Trabzon İlçe merkezinde bir süre önce inşaatı tamamlanarak faaliyete geçen düğün salonunda, farklılık oluşturmak isteyen işletmeci İsmail ve Hasan Kılıç kardeşler ile arkadaşları Mustafa Mehmetoğlu, içerisinde gelin ile damadın olacağı bir kayığın havadan sahneye indirilmesinin ilgi çekeceği düşüncesiyle proje hazırladı.
 
Kayığı ve onu taşıyacak motorla çalışan raylı sistemi tasarlayan işletmeciler, düğün salonu yapımından artan profil demirler ve çeşitli malzemeleri bir araya getirerek, gelinle damadı dans edecekleri alana kayıkla getirecekleri çalışmalarına başladı.
 
Daha önceden böyle bir şeyi yapmanın hep aklında olduğunu söyleyen işletmecilerden İsmail Kılıç, diğer illerde düğün salonlarında gelin ve damat için farklı uygulamaların olduğunu gördüğünü belirterek, "Bende hep düğün salonumuz olursa kayıkla gelin ve damadı sahneye indirebiliriz fikri vardı. İnsanlarımız yenilik istiyor. Biz de üç arkadaş bunun için yola çıktık. Üçümüz de lise mezunuyuz. Yani daha önce ne demircilik ne de elektrikle uğraştık ama bilgi ve becerilerimizi ortaya koyarak ve laz kafasını burada kullanarak bir buluş yaptık. Hep buluşlar İstanbul'da çıkar ve Karadeniz'e gelir derler ancak bu sefer böyle olmadı" dedi.
 
Kayığın yapılışında ilginç ve zorlu bir süreç yaşadıklarını anlatan Kılıç, şunları söyledi:
 
"Daha önce hiçbirimiz kayık yapmamıştık. Projeyi kendimiz çizdik. Elimizdeki profilleri hurdaya vermek yerine birleştirip kayığın omurgasını yaptık. Daha sonra suntalarla dışını kapladık ve kayık ortaya çıktı. Motoru için ilçede bütün sanayiyi dolaştık ve bağlantı yapacak kişi bulamadık. Sadece işçiliği için bizden 10 bin lira isteyenler oldu. Bunu da yapabileceğimizi düşündük. Bir araya geldik, uğraş verdik ve motoru ile bağlantılarını da biz hallettik."
 
Gelinle damat bir gün önce provaya çağrılıyor
 
İmkansızlıklara rağmen yaptıkları kayığı görenlerin kendilerini tebrik ettiğini belirten Kılıç, "Kayık bize yaklaşık 5 bin liraya mal oldu. Laz aklıyla yapamayacağımız şey yok. Buna artık iyice inandık. Çünkü imkansızlıklara rağmen güzel bir şey ortaya çıkardık" diye konuştu.
 
Gelinle damadı heyecanlarını yenmeleri için bir gün önce provaya çağırdıklarını dile getiren Kılıç, "Korkanlara uçağa binmedin mi diye soruyoruz, 'bindik' cevabını alınca bunun da korkulacak bir yanının olmadığını söylüyoruz. Önce benim binmemi istiyorlar, ben de kayığa binip salonun ortasına iniyorum ve nasıl olacağını gösteriyorum" ifadelerini kullandı.
 
Oğlunun arkadaşlarıyla yaptığı kayığın insanlara güzel anılar bırakacağına inandığını belirten Niyazi Kılıç ise "Gelinle damadı salona Temel Reis'in kayığıyla indirmek istedik. Birçok mühendisten görüş isterdik, talebimizi karşılayamadılar. Üç arkadaş bir araya gelip kayığı ve sistemi yaptı. Zengin çiftler Avrupa'da balona binmek için büyük paralar harcıyor ama burada ekstra paraya gerek yo" şeklinde konuştu.
 
"Hayatımda hiç kayığa binmedim"
 
Düğün salonunda ilk defa kayığa binerek salona inecek damat Mehmet Ergene ile gelin Ayla Çakır ise farklı bir deneyim yaşayacakları için mutlu olduklarını söyledi.
 
Balıkesirli olduğunu ifade eden Ergene, "Bugüne kadar kayığa binmedim. Kayık bir süre havadan gideceği için çok heyecanlıyım. Böyle bir şey olabileceğini daha önceden tahmin etmezdim. Uçan bir kayığa binmek de nasip olacakmış. Ömür boyu hatırlayacağımız bir anımız olacağı içinde çok mutluyuz" dedi.
 
Çift daha sonra, tavana monte edilmiş motorlu raylı sisteme halatlarla bağlanmış asma kattaki kayığa bindi. Motorun çalıştırılmasıyla havadan konukların bulunduğu salonun ortasına kadar ilerleyen kayık, adından salonun ortasına indirildi. Kayık havadayken çiftin biraz heyecanlandığı gözlendi. Kayıktan inen çift, selamladığı konuklara çikolata attı.