Eczacılar 'karekod' uygulaması konusunda haklı çıktı. "Sağlıklı stok kontrolü yapılacak, kupür kesme külfetine son verilecek" sözleriyle uygulamaya alınan İlaç Takip Sistemi'nde, sahte karekodlar yapılması nedeniyle eczacılar, yeniden küpür kesme uygulamasına geri döndü.

İzmir- Edinilen bilgiye göre, Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleri tarafından yapılan incelemelerin ardından karekod ve sistemdeki ilaç sayısı arasında ciddi farklar olduğu anlaşıldı. Karekodun sahtesinin yapıldığı ve birçok ilacın devlete ikinci kez fatura edildiği belirlendi. Eczacılar, pazar gününden bu yana yeniden küpür kesme uygulamasına geri döndü.
İzmir Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Sayılkan, uygulamanın daha büyük sahtekarlıklar ortaya çıkartacağını vurguladıklarını ancak sözlerinin dikkate alınmadığını bildirdi.

Ülkedeki 24 bin eczanenin iş yükünün artığına dikkat çeken Sayılkan, “6 ay önce eczacılara 15 gün süre içinde karekod uygulamasına geçileceği ve karekod yapıştırılamayan ilaçların sistem tarafından kabul edilmeyeceği belirtildi. İlaç firmaları da karekodları içeren yapışkanları eczanelere dağıttı. Yolsuzluğu engelleyeceği söylenen sistem, aksine körükleyen bir uygulamaya dönüştü. 6 ay geçmeden de iflas etti” dedi.

Hicran Özdamar - Cumhuriyet