MERSİN'de, nezarethanede kendini yakıp, 5 ameliyat sonucu sağlığına kavuşabilen 50 yaşındaki bakkal Ferhan Uzun'a işkence yapmakla suçlanan komiser H.K. hakkında, 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

23 Ekim 2008'de Galatasaray'ın UEFA Kupası grup maçlarında Olympiakos'u 1-0 yendiği karşılaşmadan sonra Ferhat Uzun bira içerek kutlama yaparken, devriye gezen polis tarafından gözaltına alındı. Yumuktepe Polis Merkezi'ne götürüldü. İddiaya göre, Uzun nezarethanede kendini çakmakla yaktı. Su dökülerek söndürülen Uzun, Mersin Devlet Hastanesi'nde 2 gün gözlem altında tutulduktan sonra, Adana Numune Hastanesi Seyhan Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yanık Ünitesi'ne sevk edildi.

Kolları, göğsü ve sırtında yanıklar oluşan Uzun, 16 gün sonra kendi isteğiyle taburcu edildi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 5 kez ameliyat geçiren Uzun, sağlığına kavuştuktan sonra, karakolda kendini yakması konusunda karakoldaki polisleri, komiser H.K.'yi suçlayıp, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. Başbakan ile İçişleri ve Adalet bakanlıklarına da mektup gönderdi.

İçişleri Bakanlığı'ndan bir müfettiş Mersin'e gelerek idari soruşturma başlattı. Uzun'un ifadesi alınırken, olayın yaşandığı karakoldaki kamera kayıtları da delil olarak dosyaya eklendi. İdari soruşturma sürerken, Toroslar Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu'ndan, olaydan sorumlu tutulan komiser H.K. hakkında `Soruşturma izni verilmemesi' kararı çıktı. Uzun'un itirazını değerlendiren Adana Bölge İdare Mahkemesi da, itirazın yerinde olduğunu bildirip, soruşturma izni verdi.

Bunun üzerine dosyayı inceleyip, soruşturma başlatan Cumhuriyet Savcısı Nevzat İnanoğlu, hazırlık soruşturması sonucunda iddianameyi hazırladı. Mersin 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, olayın oluşu şöyle anlatıldı:

"Olayla ilgili ifadesi alınan Ferhan Uzun, evlerinin yakınında sokakta bulunduğu sırada iki yıldızlı komiser diye tarif ettiği, sonradan adının H.K. olduğunu öğrendiği görevli tarafından kelepçelenip, karakola götürüldü. Komiser, karakol bahçesinde, `Gel bakalım Ferhat, seninle işimiz var' diyerek, Uzun'u nezarethaneye götürdü, orada, `Sen neden benim memurlarımı şikayet ediyorsun?' diyen H.K., polislere `Gidin bunun hanımını getirin' talimatı verdi. Bunun üzerine Uzun, `Benim namusum, şerefim var, hanımımı buraya getirirsen kendimi yakarım' dedi. Komiser de, üzerindeki çakmağı çıkarıp, Uzun'a verdi, üzerine de spreyle gaz sıkıp, `Sana iyilik yapıyorum. Namuslu, şerefli isen yemini yerine getir, kendini yak' dedi. Bunun üzerine Uzun çakmakla kendini yaktı."

Komiser hakkında, Toroslar Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu'nca `Soruşturma izni verilmemesi' kararına Uzun'un itirazı üzerine, Adana Bölge İdare Mahkemesi, 11 Eylül 2009'deki kararıyla soruşturma izni verildiği de iddianamede yer aldı.

Suçlanan komiser H.K. ise, olay günü Uzun'un alkollü olduğunu, eş ve çocuklarını dövmesi nedeniyle karakola getirildiğinde bağırdığı, etrafa saldırıp, kapı ve duvarlara vurduğunu; yakma olayını görmediğini, tedavisi için hastaneye gönderdiğini, görevini yaptığını söyledi. Önümüzdeki günlerde yargılanacak olan H.K.'nin işkence suçundan 12 yıla kadar hapis cezası istendi.

Aylardır hukuk mücadelesi vererek, davanın açılmasını sağladığını belirten Uzun, "Bu iş nereye giderse gitsin, arkasındaki güç her kim ise sonuna kadar gideceğim. Adalete güveniyorum. Gözaltına aldıklarında `Neden alıyorsunuz?' diye sordum. Karakolda `Ben vatan için kendimi yakarım' dedim. Ardından da bir komiser `Vatanını seviyorsan bunu ispatla' diyerek arka cebime bir çakmak koydu. Üzerime de bir madde sıktı. Nezarethaneye konulmam üzerine öfkelenerek çakmağı ateşlediğimde bir anda alev topuna döndüm. Sonra gözlerimi hastanede açtım. Beni herkes `Devletin adamı' olarak bilir. Nezarethaneye alınan birinin üzerinde çakmak ne gezer? Bırakın çakmağı, ayakkabısının bağı dahil çıkartılıyor. Haksız yere beni gözaltına alan, karakolda kendimi yakmam için üzerime madde sıkıp çakmak vererek tahrik eden komiser hakkında şikayetçiyim." - DHA