Memur Sen Aydın Şubesi üyeleri ve Memur Sen’e bağlı sendikaların üyeleri Sevgi Yolu girişinde bir açıklama yaptı. Kamu görevlilerinin toplu sözleşme görüşmelerinde, kritik bir noktaya geldiğini kaydeden Memur Sen Aydın il Başkanı A. Baki Karaer, “Kamu İşveren Heyeti, hizmet kolunu ilgilendiren birçok teklifi genel toplu sözleşmenin kapsamına alırken, doğrudan kamu görevlilerini etkileyen ve haklı gerekçelerle toplu sözleşme masasına getirilen bazı tekliflerle ilgili olarak, mali ve sosyal hak kapsamında olmadığı yönünde görüş beyan etmiştir. Bu yaklaşım Kamu İşveren Heyeti’nin yeterince sorun çözme ve kamu görevlilerinin haklarını koruma ve geliştirme endeksli bir yaklaşım içinde olmadığını, aksine teklifleri reddetme anlayışı üzerine politika geliştirdiğini göstermektedir. Memur-Sen olarak, hizmet kollarının sorunlarına yönelik tüm teklifleri 21 Mayıs akşamına kadar masada tutacağımızı, kamu görevlilerine yeni hak ve kazanımlar sağlayıncaya kadar da mücadele edeceğimizi buradan deklare ediyoruz” dedi.

Kamu İşveren Heyeti, hizmet kollarına ilişkin görüşmelerde takındığı “Benim dediğim olur” dayatmasını, genel toplu sözleşme görüşmelerinde de sürdürdüğünü iddia eden Karaer, şöyle konuştu: “Maalesef ‘ekonomik büyümede Dünya ikincisi, Avrupa birincisi olduk’, ‘ekonomik gelişmede Avrupa’ya örnek ülke durumundayız’ diyen hükümetin, Kamu İşveren Heyeti aracılığıyla kamu görevlilerine önerilen 2012 yılı için yüze 3+3, 2013 yılı için yüzde 2+3 zam teklifi komiktir. Komik olduğu kadar da Türkiye’nin ekonomik gerçeklerini yansıtmamaktadır. Biz, toplu sözleşme masasında olduğumuzu sanıyorduk. Ancak, bu teklifle karşılaşınca bir an kendimizi Cem Yılmaz’ın gösterisinde gibi hissettik”

Ekonomik büyüme ve istikrar noktasında gelişmiş ülkelere örnek olduklarını iddia eden hükümetin, kamu görevlilerine gelişmemiş ülkeler düzeyinde maaş zammı teklif ettiğini belirten Karaer sözlerine şöyle devam etti: “Memur-Sen ailesinin, bırakın bu maaş artışı teklifini kabul etmesini, ciddiye alıp değerlendirmesi bile mümkün değildir. Bu çerçevede, 2.5 milyon kamu görevlisi ve 1.8 milyon kamu görevlisi emeklisi adına, en kısa zamanda Kamu İşveren Heyeti’nden yeni ve gerçekten değerlendirmeye değecek oranda maaş zammı teklifi bekliyoruz. Bu teklif, beklentimizi karşılamazsa, bizi bekleyen alanları ısıtmaya hazırız. Üretim ve örgütlenmeden gelen gücümüzü masada görmezden gelenler, alanlara çıktığımızda isteseler de istemeseler de o gücü görecekler ve kabul edeceklerdir” şeklinde konuştu.

Hükümet,in Kamu İşveren Heyeti kanalıyla masaya getirdiği 2012 yılı için yüzde 3+3, 2013 yılı için yüzde 2+3 zam tekliflerinde, hedeflenen enflasyonu dikkate aldığını belirten Karaer, “Biz biliyoruz ki, son yıllarda hükümetin enflasyon hedefi ile gerçekleşen enflasyon rakamları arasında yüzde 100’lere varan farklar oluşmaktadır. Getirilen teklif dört aylık enflasyonu karşılamaktan bile uzaktır. Bunu tahminen değil bizzat Kamu İşveren Heyeti’nde temsilcisi bulunan kamu kurumlarının rakamlarıyla söylüyoruz. Hedeflenen rakamlar üzerinden değil gerçek rakamlar üzerinden konuşuyoruz. 2012’nin Nisan ayına göre, yıllık enflasyon ise yüzde 11.14 olarak gerçekleşmiştir. Bütün bu gerçeklere rağmen bize sunulan teklifin anlamı, Kamu İşveren Heyeti’nin gerçekleşen enflasyon rakamlarına gözünü kapatarak kamu görevlilerini enflasyona ezdirmeye karar vermiş bir iradeyle hareket ettiğidir. Bu veriler esas alındığında Kamu İşveren Heyeti’nin, 2012 yılı için yüzde 6+6 maaş zammı ve bunun üzerine de yüzde 4 büyüme hedefini eklemek suretiyle masaya yüzde 16’lık bir teklif sunması gerekirdi. Bunun yerine 2012 ve 2013 yılı toplamında yüzde 11’lik zam teklifiyle masaya gelinmesi; Hükümetin masayı ciddiye almadığının, kamu görevlilerinin tekliflerine gözlerini kapadığının göstergesidir. Kamu görevlilerinin geneline yönelik diğer konulara ilişkin tekliflerle ilgili olarak masaya hiçbir teklif sunmayan Kamu İşveren Heyeti, toplu sözleşme masasının kapsamını fiilen daraltma kurnazlığı peşindedir. Memur-Sen olarak kamu görevlileri adına bu kurnazlığa geçit vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“DAĞ FARE BİLE DOĞURMAMIŞTIR”
Hükümetin kamuu görevlilerinin maaş zamları gündeme geldiğinde mali disiplin, bütçe disiplini, ekonomik sınırlılık kavramlarını bir kenara atmasını isteyen Karaer sözlerine şöyle devam etti: “Üst düzey sivil bürokratlara bir kalemde 772 lira, üst rütbeli askeri personele 336 lira veren, sermayeye tek kalemde 2 milyar liralık teşvik hediye eden hükümetten, kamu görevlilerini motive edecek, teşvik paketi oluşturacak teklifler istiyor ve bekliyoruz. Kamu görevlileri ihsan ya da lütuf beklentisi içerisinde değildir. Kamu görevlileri emeklerinin karşılığı olan ve yedi düvele övünerek anlatılan Türkiye ekonomisinin altından rahatlıkla kalkabileceği bir zam oranı teklifi beklemektedir. Bu teklifler için, dağ fare bile doğurmamıştır diyoruz. Hükümetten masaya dağın fare değil dağın aslan doğuracağı bir teklif bekliyoruz. Her iki tarafın tekliflerini karşılaştırdığımızda ortaya çıkan tablo oldukça ilginç. Bizim tekliflerimize göre Türkiye ekonomisi oldukça iyi durumda, hükümetin teklifini esas alırsanız ekonomimizin iflasına ramak kalmış durumda. Takdir kamu görevlilerimizin ve milletimizindir”

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg