Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Tozköy sakinleri, gece çok fazla dışarı çıkmamalarına rağmen sabaha kadar açık kalıp elektrik israfına yol açtığını düşündükleri sokak lambalarına elektrik anahtarı takarak sorunu çözdü.

Gece sokağa fazla çıkmadıklarını ancak lambaların sabaha kadar yandığını bunun da elektrik israfına yol açtığını düşünen köylüler, soruna çözüm arayışına girdi.

Sokak lambalarına anahtar takarak elektrik tasarrufu yapmayı kararlaştıran köylüler, Rize Çoruh Elektrik ve Dağıtım AŞ yetkilileri ile görüşüp durumu anlattı. Yetkililerin de olumlu bakması üzerine, köyde sokak lambalarının bulunduğu direklere elektrik anahtarları takıldı.

Rize Çoruh Elektrik ve Dağıtım AŞ Müdürü Cabir Kadıoğlu, yıllar önce elektrik hattı çekilen köydeki sokak lambalarının otomatik sistem yerine köylülerin talebiyle anahtarlı sistemle çalıştığını anlattı.

İlçedeki yatırım programlarına Tozköy'ü de aldıklarını ifade eden Kadıoğlu, ''Bu yıl yapılacak çalışmalarla mecburen anahtarlı sistem yerine otomatik sistemle yanan aydınlatma lambaları takacağız. Ayrıca köyün elektrik hattı ile tesisinde yenileme de yapılacak'' dedi.

Köylülerden Dursun Tüfekçi ise elektrikli sistemin tasarruf sağladığını belirterek, ''Gece köyde fazla dışarı çıkan olmadığı için anahtarlı sistem yaptık. Komşuya, camiye giderken sokak lambasını yakıyoruz. Dönüşte söndürüyoruz. Özellikle kış mevsiminde köyde kimse kalmıyor. Elektrikler boşuna yanmıyor. Sadece zorunlu olduğu zamanlar yakıyoruz. Böylece elektrik israfı da olmuyor'' dedi.

(AA)