Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesinde (SSM) 24 Mayıs'ta açılan ''Karşıdan Karşıya-MÖ Üçüncü Bin'de Kiklad Adaları ve Batı Anadolu'' sergisi, The New York Times gazetesinde yer aldı.

SSM'den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye ve Yunanistan'dan bilim çevreleri ile SSM'nin bir araya gelerek geliştirdiği özel bir ortak proje ve iş birliğinden doğan serginin, Türk ve Yunan basınında olduğu kadar dünya basınında da övgüler almaya devam ettiği belirtildi.

Serginin son olarak sanat dünyasına yön veren ve otoritelerden biri olarak kabul edilen New York Times gazetesinde geniş yer bulduğu vurgulandı.

Açıklamada, Susanne Fowler tarafından kaleme alınan haberde, Batı Anadolu ve Yunan uygarlığı arasında 5 bin yıl öncesine uzanan etkileşimi ortaya koyan serginin, iki ülke arasındaki barışa sağladığı katkı üzerinde durulduğu aktarıldı.

Haberde SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer'in ''Ortak geçmişimizin günümüze kadar kalabilen verilerini sunarken, bu örneğin uzun yılların önyargı tortularını aşmaya ve bu geçmişten beraberce gurur duymaya bir davet olmasını arzu ettik'' sözlerine yer verildiği kaydedilen açıklamada, sergilenen eserlerin bir araya gelmesinin politik bir mucize olarak değerlendirildiği ve serginin iki ülkenin en önemli kültür kurumlarını bir araya getirdiğine dikkat çekildiği belirtildi.

Açıklamada, The New York Times'ın haberinde, uzun yıllar Ege Denizi'nin iki yakasını buluşturan tek ulaşım aracı olan ve Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından aslına uygun inşa edilerek Boris Micka tarafından tasarlanan, özel ışık efektlerinin kullanıldığı bölümde sergilenen 14 metrelik Kiklad teknesine de değinildiğini kaydedildi.

Türkiye'deki müzelerle Atina Milli Arkeoloji Müzesi, N. P. Goulandris Vakfı Kiklad Sanatı Müzesi'nden gelen eserlerin yer aldığı ''Karşıdan Karşıya- MÖ Üçüncü Bin'de Kiklad Adaları ve Batı Anadolu'' sergisi, SSM'de 28 Ağustos Pazar gününe kadar açık kalacak.

Serginin, Ekim ayı sonuna kadar uzatılması için çalışmalar devam ediyor.