Yarın ilk yarı yıl bitiyor. Kötü karnenin pek çok nedeninin olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Karne sendromu çocukta psikolojik açıdan kalıcı izler bırakabilir" uyarısında bulunuyor.

Türkiye'de ilköğretim düzeyinde eğitim-öğretim gören yaklaşık 11 milyon öğrenci, cuma günü ilk yarıyıl karnelerini alacak. 15 günlük tatil öncesi bazı öğrencilerin kırıklarla, bazı öğrencilerin ise başarı belgeleri alarak tamamlayacağı 2010-2011 yarıyılı, veliler için de önem taşıyor. Reem Nöropsikiyatri Merkezi'nden Psikiyatrist İnci Vural emeklerinin karşılığını bekleyen velileri, "Kötü bir karnenin arkasında birçok neden olabilir. Bunu aşmak öğrenci kadar ailenin de sorumluluğudur" diyerek uyarıyor.

KALICI İZLER BIRAKIR

Karne sendromunun, öğrencilerin başarısız olduğu dersler karşında ailenin vereceği tepkilerden korkması ve psikolojik olarak etkilenmesi anlamına geldiğini söyleyen Psikiyatrist Vural, "Karne sendromu kalıcı izler bırakabilir. Kötü notlar karşısında öğrencinin yaşadığı şaşkınlık, korku, endişe nedeniyle birtakım depresif davranışlar sergileyebilir. En önemlisi de aileden ve okuldan uzaklaşabilir" dedi. Karne sendromunun ekonomik şartlara bağlı olarak son yıllarda giderek kronikleştiğini de vurgulayan Vural, "Bu sendrom, çocuğun kişilik özelliklerini bile olumsuz yönde etkileyebilir" diye konuştu.