Bedrettin Dalan"ın başkanlığını yaptığı İstek Vakfı"na ait olduğu belirtilen arazide yapılan kazılarda çıkan silahlarla ilgili, 2"si muvazzaf, 2"si emekli 4 subay gözaltına alınırken iki subay da aranıyor

. Polisi bu cephaneliği götüren olay ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü"nün www.iem.gov.tr adresli web sitesine gelen bir e-mail oldu.

İhbar E-mail"i 16 Nisan"da geldi

16 Nisan tarihinde gelen bu ihbar maili, Terörle Mücadele ekiplerini harekete geçirdi. Polis önce ihbarın yapıldığı yeri belirledi. Yapılan çalışmalarda ihbarın bir internet cafe"den yapıldığı tespit edildi. Oldukça uzun olan ihbar mailinde, Poyrazköy"deki arazide cephaneliğin gömülü olduğunu yazıyordu. Krokinin çizili olmadığı ihbar mektubunda 80 dönümlük arazide cephaneliğin nerede bulunduğu ise oldukça detaylı bir şekilde tarif ediliyor. Polise gelen e-mail"deki bilgiler bununla sınırlı değil. İhbarda, cephaneliğin kimler tarafından elde edildiği ve kimler tarafından araziye gömüldüğü de isim isim polise bildirildi. Bu elektronik posta üzerine harekete geçen polis, arazinin tapu kayıtlarını inceledi. Tapudaki bilgilerin ihbardaki bilgileri doğrular nitelikte olduğu tespit edilince mektupta ismi geçen, yani cephaneyi temin eden ve toprağa gömenlerin adresleri belirlendi. Bu çalışmaların ardından polis önceki gün Poyrazköy"de kazı çalışması başlattı. Ardından da ihbar mektubuyla ilgili emekli deniz binbaşı Levent Bektaş, emekli yarbay Ercan Kireçtepe, muvazzaf subaylar binbaşı Emre Onan, yarbay Mustafa Türkan Ecevit ve ismi açıklanmayan bir subay gözaltına alındı. Bu subayların Merkez Komutanlığı"nda tutulduğu belirtildi.

Kardak Fatihi de gözaltında

Poyrazköy"de ele geçirilen askeri mühimmatın ardından başlatılan operasyon kapsamında gözaltına alınan Emekli Yarbay Ercan Kireçtepe"nin, 1996"da Kardak kayalığına çıkıp buraya Türk bayrağı diken timin komutanı olduğu anlaşıldı. 25 Aralık 1995"te Figen Akat isimli Türk bandıralı yük gemisi Kardak kayalıklarında karaya oturunca Türkiye ile Yunanistan arasında kriz çıkmıştı. Karşılıklı notalar verilince Kalimnos Adası belediye başkanı 26 Ocak"ta Kardak"a çıkarak kayalıklara Yunan bayrağını dikti. Bunun üzerine Türkiye"den iki basın mensubu helikopterle kayalıklara gidip Yunan bayrağını indirdi ve yerine Türk bayrağını dikti. Yunanistan bu misillemenin ardından 28 Ocak"ta kayalıklara askeri birlik göndererek Türk bayrağını indirtti ve ağır silahlarla takviye edilen birliğiyle kayalıklara yeniden Yunan bayrağını dikti. Bu krizi daha da ateşledi. Ve 30 Ocak gece 23.59"da, Sualtı Taarruz Grup Komutanlığı"na ani bir emir operasyon emri geldi. Dün Ergenekon"dan gözaltına alınan Üsteğmen Ercan Kireçtepe, 32 astsubay, 8 subaydan oluşan bir ekip kurarak 31 Ocak"ta Kardak"a çıkıp Türk bayrağını dikti.

SAT Komutanlığı araziyi eğitim alanı olarak kullanıyor
Kazı çalışmalarının ardından İstek Vakfı tarafından yazılı bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, arazinin 1992"de İstek Servis A.Ş. tarafından satın alındığı, ancak askeri yasak bölge ve SİT alanı olması nedeniyle hiçbir şekilde tasarruf edilemediği belirtilerek şöyle denildi: “Bu arazinin ikinci derece kara askeri yasak bölge ve SİT alanı olması hasebiyle o tarihten bu yana şirket tarafından hiçbir şekilde tasarruf edilememiştir. Araziye giriş ve çıkışlar ancak komutanlığın izni ve asker nezaretinde yapılabilmektedir. Nitekim Beykoz 2. Asliye Hukuk Mahkemesi"nin 2006/428 esas sayılı dosyasıyla ilgili olarak 8 Mayıs 2008 tarihinde yapılan keşifte de komutanlıktan izin alınıp asker nezaretinde keşif icra edilebilmiştir. Bu arazi, Milli Savunma Bakanlığı"nca 2008 yılı kamulaştırma planına alınarak kamulaştırma işlemlerine başlanılmış ve bu hususta tapu sicil müdürlüğünce kamulaştırma şerhi konulmuştur. Arazi halen Deniz Kuvvetleri SAT Grup Komutanlığı"nca eğitim alanı olarak kullanılmaktadır. Söz konusu arazi bugüne kadar İstek Vakfı"nın hiçbir şekilde tasarrufunda ve kullanımında olmamıştır.”

Milliyet