TMSF, İnterbank'tan aldığı krediyi geri ödemediği gerekçesiyle Mehmet Emin Karamehmet'in sahibi olduğu Çukurova Grubu şirketlerine atama yaptı.
Bunun nedeni ise İnterbank"ın 1999 yılında Çağlar Grubu"na devrinden önce açılan ancak ödenemez hale gelen krediler oldu. İnterbank"ın Çağlar Grubu"na devrinden önce 250 milyon dolar olarak verilen bu krediyi, TMSF 12 yıllık faiziyle birlikte 530 milyon dolar olarak Çukurova Grubu"nun sahibi Mehmet Emin Karamehmet"ten istemiş, bunun için de 60 gün süre tanımıştı. Çukurova Holding"in Interbank"ı satarken karşılıklı "pervasız" işler yaptığını söyleyen TMSF Başkanı Ahmet Ertürk de, bu olayı "cep to cep" olarak nitelendirmişti.

Çukurova borcunu ödemedi

Çukurova Grubu"na tanınan sürenin dolması üzerine harekete geçen TMSF, yaptığı atamaların gerekçesini şöyle açıkladı: "Çukurova Grubu ile Çağlar Grubu arasında İnterbank"ın satışına yönelik yapılan anlaşmalar uyarınca, Çukurova şirketlerinin İnterbank"a olan borçlarının bir kısmının bankanın Çağlar Grubu"na devrinden önceki yönetim tarafından Çağlar Grubu firmalarına tahsis edilen krediler ile kapatıldığı ve bu kredilerin devrinden sonra muhtelif firmalar arasında dolaştırılarak ödenemez hale getirildiği tespit edildi. İnterbank"ın Fon"a devredildiği 7 Ocak 1999 tarihine kadar ödenmeyen bu borçların, daha sonraki süreçte de ödenmemesi üzerine, İnterbank kaynağını doğrudan veya dolaylı olarak edinen Çukurova Grubu şirketleri hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılması kararı alındı."

Çukurova Grubu ile TMSF arasında imzalanan sözleşmelerde, "Çukurova Grubu"na ait ek bir borcun ortaya çıkması halinde, bu borç tutarının Fon"un yazılı bildirimini müteakip en geç 2 ay içinde Grup tarafından ödeneceği taahhüt edildiği" hatırlatılan açıklamada, şöyle denildi:

Sözleşmeye aykırı

"İnterbank kaynağını doğrudan veya dolaylı olarak edinen Çukurova Grubu şirketlerinin borçlarının tahsilini teminen, sözkonusu sözleşmelere dayanarak gruba gerekli bildirimde bulunuldu. Ancak, belirtilen süre içerisinde herhangi bir ödeme gerçekleşmediği gibi, sözleşme koşullarına aykırı girişimlerin olduğu anlaşıldı. Yaşanan bu gelişmeler göz önüne alınarak, Fon alacağının tahsilini teminen başta Çukurova Holding A.Ş. olmak üzere yukarıda belirtilen işlemlerde sorumluluğu bulunan Çukurova Grubu şirketlerine Fon tarafından birer yönetim kurulu üyesi ile iki denetçi atanmasına karar verdi. Fon Kurulu kararı gruba tebliğ edilmeye başlandı."

Görüşmelere başlandı

Halen Çukurova Grubu ile Fon arasında müzakerelere başlandığı da açıklanırken, sorunun çözümünde izlenecek süreçlerin müzakerelerin sonucuna göre değerlendirileceğini belirtti. "Yasaların kendisine vermiş olduğu yetki ve görevler çerçevesinde kamu alacaklarının tahsiline yönelik çalışmalarını etkin ve kararlı bir şekilde sürdürüyoruz" diyen TMSF, daha önce de Çukurova Grubu bünyesindeki Show TV"ye yönelik bir operasyon yapmıştı. TMSF, İktisat Bankası"ndan doğan alacakların tahsili için Erol Aksoy"un hisselerine karşılık Show TV"nin yüzde 17"sine el koymuştu.

Hürriyet