Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, karayolu ile yolcu taşımacılığının toplamda yüzde 95 olan payının yüzde 92'ye düştüğünü bildirdi.

Şehirlerarası otobüs bilet fiyatlarının 2 yıldır sabit olduğunu, Şubat ayında ise bilet fiyatlarında düşüş yaşandığını ifade eden İlgin, “Türkiye'de seyahat eden insan sayısında artış var ama bunun yanı sıra diğer ulaşım modelleri de insanların önüne alternatif olarak geliyor. Hava yolları ciddi anlamda destekleniyor. Özel hava yollarının iç hat uçuşlarına izin verildi, havaalanı vergileri düşürüldü. Bu da bilet fiyatlarının düşmesine neden oluyor” dedi.

Mevlüt İlgin, bunun yanı sıra otobüs işletmelerinin kendi aralarında da ciddi rekabet yaşadığını, özellikle Şubat ayı gibi yoğun olmayan sezonlarda otobüs şirketlerinin asgari doluluk oranlarını yakalayabilmek için bilet fiyatlarını düşürdüğünü kaydetti.

İlgin, “Şubat ayında doluluk oranı yüzde 26-30'a geriledi. Yıl içindeki ortalama doluluk oranı ise yüzde 55-60. En yoğun sezonlarda bu doluluk oranı yüzde 95'e ulaşıyor” diye konuştu.

“ÖZEL HAVA YOLU ŞİRKETLERİNİN PROMOSYON REKLAMLARI ALDATICI”

Özel hava yolu şirketlerinin promosyonlu biletlerle ilgili yaptığı reklamların aldatıcı olduğunu öne süren İlgin, “Ulaştırma Bakanlığına ve Rekabet Kuruluna bu yönde başvurumuz var. Uçağın 3 koltuğunu ayırıyorlar ve 14 YTL fiyat ilan ediyorlar. Gören öyle sanıyor. Buna hava alanı vergisi de dahil değil. Vergilerle 38 YTL'ye geliyor, gerisi ise 79-89-99 YTL” dedi.

İlgin, özel hava yolu şirketlerinin iç hatlarda uçuşa başlamadan önce şehirler arası otobüslerin doluluk oranlarının daha fazla olduğunu, bilet fiyatlarının da daha mantıklı seviyelerde bulunduğunu belirtti.

175 MİLYON YOLCU...

Karayolu yolcu taşımacılığında, tüm Türkiye genelinde yıllık taşıdıkları yolcu sayısının 162 milyondan 175 milyona çıktığını belirten İlgin, “Toplamda yolcu sayısı arttı ama Türkiye'de şehirlerarası yollarda faaliyet gösteren, Ulaştırma Bakanlığında çalışma izni bulunan 12 bin otobüs var. Bu 12 bin otobüsün şu anda, bu sezonda 7 bini yollara çıkabiliyor, 5 bini atıl olarak garajlarda kalıyor” diye konuştu.

20 MİLYAR YTL SICAK PARA...

İlgin, karayolu yolcu taşımacılığının Türkiye ekonomisine kattığı sıcak paranın yıllık 20 milyar YTL civarında olduğuna da dikkati çekti.

2008 yılında karayolu yolcu taşımacılığında, yolcu sayısının 175 milyonun altına düşmeyeceğini, 180 milyonu bulabileceğini ifade eden İlgin, “Hava yolu ile otobüsler arasındaki farkı insanlar giderek daha iyi görüyor. Hava yollarının reklamlarının yanıltıcı olduğunu görüyor. Dolayısıyla Türkiye'de otobüsle yolcu taşıma sistemi kalıcıdır, ana taşıma sistemidir” dedi.

Diğer ulaşım biçimleri ile entegrasyondan yana olduklarını, ancak bunun altyapısının sağlanması gerektiğini ifade eden İlgin, bunun, Türkiye'de birinci ulaşım sisteminin karayolu yolcu taşımacılığı olduğu göz ardı edilmeden yapılması gerektiğini kaydetti.

Bu arada, İstanbul Ticaret Odasının (İTO) açıkladığı, Şubat ayında ve yıllık bazda İstanbul'da perakende fiyatları en fazla artan-azalan ürünler içinde, şehirlerarası otobüs bileti ücreti yüzde 27,15 azalış oranı ile ilk sırada yer almıştı. Şehirlerarası otobüs biletlerinde Şubat ayı itibariyle yıllık bazda azalış ise yüzde 11,30 olarak belirtilmişti.