Libya'ya Cumartesi günü başlayan hava ve deniz operasyonu üçüncü gününe girdi. Düzenlenen operasyonda Libya lideri Muammer Kaddafi yanlısı güçlere ağır hasar verildiği belirtilirken, can kayıpları eleştiri çekiyor. NATO, bugün yine Libya başlığıyla olağanüstü toplanıyor.

Bugünün en önemli gündem maddesi ise Libya'nın dün akşam yürürlüğe soktuğu ateşkesin ne kadar kalıcı olacağı. Batılı devletlerin hem diplomatik görüşmeleri hem de askeri hazırlıkları devam ediyor.

İşte bugün sabahın erken saatlerinden bu yana yaşananlar:

14.00 : Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bugün içinde ABD Başkanı Barack Obama ile bir telefon görüşmesi yapacağı bildirildi. Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da yaptığı açıklamada, "Libya'nın yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

13.50 : Rusya Başbakanı Vladimir Putin Birleşmiş Milletler'in Libya kararını Ortaçağ'daki Haçlı Seferleri çağrılarına benzetti. Bir başka ülkenin içişlerine karışmanın ABD dış politikasında bir eğilim haline geldiğini belirten Putin, Libya'daki gelişmelerin Rusya'nın savunma kapasitesini artırması gerektiğinin işareti olduğunu söyledi.

12.45 : Fransa jetleri Libya üzerindeki uçuşlarına yeniden başladı. Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü albay Thierry Burkhard, Fransız uçaklarının gece boyunca ara verdikleri uçuşlarına bugün sabah saatlerinden itibaren sürdürdüklerini duyurdu.

12.30 : Hindistan, Libya üzerine düzenlenen hava saldırılarının durdurulmasını istedi. Dışişleri Bakanı S.M. Krishna, operasyonun "masum sivillere, ülkedeki yabancılara ve diplomatik misyonlara" daha fazla zarar gelmesine yol açacağını söyledi.

12.10 : Dün sabah saatlerinde kaybolduğu bildirilen, daha sonra ise 11 kişilik mürettebatı ve bazı Libyalı askeri yetkililerle birlikte Trablus Limanı'ndan ayrıldığı duyurulan İtalyan gemisinin akıbetinin bilinmediği açıklandı. İtalya Savunma Bakanı Ignazio La Russa, "Gemi doğuya ileriyor ancak zikzaklar çiziyor. Dahası güvertede silahlı Libya askerleri var" dedi.

11.45 : Irak hükümet sözcüsü Ali el Debbağ, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada "Libya halkının korunması için gösterilen uluslararası çabayı desteklediklerini" söyledi.

11.40 : Misrata'da bulunan isyancıların lideri, Kaddafi yanlısı güçlerin dün şehirde 7 kişiyi öldürdüğünü söyledi. Lider, Kaddafi yanlılarının başka şehirlerden Misrata'ya insan getirerek, canlı kalkan oluşturduğunu belirtti. Şehir sakinlerinden biri, Reuters'a sivil giyimli silahlı Kaddafi askerlerinin şehrin merkezinde dolaştığını ve Kaddafi yanlısı güçlerin hala şehrin etrafını kontrol altında tuttuğunu belirtti.

11.30 : Başbakan Tayyip Erdoğan Mekke'de yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Libya'ya olası bir NATO müdahalesi gerekli şartları açıkladı. Erdoğan, "NATO Libya"nın Libyalılara ait olduğunun tespiti ve tescili için oraya girmelidir. Yeraltı kaynaklarının zenginliklerinin birilerine dağıtımı için değil" dedi.

11.23 : BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kahire'de Arap Birliği'ni ziyaret ettikten sonra, bina önünde gösteri yapan öfkeli Muammer Kaddafi taraftarlarının saldırısına uğradı.

11.11 : Düzenlenen hava saldırılarında ağır yara alan Kaddafi güçlerinin, isyancıların kalesi Bingazi'de yaklaşık 100 kilometre geri çekildiği bildirildi.

10.47: Reuters'a konuşan isyancılar, koalisyon güçlerinin dün geceden bu yana Ecdebiye'deki Kaddafi güçlerine yönelik hava saldırısı düzenlediğini bildirildi.

10.30 : Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Birleşmiş Milletler'in (BM) Libya'ya yönelik kuvvet kullanma kararına ilişkin, “Bu faaliyette Fransa'nın çok önde olmasını bizim anlamamız pek mümkün görünmüyor. BM'nin kararının icracısı gibi olmasını anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi.

09.20 : Fransa hükümetinin sözcüsü Francois Baroin, operasyonda sivil ölümleri hakkında Fransız komutasının bilgi sahibi olmadığını söyledi. Libya hükümeti, koalisyon güçlerinin ülkeye düzenlediği hava harekatında 64 sivilin öldüğünü bildirmişti.

09.00 : Pentagon yetkilileri, koalisyon güçlerinin Kaddafi'ye bağlı güçlerin elindeki askeri malzemelere ağır hasar verdiğini ve Kaddafi'nin izole edilmesi konusunda başarı sağlandığını bildirdi. ABD, operasyonunun komutasını başka ülkelere devretme çalışmalarının başladığını da duyurdu.

08.00 : Uluslararası ajanslar, Kaddafi'nin Libya devlet televizyonuna telefonla bağlanarak, Bingazi'yi vermeyeceğini söylediğini ve "uzun bir savaşa" hazırlıklı olunması gerektiği çağrısı yaptığını bildirdi.

05.05 : ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, operasyonun amacının sivilleri Gaddafi yanlısı güçlerin uyguladığı şiddete karşı korumak olduğunu söyledi. Ancak Mullen, askeri operasyonun ne boyutta olacağı ve ne kadar süreceğinin henüz netleşmediğini de sözlerine ekledi.

04.00 : Koalisyon güçlerinin düzenlediği operasyonda Kaddafi'nin karargahının bulunduğu komplekse de bomba isabet etti. Libyalı yetkililer, oluşan hasarı göstermek amacıyla yabancı gazetecileri hasar gören binaya alarak, bu bombardımanda sivillerin de zarar görmüş olabileceği uyarısı yaptı.

Hürriyet