'Kardeşime takın, ben dayanırım' İki kardeşte aynı anda karaciğer yetmezliği gelişti. 1 yaşında hayata veda eden Uğur"un karaciğerinin kardeşlere uyumlu olacağı haberi geldi.

6 yaşındaki Esengül"ün ağabeyi Osman ailesine “Kardeşime takılsın ben dayanırım” dedi.

Gaziantep"te doğuştan karaciğer yetmezliği bulunan kardeşlerden 6 yaşındaki Esengül, organ nakliyle hayata tutundu, 9 yaşındaki ağabeyi Osman ise nakil için karaciğer bekliyor. Zatürre tedavisi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde beyin ölümü gerçekleşen bir yaşındaki Uğur Berat Zorlu"nun organları, ailesi tarafından bağışlandı. Küçük çocuğun karaciğer dokusu, Gaziantep"te karaciğer bekleyen Esengül Korkmaz"a uydu. Ambulans uçakla Gaziantep"e getirilen karaciğer, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi"nden Doç. Dr. Ünal Aydın başkanlığında gerçekleştirilen operasyonla küçük kıza başarıyla nakledildi. Operasyonun ardından küçük Esengül, hastanedeki odasında oyuncaklarıyla oynuyor, boyama kitaplarıyla zaman geçiriyor. Ameliyatı gerçekleştirilen Doç. Dr. Ünal Aydın, Ankara"da beyin ölümü gerçekleşen küçük çocuğun karaciğer dokusunun iki kardeşe de uyduğunu söyledi. Aydın, şunları söyledi, “Esengül"ün ağabeyi, bu kararı verdiğimizi bilmeden ailesine, "Ben dayanırım, kardeşim ameliyat olsun" demiş. Bu çok güzel bir davranış. Bir ağabey olarak büyüklük yaptı ancak kardeşi ameliyata giderken arkasından "Ben de sağlığıma kavuşmak istiyorum" diyerek ağladı. Bu ağlamaya kulak vermek gerekiyor. Bir hasta çocuk, kardeşi için fedakarlık yapabiliyor, "ben dayanabilirim" diyor, büyüklük gösteriyor. Onun sağlığına kavuşması için herkesin "büyüklük" yapıp organ bağışında bulunmasını istiyoruz. Böylelikle Esengül gibi ağabeyi de organ nakliyle yeniden hayata dönecek.”

İki çocuklarını daha kaybetmişler

Kızı organ nakliyle hayata dönen Mehmet Korkmaz, daha önce 1 ve 1.5 yaşında iki çocuklarını karaciğer yetmezliği dolayısıyla kaybettiklerini, sebebinin tam olarak bilinmediğini ancak akraba evliliğinden şüphelenildiğini belirtti. Korkmaz, şunları anlattı:

“Hiç beklemediğimiz bir anda organ çıktı ve küçük kızım nakil sonrasında yeniden hayata döndü. Organ bağışında bulunan aileye başsağlığı diliyoruz. Böyle bir karar verdikleri için kendilerine teşekkür ediyoruz. İnşallah bir daha bu acıyı yaşamazlar.”

Vatan