Avustralyalı bilimadamlarının yaptığı bir araştırmaya göre kariyer basamaklarında yükselmek uzun vadede psikolojik sorunlara neden olurken, fiziki sağlığı ve hayata dair memnuniyeti de olumlu etkilemiyor.

Araştırmaya açıklık getiren Bonn merkezli Çalışma'nın Geleceği Enstitüsü (IZA), verilerin 18 ila 64 yaş grubundan iki bin çalışandan on yıl süren araştırma neticesinde toplandığını bildirdi. Buna göre araştırmaya katılanlar kariyerlerinde ilerleme kaydettikleri andan itibaren işyerlerinde daha çok sorumluluk taşıdıklarını, işyerlerini kaybetme riskinin azaldığını ve daha adil bir ödeme sistemine geçtiklerini söyledi.

Bununla birlikte stresten daha çok etkilendiklerini ifade eden katılımcılar, kariyerin getirdiği mutluluğun ortalama üç yıl sonra geçtiğini dile getirdi. Daha çok maaş ve daha yüksek bir statüye rağmen işyerindeki memnuniyetleri giderek azalan ve psikolojik sağlıkları olumsuz yönde etkilenen kariyer sahiplerinin fiziki performansları ve hayata dair memnuniyetleri ise aynı kaldı.