Kuşadası Belediyesi"nin kardeş şehirleriyle ilişkilerini ve işbirliğini geliştirmesi ve dostluğu pekiştirmesi amacıyla Dünya Sanatçılar ve Festivaller Birliği (WAFA) ile birlikte bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Kuşadası Kardeş Kentler Festivali sürüyor.
17 Ekim Pazar günü sona erecek festivalin açılış kokteyli ve gala yemeği Kervansaray Otel"de yapıldı. Gala yemeğinde Rene Lankeit caz dinletisi de gerçekleştirildi. Gala yemeği sonrası kardeş kentler festivaline katılanlar halay çekti.
Gala yemeğinde kısa bir konuşma yapan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, tüm kardeş kentler ile ilişkilerini en üst düzeye çıkarmak için çaba harcayacaklarını belirterek, “Burada hiçbiriniz konuk değilsiniz, ev sahibisiniz. Sosyal, kültürel, ekonomik her türlü gelişimi birlikte başarmak için hep beraber çaba göstermeliyiz” dedi.
Festivalin ikinci gününde ise kardeş şehirlerden gelen konuk heyetler, sabah ilk olarak İkioklu Mahallesindeki kahvehanelerde çay içti. Yapılan folklor gösterisinin ardından, Villa Konak Otel gezildi. Konuk heyetler daha sonra Çalıkuşu Kültür evinde açılan Ethem Baymak"ın “Bir Şehir, Bir İnsan: Prizren” adlı sergisini gezdi. Daha sonra saat 14.30"da İbramaki Sanat Galerisi"ne geçen konuk heyetler, Marl-Ahlert saydam gösterisini izlediler.
Yine ibramaki Sanat Galerisinde saat 15.30"da gerçekleştirilen Kuşadası-Mahmut Esat Bozkurt söyleşisinin ardından Atatürk Meydanı"ndaki kardeş kentler folklor gösterileri ile devam edecek olan festivalin ikinci günü, İsmail Cem Barış ve Dostluk Meydanı"ndaki Cenk Bosnalı ve Muammer Ketencoğlu"nun konser vereceği Balkan Gecesi ile son bulacak.
Festival"in bugünkü (16 Ekim Cumartesi) programı saat 10.00"da Ahlert Parkı"nın açılışı ile başlayacak. Saat 14.00"de İbramaki Sanat Galerisi"nde Samos-Elsa Hiu belgesel gösteriminin ardından, saat 16.00"da Gorçe Petrov"dan gelen Memo Nikolovski"den Makedon Halk Şarkıları gösterisi ve saat 17.30"de İsmail Cem Barış ve Dostluk Meydanı"ndaki kardeş kentlerin folklor gösterileri yapılacak. Kardeş Kentler Festivali üçüncü günü etkinlikleri saat 20.30"da İsmail Cem Meydanı"nda başlayacak final gecesi ile son bulacak. WAFA ile ortaklaşa yapılacak final gecesi, özel olarak hazırlanan Kuşadası şarkısının söylenmesi ile başlayacak.
Daha sonra ise Almanya"dan Evlin Dandel, İrlanda"dan, Mary Simpson, Makedonya"dan Margarita Hristova, Romanya"dan Nico Matei, Malta"dan Corazon Mizzi, Fransa"dan Juie Fuentes, Litvanya"dan Ruta Sciogolevaite, İtalya"dan Lina Capezza, Gürcistan"dan Nino Gvelesiani, İngiltere"den Sarah Class, İspanya"dan Lavinia Steriopol, Bosna"dan Zeljka Katavic ve Türkiye"den Aylin Özer isimli WAFA üyesi sanatçılar sahne alacak. Uydudan canlı olarak yayınlanacak geceye ayrıca, Nez, Metin Arolat, Harun Kolçak, Cemil Sağyaşar, Ceynur, Cem Doğangil ve Fransızların ünlü şarkıcısı Anne Marie David konuk sanatçı olarak katılacak. Kuşadası"nın yeni kardeş şehirleri ile protokol imzalanmasıyla ile devam edecek final gecesi, havai fişek, ses ve ışık gösterileri ile sona erecek.