Televizyonda izledikleri bir programda küçük bir kızın ilik konusundaki çaresizliğinden etkilenen 3 hayırsever, Uludağ Üniversitesi Hastanesi'ne gidip iliklerini bağışlamak için kan verdi. Ancak hastane personelinin kan örneklerini sararak Türkiye'de ilik nakli için analiz yapan tek yer olan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İlik Bankası'na kargo ile göndermelerini istemesi, bağışta bulunmak isteyen vatandaşları şaşırttı.
Özel sektörde çalışan Servet Dilsiz, yaşadıkları karşısında şok olduklarını belirterek, "Televizyonda bir programda bir çocuğun acil iliğe ihtiyacı olduğunu, eğer ilik bulunmazda hayatını kaybedeceğini duyunca çok etkilendik. Aynı iş yerinde çalışan 3 arkadaş Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne gittik. İlik bağışında bulunmak istediğimizi söyledik. Bize, 'Biz bu ilikleri burada test etmiyoruz. İstanbul Üniversitesi'ne yolluyoruz. İstanbul Üniversitesi eskiden kargo ücretlerini karşılıyordu, şimdi karşılamıyor. Kargoyu da kendiniz yollayacaksınız' dediler. Bizden 3'er tüp numune alıp ruloya sardılar ve bize verdiler" dedi.

KARGO İSYANI
Kan numunelerini İstanbul Üniversitesi'ne kargo ile gönderdiklerini anlatan Servet Dilsiz, "İstanbul Üniversitesi'ni aradığımızda kargo ücretlerini eskiden karşıladıklarını ancak daha sonra bu uygulamayı kaldırdıklarını söylediler. Dünyada ve Türkiye'de bu kadar ihtiyaç varken, bu konuda donör olmak isteyen insanlara bu olayı daha çekici hale getirmek varken, önüne setlerin çıkmasına şaşırdık. Belki bu olaydan sonra Bursa'da ilik nakli ile ilgili harekete geçilir" diye konuştu.
İlik bağışında bulunan Serhat Selamet ise, ilik sıkıntısı çeken kızın durumundan etkiledikleri için ilik bağışta bulunmak istediklerini ifade ederek, "Belki herhangi bir vatandaşa iliğimiz uyar da bir hayır işlemiş oluruz diye düşündük. Uludağ Üniversitesi'nde karşılaştığımız durum karşısında çok şaşırdık. Dünyada ve Türkiye'de ilik nakli çok az. Yaşadığımız karşısında insan ilik bağışı yapacaksa da yapmaz. 'Kan kargoda bozulmaz mı?' diye sorduk. 'Herhangi bir sıkıntı olmaz' dediler. Bu bir tıp ayıbıdır. Devletimiz, üniversite ile ya da kargo şirketleriyle anlaşıp bunların ücretsiz olarak gönderimi sağlanmalı. Bunu bağış yapan kişinin göndermesi çok saçma. Belki de dünyada bir tek ülkemizde böyle bir şey var" şeklinde konuştu.

TIP FAKÜLTESİNDEN CEVAP
Öte yandan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yetkilileri, yaşanan olayı doğrulayarak, "Bu konuda bizim yapabileceğimiz bir şey yok. İlik bağışlayan herkesin kan örneklerini alıp kendilerine veriyoruz. Onlar da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gönderiyor. Uygulamayı yapan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'dir. Bizim görevimiz insanların kan örneklerini alıp yönlendirmek" açıklamasını yaptı.