Karakaya Köyü"nün en büyük özelliğini bölgede tarih öncesi yaşayan insanların mağara duvarlarına çizmiş oldukları prehistorik resimlere ev sahipliği yapması oluşturuyor. Prehistorik resimlerin korunması ve tanıtılması yönünde Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), yıllardır çalışma ve araştırma yaparak, bölgeyi tanıtmaya çalışıyordu.
Kuşadası EKODOSD"un girişimiyle, bölgedeki tarih öncesi resimler, Aydın İl Genel Meclisi"nin duyarlı üyelerinin de ilgisini çekerken, meclis üyeleri bu konuda girişimlere başladı. Aydın İl Genel Meclisi üyeleri Kazım Er, Orhan Korkmaz, Orhan Ateş,Mehmet Ali Oklay ve Kenan Özcan tarafından, Karakaya Köyü"nde atıl vaziyette bulunan okulun bakımı ve onarımının yapılarak, Ziyaretçi Tanıtım Merkezine dönüştürülmesiyle ilgili yazılı önerge verilirken, önerge kabul edilerek Köye Yönelik Hizmetler Komisyonu ile Kültür ve Turizm Komisyonuna havale edildi. Komisyon daha sonra, Karakaya Muhtarlığı ve EKODOSD ile birlikte yerinde inceleme yaparak, bir rapor hazırladı.
Yapılan çalışmaların ardından bir sunum gerçekleştirmek üzere Aydın"a giden EKODOSD yönetimi, önce Meclis Başkanı Akan Evren, Köye Yönelik Hizmetler Komisyonu Başkanı Kazım Er ve Kültür ve Turizm Komisyonu Başkanı M.Cahit Kaya"yı ziyaret etti. Köye Yönelik Hizmetler Komisyonu ile Kültür ve Turizm Komisyonunun hazırlamış oldukları ortak rapor, KYHK Başkanı Kazım ER tarafından mecliste okundu ve yapılan oylama sonucunda oybirliği ile kabul edildi. Daha sonra EKODOSD tarafından Aydın İl Genel Meclisi üyelerine bölgede yapmış olduğu çalışmaları ve Prehistorik kaya resimlerinden oluşan bir sunum gerçekleştirildi.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Karakaya Köyü"ndeki okulun restoresinin yapılarak ziyaretçi tanıtım merkezine dönüştürülmesi, Anadolu"nun tarih öncesi arkeolojisine dair en önemli keşiflerden biri olma özelliğini kazanan prehistorik resimlerin ve bölgedeki doğanın hem tanıtılmasını hem de korunmasına olanak sağlayacaktır. Aynı zamanda bölge köyleri ve ilçelerindeki okulların buraya ziyaretleri sağlanarak, öğrencilerin doğa ve tarih konusunda bilinçlendirilmeleri ve duyarlılık kazanmalarına olumlu katkı yapacaktır” dedi.
Karakaya Köyü, doğasıyla, tarihiyle, arkeolojik mekanlarıyla, önemli bitki türleriyle, benzersiz kaya yapıları ve tarih öncesi kaya resimleriyle, Ekoturizm faaliyetleri için önemli bir alan haline geleceğini düşündüklerini belirten Sürücü, “Bu tür faaliyetlerin koruma-kullanma dengesi gözetilerek yapılabilmesi, doğa ve tarihin korunması, yöre insanının bilinçlendirilmesi ve konuyla ilgili eğitimlerin verilmesi için, EKODOSD gerekli çalışmaları bölgede devam ettirecektir. Ekoturizm faaliyetlerinden pay alan yöre insanının, bölgenin doğasına ve tarihine daha korumacı bir şekilde yaklaşacağına inanıyoruz. Bu konuya duyarlılık gösteren Aydın İl Genel Meclisi üyelerine teşekkür ediyoruz” diye konuştu. iha