PKK'nın başındaki isim Murat Karayılan, başta Avni Özgürel olmak üzere kamuyunu kandırdı mı? O ihtimali kendisine hatırlatanlara Özgürel, "şayet öyleyse rolünü iyi oynadığını söyleyip hakkını teslim etmem lazım" diyor.
Radikal yazarı Özgürel, yine de Karayılan'ın "samimi" olduğu görüşünde. Ancak istihbarat raporları Karayılan'ı yalanlar nitelikte.
"Saldırı olursa cevap veriyoruz. Ama merkezin kararıyla karakol baskınları gibi eylemler yapmıyoruz." diyen Karayılan, 300 kişilik Dağlıca saldırısı sonrası nasıl bir tutum takınacağı merak konusu oldu.
"SÖYLEDİKLERİNİN SAMİMİ DÜŞÜNCELERİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"
Murat Karayılan için "Barış yolu nasıl açılır diye fırsat arayan bir insan gördüm" diyen Avni Özgürel, bugünkü köşesinde Kandil'de gördüğü Karayılan'a dair izlenimlerini böyle yazdı:
“Murat Karayılan samimi olmayabilir mi; seninle konuşurken farklı PKK kadroları karşısında farklı konuşuyor olamaz mı?” derseniz... O kadarını bilmem, demek zorundayım. Keza; şayet öyleyse rolünü iyi oynadığını söyleyip hakkını teslim etmem lazım. Ama ben hâlâ söylediklerinin samimi düşünceleri olduğunu düşünüyorum."
Karayılan güvenilmez hale geldi
Ahmet Altan, dünkü yazısında bu konuya dikkat çekmişti:
"Bu, yaklaşık 300 kişilik bir PKK’lı grubun, ağır silahlarla gerçekleştirdiği bir saldırı, hazırlıklarının da epeyce sürmüş olması gerekir.
Ya Karayılan, “barış istediklerini, karakol baskınları yapmadıklarını” Özgürel’e söylerken yalan söylüyordu ki böyle bir durum Karayılan’ı bundan böyle güvenilmez biri kılar.
Ya da Karayılan’ın bu sözleri söylerken hazırlıklardan haberi yoktu ki bu da Karayılan’ın PKK’nın içinde “önemsiz” biri olduğunu gösterir ve bir daha kimse onunla görüşmez.
300 KİŞİNİN EYLEM HAZIRLIĞI
Karayılan, Özgürel aracılığıyla kamuoyuna başka örgüte başka mı konuşuyor? Kamuoyu bu sorunun cevanı arıyor. Ancak 300 kişilik bir eylemin PKK gibi disiplinli bir örgütün tepesinden habersiz yapılmasının zor olduğu belirtiliyor.
"Ben Kandil’e gittiğimde elbette Hakkâri/Dağlıca hadisesi yaşanmamıştı. Böyle bir saldırının gerçekleşebileceğine dair işaret de yoktu" diyen Özgürel, Karayılan'a sorduğu soruyu ve aldığı cevabı yazdı:
KARAYILAN: İZLEME KONUMUNDAYIZ
"Hatta ben “Bu bahar geçen yıllardaki eylem kabarmalarını görmedik, bu da silahların susacağı ümidini güçlendiriyor” dediğimde Karayılan, “Haklısınız, doğru gözlemişsiniz, izleme konumundayız” demişti."
O SÖZE BALIKLAMA ATLAMIŞ
Karayılan'ı "yumuşak mizacı, güleç siması, esprili konuşmasıyla tanıdığım, örgüt içinde de uzlaştırıcı" karakterlli olarak tanıtan Özgürel'in yazısının son cümleleri çarpıcıydı:
“Savaşmak barış yapmaktan kolay” dediğimde sözümün üzerine öylesine “Hem de nasıl!” diyerek atlayışı vardı ki yaşadığı zorluğun boyutunu derin soluklanmasında görmek mümkündü."
HAZIRLIK ŞUBAT'TA BAŞLAMIŞ
İstihbarat raporları Karayılan'ı yalanlar nitelikte. İlk istihbarat raporu 16 Şubat tarihli. Daha sonra 26 farklı raporla büyük eylem hazırlığı rapor edilmiş. Röportaj üç hafta önce yapılmış. 27 Mayıs tarihli istihbarat raporunda ise iki havan topunun Ore köyüne getirildiği yazılı. Yani röportajdan kısa bir süre önce. K. Irak'taki kamplardan getirilen ağır silahların yola çıkış tarihi ise haftalar öncesine denk geliyor.
Dolayısıyla Özgürel'in "Böyle bir saldırının gerçekleşebileceğine dair işaret de yoktu" ve Karayılan'ın "izleme konumundayız" açıklaması havada kalıyor.
HAVAN TOPU YÜKLÜ KATIRLAR RÖPORTAJDAN ÖNCE TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPTI
27 Mayıs tarihli raporda aynen şöyle deniyor:
Hakkâri Çukurca ilçesi Çığlı köyüne mücavir Irak Ore köyü civarında faaliyet gösteren bir grup terör örgütü mensubunun önümüzdeki günlerde Hakkâri Çukurca İlçesi Çığlı köyü ile Şırnak/Uludere ilçesi Ortaköy arasında bulunan Serbest Üs Bölgesi'ne ya da Kopki tepesindeki üs noktasına büyük çaplı bir eylem yapmayı planladıkları, anılan grubun eylemde kullanmak amacıyla Ore köyüne (120) mm.lik (2) adet havan topu getirdiği yönünde bilgiler elde edilmiştir.
Saldırıdan üç gün önce de istihbarat paylaşımı yapıldığı kaydediliyor. 16 Haziran tarihli istihbari raporda, '20 kişilik bir grup 16 Haziran günü 19.30 itibarıyla Irak/Bermize-Kumari üzerinde Türkiye-Irak sınırına mücavir Hakkari/Şemdinli/Yeşilova istikametine doğru seyir halindedir' deniliyor.