağından endişeli.
Yasa teklifinin kabul edilmesi durumunda ise kredi kartı pazarının yüzde 72.6"sını elinde bulunduran 4 büyük bankanın toplam gelirlerinde yaşanacak erimenin 1.1 milyar YTL"yi bulabileceği tahmin ediliyor. Raymond James tarafından dün yayımlanan raporda, en kârlı ürün olan kredi kartında faize getirilecek üst sınırlamanın bankaların kârlılıklarını olumsuz etkileyeceğine dikkat çekildi. Raporda kart faizi ile ilgili kanun teklifi nedeniyle Cuma günü bankacılık hisselerinde sert düşüşlerin yaşandığına dikkat çekilerek şu görüşlere yer verildi:


“En büyük olumsuzluğu yüzde 23 payı ile pazar lideri olan Yapı Kredi Bankası yaşadı. Kredi kart pazarında Yapı Kredi"yi yüzde 21.5 payı ile Garanti Bankası, yüzde 14.1 payı ile Akbank ve yüzde 14 payı ile İş Bankası izliyor.”

Kart ücreti yükselebilir

Raymond James"e göre, kanun teklifi birkaç ay Meclis"te tartışılacak ve yasalaşması durumunda bankaları 2009 yılından itibaren etkilemeye başlayacak. Yeni uygulamanın hayata geçmesi durumunda, bankaların kredi kartı oranlarındaki düşüşü dengeleyebilmek için kart ücretlerini artırabileceği, promosyon ve taksitlerinde kısıntıya gidebileceği tahmin ediliyor. Bankaların taksitlerde kısıntıya gitmemeleri ve kredi kartı borcunun ödenme oranında bir değişim olmaması durumunda, Yapı Kredi"nin yüzde 16, İş Bankası"nın yüzde 12, Garanti"nin yüzde 10 ve Akbank"ın yüzde 7 gelir kaybına uğrayacağına işaret edilen raporda, “Baz senaryomuzda ise faiz oranları aylık yüzde 2.70"e düşecek, taksitli kredilerin toplamdaki payı yüzde 5 gerileyecek ve kart kullanım oranı yüzde 5 yükselecek. Bu senaryo altında 2009 tahminlerine göre, Yapı Kredi"nin gelirleri yüzde 10, Garanti"nin yüzde 7, Akbank"ın yüzde 4 ve İş Bankası"nın yüzde 9 oranında azalacak” denildi.


En fazla kayıp YKB"de

Raymond James"in en kötü senaryosuna göre, kart faizindeki düşüş, Yapı Kredi Bankası"nda 293.9 milyon YTL, Garanti Bankası"nda 292.7 milyon YTL, İş Bankası"nda 291 milyon YTL, Akbank"ta ise 236.2 milyon YTL gelir kaybına neden olacak.
Buna göre 4 bankanın toplam gelir kaybı 1.1 milyar YTL"ye ulaşacak. Raymond James"in ana senaryosuna göre yani taksit uygulamalarının yüzde 5 azalması ve kredi kartı borç ödeme oranının yüzde 5 artması durumunda ise, Yapı Kredi Bankası"nın 186.9 milyon YTL, İş Bankası"nın 232.5 milyon YTL, Garanti Bankası"nın 203.2 milyon YTL, Akbank"ın ise 143 milyon YTL kaybı olacak.