'PKK'nın iki numaralı ismi' terimi ajans tarafından 'Murat Karayılan yakalandı' olarak yorumlanınca, gündem bir anda ısındı. Karayılan'ın yakalandığı haberleri daha sonra doğrulanamazken, bütün kaynaklardan yalanlama geldi
 
TRT'nin önceki gün son dakika gelişmesi olarak duyurduğu 'PKK yöneticisi Murat Karayılan İran tarafından yakalandı' haberi, dün Anadolu Ajansı tarafından bir kez daha ve detaylı olarak duyuruldu. İran resmi haber ajansı Fars'a dayandırılan haberde, 'İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi'nin terör örgütü PKK'nın 'iki numaralı isminin' yakalandığı haberlerini teyit ettiği' duyuruldu. 'PKK'nın iki numaralı ismi' terimi ajans tarafından 'Murat Karayılan yakalandı' olarak yorumlanınca, gündem bir anda ısındı.
 
Türk yetkililer tarafından teyit edilmeyen habere PKK kaynaklarından da kısa sürede yalanlama geldi. Gelişmelerin ardından AA da, bir düzeltme haberi geçerek, yakalanan kişinin Karayılan değil, PKK'nın 2 numaralı ismi olduğunu bildirdi. Ardından İran ve Türkiye'deki neredeyse bütün kaynaklardan habere yalanlama geldi.
 
Anadolu Ajansı, İran'ın Fars Haber Ajansı'na dayandırarak terör örgütü PKK'nın elebaşlarından Murat Karayılan'ın İran tarafından yakalandığı duyurdu. Ancak PKK'nın yayın organları Fırat Haber Ajansı ve Roj Tv haberi yalanladı. İran tarafı daha sonra yaptığı açıklamalarda Karayılan'ın değil PKK'nin 2 numaralı isminin tutuklandığını açıkladı. Karayılan'ın tutuklandığı ile ilgili haberler daha sonra kimse tarafından doğrulanamadı.
 
PKK YALANLADI
 
Bu haberler üzerine PKK'nın yayın organları Fırat Haber Ajansı ile Roj Tv olayı yalanladı. Fırat Haber Ajansı(ANF), bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve Karayılan'ın tutuklanmadığını açıkladı. ANF, bu yalanlamayı Karayılan'a değil PKK'lı üst düzey sorumlularına dayandırdı.
 
HÜKÜMETTEN TEYİT GELMEDİ
 
Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi de İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi ile konuştu. Burucerdi'nin bu görüşmede büyükelçiye, "Karayılan'ın yakalandığını söylemediğini" aktardığı öğrenildi. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, terör örgütü elebaşı Murat Karayılan'ın yakalandığı iddialarıyla ilgili, "Bizim açımızdan henüz teyit edilmemiş bir bilgidir" dedi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise, Karayılan'ın yakalandığı haberleriyle ilgili olarak, "Teyit edilmiş herhangi bir bilgi yok. Somut delil yok. Bu haberlere itibar etmeyin" dedi.
 
 Avrupa görmüş kravatlı terörist
 
Murat Karayılan 1954 Birecik doğumlu. PKK'ya 1979'da katıldı. Kod adı Cemal. Şu an örgütün lideri. Yüksekokul makine bölümü mezunu. Uzun süre Şanlıurfa civarlarında faaliyet gösterdikten sonra 12 Eylül'de Suriye'ye kaçtı. Sonra silahlı güçlerin sorumluluğuna getirildi. İlk başlarda silahlı mücadelenin ön planda olmasını savunan muhafazakâr kanadın lideri olarak tanımlanan Karayılan, son süreçte silahsızlanma adına önemli açıklamalarda bulunuyor. Aksiyon Dergisi'ne göre bu nedenle örgütün belli kanatlarının sürekli tehdit ve eleştirilerine maruz kalıyor. Lakin militanlar tarafından sevilen bir isim olduğu için Karayılan'a yönelik aleni bir saldırı yapmak şimdilik zor görünüyor. Karayılan şartların olgunlaşması hâlinde PKK'nın dağdan inebileceği görüşünü savunuyor ve silahlı mücadelenin aslında bittiğini biliyor. Avrupa görmüş 'kravatlı' terörist olarak da isimlendirilen Karayılan, gelişen süreçte lider konumunda ancak çatışma isteyen kanadın baskısı altında. Bu nedenle, sürekli yer değiştiriyor. Ancak 13 Ağustos günü İran tarafından yakalandığı öne sürüldü. Ertesi gün İran bu iddiayı doğruladı.
 
 Roj TV eski görüntüleri servis etti
 
Murat Karayılan'ın yakalandığı iddiasını yalanlayan Roj TV, akşam saatlerinde teröristbaşının günler öncesinden çekilen görüntülerini yayınlandı. Ancak görüntüler eski olduğu için Karayılan, yakalandığı iddiasıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadığı gibi o konuya da değinmedi.
 
 Bu ilk değil
 
Karayılan ile ilgili daha önce de bu yönde haberler yayınlanmış ancak daha sonra bu haberlerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştı. PKK'nın üst düzey yöneticileri arasında bulunan Karayılan ile Cemil Bayık'ın 2007 yılında Irak'ta tutuklandıkları ve Türkiye'ye getirilecekleri haberleri çıkmıştı. Ancak daha sonra bu haberlerin gerçek olmadığı ortaya çıktı. Aynı zamanda 2006 yılında da Karayılan'ın İran'ın Kandil'e yönelik yaptığı top atışlarında yaralandığı iddia edilmişti. Ancak bu haberler de doğru çıkmamıştı.
 
 Davutoğlu Salihi'ye sordu
 
Karayılan'ın yakalandığı ile ilgili hükümet kanadından da bunu teyit eden açıklama gelmedi. Kabine üyeleri bu konuda kendilerinde bilgi bulunmadığını bir bir açıklamaya başladılar. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile görüştüğü ve Salihi'nin PKK elebaşısı Murat Karayılan'ın İran tarafından yakalandığına ilişkin ellerinde bir bilgi bulunmadığını söylediği öğrenildi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu, bu haberler üzerine İran Dışişleri Bakanı Salihi'yi arayarak, Karayılan'ın yakalandığı haberlerini sordu. Salihi'nin Davutoğlu'na, ellerinde Karayılan'ın yakalandığına ilişkin bilgi olmadığını söylediği bildirildi.
 
 Burucerdi: Ben Karayılan demedim
 
Orta Doğu gündemini birkaç saat için karıştıran haberlere kaynaklık ettiği iddia edilen İran Meclisi Ulusal Savunma ve Dışişleri Komisyonu Başkanı Burucerdi dün uzun bir süre basından köşe bucak kaçtı. Ancak akşamsaatlerinde İHA'ya açıklama yapan Burucerdi, bu iddiaların doğru olmadığını söyledi. Burucerdi, "Basında çıkan haberlere göre, tutuklandığını söylediğim kişi PKK'nın iki numaralı ismiydi ve ilgili kaynakların bu haberi doğrulaması gerektiğini vurguladım" dedi. "Karayılan'ın yakalandığını konusunda bir bilginiz yok mu?" sorusuna ise Burucerdi, "Hayır yok. Ben haberleri Türk medyasından duydum" dedi. Öte yandan çeşitli haber ajansları, İran basın organlarına dayanarak Murat Karayılan'ın yakalandığı iddialarına ilişkin derleme haberler yaptılar. Ancak haberlerde "Burucerdi'ye daha sonra ulaşılamadı" diye de kayıt düşüldü.
 
 ANF: Ağrı saldırısının iki numarası yakalandı
 
PKK'ya yakın haber ajansı ANF, dün saat 14.10'da Murat Karayılan'ın yakalandığı iddialarına ilişkin ilişkin ikinci bir metin yayınladı.
 
ANF, KCK'nın Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan'ın İran tarafından yakalandığı yönündeki haberleri kesin bir dille yalanladığını öne sürdü. KCK yetkililerinin "Arkadaşımız görevinin başındadır" dediği iddia edildi. ANF'nin metni "İran resmi haber ajansı İRNA, Ağrı'da doğal gaz petrol boru hattına yönelik eylemi gerçekleştiren PKK grubunun iki numaralısının yakalandığını yazdı. Söz konusu haber Türk basınında 'PKK'nin iki numaralısı Karayılan yakalandı' şeklinde geçti" diye devam etti.
 
 Bugün kuruluş yıldönümü
 
Karayılan'ın yakalandığı haberi, dün öğle saatlerinde TRT Haber tarafından "Flaş gelişme" olarak duyurulmuş ancak bu haber Başbakanlık, Dışişleri ve Emniyet kaynakları tarafından doğrulanmamıştı. 1954 Birecik doğumlu olan Karayılan, 1979 yılında örgüte katılıp, bölgede faaliyet yürüttükten sonra 1980 yılında Suriye'ye geçmişti. Uzun yıllardır örgütün lider kadrosunda yer alan Karayılan, aynı zamanda KCK Yürütme Konseyi'nin de başkanlığını yapıyor. Terör örgütü PKK'nın gerçekleştirdiği ilk eylem olan, 15 Ağustos 1984 tarihli Eruh saldırısının yıldönümü öncesi gelen "Karayılan yakalandı" haberinin ardından Taksim'de düzenlenmesi planlanan gösteriler için geniş güvenlik önlemleri alındı. PKK, 15 Ağustos tarihini "kuruluş yıldönümü" olarak kabul ediyor.
 
 Reformcu ve gelenekçi
 
 Cemil Bayık: 1955 Keban doğumlu. PKK'nın iki numaralı ismi. Kod adı Cuma. İlk-orta tahsilini Elazığ'da tamamladıktan sonra Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'ne kayıt yaptırdı. Ancak okulu terketti. PKK'nın 18 kurucusundan biri. 12 Eylül sonrasında yurt dışına kaçarak örgütün Suriye, Lübnan ve Kuzey Irak'taki kampları ile Avrupa büro sorumluluğunu yaptı. Sonra PKK'nın başkanlık konseyi üyeliğine seçildi. Ocak 2004'te örgüt içerisindeki 'reformcu' ve 'gelenekçi' ayrışmada 'gelenekçi' kanadın başkanlığını yaptı. Öcalan'ın eylemsizlik kararına karşın PKK içindeki şahinlerin temsilcisi olan Bayık, yaptığı açıklamada bundan sonrada bu tür eylemlerin süreceğinin sinyallerini vermişti. İmralı'da protokoller imzalandığını iddia eden Bayık, "Devletin kabul ettiği protokolün ne zaman hayata geçeceği belli değil, şimdi mi, bir yıl sonra mı bilinmiyor. Devlet bu konuda hiçbir şey söylemiyor ve sadece kabul etmiş. Bu da kandırmaca ve taktiktir" demişti.
 
 Derin PKK'yı temsil ediyor
 
 Duran Kalkan: 1954 Adana Tufanbeyli doğumlu. Kökeni Tunceli'ye dayanıyor. Adana Düziçi Öğretmen Okulu'nu bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nden 1978'de mezun oldu. Kod adı Abbas. Örgütün başkanlık konseyi üyesi. 2005'te Karayılan'a yönelik suikast girişiminde bulundu ancak başarılı olamadı. 27 Kasım 1978'de PKK'nın kuruluş kongresine kurucu üye olarak katıldı. Konferanslar sonrasında teyplere kaydedilen Öcalan'ın konuşmalarını kitaplaştırdı. 1987'de Avrupa'ya gönderildi. 1988'de Almanya Dusseldorf Eyalet Yüksek Mahkemesi'nce yargılandı. Selahattin Erdem takma ismi ile 5 yıl cezaevinde yattıktan sonra tahliye olup Suriye'ye döndü. Uzun süredir örgütün başkanlık konseyi üyesi. İddialara göre Duran Kalkan, Mustafa Karasu ve Ali Haydar Kaytan ve bunlara ilaveten bir de Sabri Ok ismi zikrediliyor. Kürtlerin önemli bir kesimi ve bazı PKK'lılara göre ilk üç isim derin güçlerle birlikte hareket eden "derin PKK'lıları" temsil ediyor.
 
 Örgütün Suriyelisi
 
Fehman Hüseyin: Kod adı Doktor Bahoz. Suriye doğumlu, tıp mezunu. Politik nedenlerden dolayı başkanlık konseyine seçildi. Askerî pratiği var. Arapça ve Kürtçe biliyor. 1991'de örgüte katıldı. Terör örgütünün Kandil'de yaptığı 8. kongrede başkanlık konseyine seçildi. Amaç ise Suriye'de bulunan örgüt mensuplarının örgütten ayrılmalarının engellenmesiydi. Hüseyin, HPG olarak bilinen Halk Savunma Güçleri'nin kontrolünü elinde bulunduruyor. PKK'nın silahlı kolu Halk Savunma Güçleri'nin (HPG) sözde komutanlığını yaparken geçtiğimiz yıl Zagros Eyalet Sorumluluğu'na getirilen Fehman Hüseyin'in örgüt içinde derin PKK'yı temsil ettiği ileri sürülüyordu. HPG'nin sivilleri de hedef alan şehir merkezlerindeki eylemleri ile Dağlıca ve Aktütün gibi saldırıların talimatının da Hüseyin tarafından verildiği belirlenmişti. İstihbarat birimleri Fehman Hüseyin'in "asker-polis farkı gözetmeden eylem yapın" talimatı verdiğini" tespit etti.
 
yenişafak