Karadeniz"de 2004 yerel seçimlerinde önemli başarı sağlayan AKP bu kez beklediğini bulamadı. Trabzon"u CHP"nin elinden alan AKP, Giresun, Sinop ve Zonguldak"ta CHP"ye karşı kaybetti. Oylarını büyük ölçüde artıran MHP ise Bartın ve Karabük"ü kazanarak sürpriz yaptı

TRABZON: CHP"DEN AKP"YE
Erdoğan çok istedi, Bakan Özak uğraştı

Trabzon"da 29 Mart seçimlerine “ağabey” yarışı damgasını vurdu. 2004"te 372 oy farkla seçimleri kazanan CHP"li Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, seçim kampanyasını, “Türkiye"de bordo-mavi, Trabzon"da Volkan abi” sloganı üzerine oturttu. Bayındırlık Bakanı Faruk Özak da, “Kentin ağabeyi” sıfatıyla AKP adayı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu"na kapı kapı gezerek destek isterken, ismi partisinin adayının önüne geçti. Yarışı, AKP"li Gümrükçüoğlu 8698 oy farkla kazandı.
Trabzon"un 2004"de CHP"ye kaptırılmasına çok üzülen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim gecesi telefonla aradığı annesine, “Anneciğim Trabzon"u kaybediyoruz” demişti.
Trabzon"da 2004"deki yenilginin tekrarlanmasını istemeyen AKP, 29 Mart seçimleri öncesi adeta seferberlik ilan etti ve Trabzon"da seçim çalışmalarına aylar öncesinden başladı. İl teşkilâtını yeniledi. Haftanın büyük bölümünü Trabzon"da geçiren Bakan Özak da, AKP daha adayını belirlemeden seçim çalışmalarına start verdi. Sağlık Bakanlığı müsteşarlığından istifa ederek aday gösterilen Gümrükçüoğlu, ilk günlerde teşkilât ve halk tarafından “Trabzon"da yaşamadığı ve tepeden inme aday yapıldığı” gerekçesiyle benimsenmedi. Ancak Özak"ın etkisiyle işe dört elle sarılan teşkilât, seçimin kazanılmasında etkili oldu.  
Bu süreçte zaman zaman anlaşmazlığa düştüğü parti teşkilâtından yeterli desteği alamayan CHP"li Canalioğlu ise, stratejisini “Volkan abi” konseptine oturtup, kentteki tüm düğün ve cenaze törenlerine katılmaya çalıştı. Yine de, Trabzonspor"da kaptanlık ve başkanlık yapan, Gümrükçüoğlu ile kapı kapı dolaşıp broşür dağıtmaktan bile çekinmeyen Özak"ın “Kentin ağabeyi” konumu karşısında etkili olamadı. 

SİNOP: AKP"DEN CHP"YE
Kurayla kaybeden CHP bu kez sandıkta kazandı
 Sinop´ta, CHP"li Baki Ergül, 2004"deki yerel seçimde oyları eşit olduğu için yapılan kura çekimi sonucu AKP"li Zeki Yılmazer´e kaptırdığı başkanlığı, bu kez büyük oy farkıyla kazandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da Sinop"ta seçimi kazanabilmek için, düzenledikleri mitinglerde adaylarına tam destek verdi.
CHP"li Baki Ergül ismi, 29 Mart"ta diğer adaylara göre bir adım öne çıktı. AKP"li Yılmazer"in, başkan olduğu beş yıllık sürede yaşadığı sorunlar nedeniyle partisiyle yollarını ayırması ve AKP"nin DP"li eski Belediye Başkanı Hamza İnce"yi aday göstermesi, kentte sevilen biri olan Ergül"ü yarışta avantajlı konuma getirdi.
Yılmazer"in partisinden istifasının dışında, yaşanan kurşunlanma olayı ve şoförünün İstanbul"da makam aracıyla uygunsuz bir şekilde yakalanması gibi olaylarla gündeme gelmesi de AKP"nin yıpranmasına yol açtı.
Sinop halkı, geçen seçimlerde haksızlığa uğradığına inandığı Ergül"e bu kez hakkını teslim etti. Ergül favori gösterildiği seçimden, en yakın rakibi AKP"li İnce"ye üç bin oy fark atarak birinci çıktı. 
2004 yerel seçimlerinde Sinop"un hiçbir ilçesinde belediye başkanı çıkaramayan CHP, katılım oranının yüzde 94"e çıktığı 29 Mart"ta dokuz ilçenin üçünde belediye başkanlığını kazandı.
AKP ve MHP de üçer ilçede belediye başkanı çıkarmayı başardı.


KARABÜK: AKP"DEN MHP"YE
İlginç vaatleriyle öne  çıkan MHP sürpriz yaptı 

Karabük"te, 2004"deki yerel seçimi büyük oy farkıyla kazanan AKP´yi, dürüstlüğüyle kentte sevilen bir isim olan işadamı Rafet Vergili´yi aday gösteren MHP geride bıraktı.
MHP"nin tek aday adayı olan Vergili, partisinin ismini seçimlere aylar kala açıklaması sayesinde önceden başlattığı çalışmaların sonucunda ipi göğüsleyen isim oldu.  AKP"de ise, Belediye Başkanı Hüseyin Erer ile birlikte altı kişinin adaylık için yarışması ve parti yönetiminin tercihini Erer"den yana kullanması, teşkilat içinde küskünlüğe yol açtı.
14 proje ile seçim meydanlarına inen Vergili, Karabük"ün kaderini değiştirmek için aday olduğunu, sonraki seçimde aday olmayacağını açıklaması dikkat çekti. Karabük Organize Sanayi Bölgesi"ne yatırımcı getirme ve kentin en büyük sorunu olan işsizliğe çare bulma sözü veren Vergili"nin, siyasetten yıpranmamış olması da halktan sempati topladı.
Vergili"nin, belediyeden maaş almayacağını, 12 milyon TL"ye mal olan yeni belediye binasında oturmayacağını ve kamu yararına kullanılacak bir hizmet binası yapacağını açıklaması da puan kazanmasına neden oldu. AKP"li Erer"in yaptığı hizmetlerin yeterli görülmemesi, ihaleleri AKP"lilere yakın isimlere verdiği iddiaları, asabi ve kavgacı bir tavır sergilemesi, partisinin iktidarda olmasına rağmen kentin yeteri kadar yatırım alamaması, yeni proje açıklamamasına rağmen “Yaptıklarımız, yapacağımızın teminatıdır” demesi, seçimi kaybettirdi.  2004"de 26 bin 490 oy alan AKP"nin oyları 19 bin 390"a düşerken, 1579 oy ile beşinci olan MHP bu kez 19 bin 898 oyla seçimi kazandı.

GİRESUN: AKP"DEN CHP"YE
"Gülen yüz" sloganı rövanşı CHP"ye getirdi

Giresun´da, 2004"te bin oydan daha az bir farkıyla seçimi kaybeden CHP, beş yıl sonra koltuğu AKP"den aldı.
5 yıl önce belediye başkanvekili olarak girdiği seçimi kaybeden CHP"li Kerim Aksu, 29 Mart"ta AKP adayına beş binden fazla oy fark atarak başkanlık koltuğuna oturdu.
FP"de il yöneticiliği yapan, daha sonra AKP"den aday gösterilerek 2004"de belediye başkanı seçilen Hurşit Yüksel"in kırdığı potlara, başlangıçta tepki gösterilse de sonradan alışıldı.  Ancak, AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ile ters düşmesi ve gözle görülür bir hizmet yapamaması, her kesimden tepki çekti. CHP adayını aylarca önce açıklayıp, seçim çalışmalarında bir hayli yol almasına rağmen, AKP adayını seçimlere bir ay kala bile hâlâ açıklayamamıştı. Yüksel, adı en son açıklanan adaylar arasında yer aldı.
Teşkilat içinde etkisi büyük olan Canikli´nin yaptığı iddia edilen belediye meclisi aday listesi ise, partililerin tepkisini çekti.  İyi bir ekiple seçim çalışmalarına başlayan ve parti içinde bütünlüğü sağlayan CHP ise, siyasi parti ayrımı yapmadan şehri kucaklayıcı bir meclis listesi oluşturdu. Kent, ev ev gezildi.  AKP"li belediyenin eksiklerini, hükümetten destek alamadığını, Yüksel"in kardeşlerini belediyede önemli görevlere getirdiğini seçmene anlatmakta başarılı olan CHP"liler, başkan adayı Kerim Aksu"yu “Giresun"un gülen yüzü” sloganıyla tanıttı. Anketlerin iki partiyi birbirine yakın gösterdiği kentte, sandıktan çıkan “gülen yüzlü” politika oldu.  CHP, belediye meclis üyeliklerinde de AKP"nin dokuz üyesine karşın 16 üye çıkararak üstünlük sağladı.


BARTIN: DSP"DEN MHP"YE
AKP ve CHP"ye tepki MHP"ye zaferi getirdi 

Bartın"da, ilki 1995"de olmak üzere iki kez milletvekili adayı olan MHP"li Cemal Akın, ikinci defa aday olduğu belediye başkanlığını, seçimlere bir yıl kala başlattığı yoğun çalışmanın sonucunda kazandı.
2004 yerel seçimlerinde, 12 bin 605 oyla ikinci kez belediye başkanı olan DSP"li Rıza Yalçınkaya"yı, 4481 oy alan AKP, 1538 oy alan MHP takip etti.
Sol partilerin ve sivil toplum örgütlerinin büyük destek verdiği Yalçınkaya, 2007"deki genel seçimlerde partisinden istifa ederek CHP"den milletvekili oldu. Koltuğuna, DSP"li meclis üyesi Ahmet Altıntel oturdu.  2007"de MHP"den milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen Cemal Akın, yerel seçimler için bir yıl öncesinden çalışmaya başladı.
Elektrik mühendisi olan Akın, bir yıl boyunca mahalle mahalle gezdi. Yaklaşımları ile halkın sevgisini kazanan Akın"ın, “İş ve aş” sloganı da etkili oldu.
Kentteki iş alanlarının daralması, ekonomisi giderek kötüleşen ilin göç verir hale gelmesi seçmenin eğilimini de değiştirdi. 
AKP ve CHP"ye tepki oyları, MHP"li Akın"a yöneldi. Akın, 11 bin 329 oy alırken, AKP"nin adayı Emin Özkan 7926, CHP"nin adayı Selim Karakaş 6608 oy alabildi.  Böylece Akın, 1995"te milletvekili adayı olarak başladığı siyasi yarışının 14. yılında Bartın Belediye Başkanı seçildi. Akın, MHP"nin 2004 yerel seçimlerinde aldığı 1538 oyu 11 bin 329"a çıkararak, partisinin oylarını da büyük oranda yükseltti.

 

ZONGULDAK: AKP"DEN CHP"YE
MHP ve Saadet AKP"yi böldü, CHP ipi göğüsledi

Zonguldak"ta, daha önce iki dönem DSP"den belediye başkanı seçilen İsmail Eşref, CHP"den aday olduğu 2004 yerel seçimlerinde 1296 oy farkla AKP"li Secaattin Gonca"ya kaptırdığı belediye başkanlığı koltuğunu, 29 Mart"ta 6403 oy farkla geri aldı.
AKP"nin seçimi kaybetmesindeki en önemli etken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın Gonca"nın adaylığını geç açıklaması ve seçim sürecinde Gonca ile parti teşkilâtı arasında yaşanan uyumsuzluk oldu. Gonca"nın adaylığının çok geç açıklanması, halkın güvenini de azalttı.  Beş yıllık başkanlığı döneminde kentin alt yapı sorunlarını çözemediği eleştirisine hedef olan Gonca, seçime çok kısa süre kala yatırım atağına kalktı. Kozlu sahil yolu üzerindeki belediye çöplüğünü Tombaklar köyüne taşıdı.
1.5 ay önce de, kentin içinden geçen Acılık Deresi"nin üzerinin kapatılma inşaatının temel atma törenini yaptı. Yine de, 29 Mart"ta beklediği sonuca ulaşamadı.
2004 yerel seçimlerine göre oy oranlarını artıran MHP ve Saadet Partisi de seçim sonuçlarını etkiledi.
2004"te AKP"ye oy veren seçmenin bir bölümü MHP"ye bir bölümü SP"ye kaydı. MHP"nin oyları yüzde 6.5, Saadet Partisi"nin oyları ise yüzde 2 oranında artırdı.  Erdoğan Zonguldak"ta miting yaparken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal"ın mitingi, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu"nun yaşamını yitirdiği helikopter kazası nedeniyle iptal edildi.
 Buna rağmen, başarılı bir çalışmayla seçime giren CHP yarıştan galip çıktı.

Milliyet