Doğuştan karaciğer yetmezliği olan 9 yaşındaki Murat Öztekin'e iki kez uygun organ bulundu ancak küçük çocuk Mardin'de olduğu için nakil yapılamadı. Geçtiğimiz hafta şans, üçüncü kez Murat'ın yüzüne güldü. Fakat Murat yine Mardin'deydi. Bu kez ambulans helikopter, uçak ve arabayla zorlu bir yolculuk yaparak İzmir'e ulaştı. Karaciğerin bekleme süresi bitmek üzereyken ameliyata alındı ve yaşama bağlandı. Mardinli Öztekin Ailesi'nin beş çocuğundan ikisi doğuştan karaciğer yetmezliği hastasıydı. Aile, iki yıl önce karaciğer nakli bekleyen çocuklarının tedavisi için İzmir'e taşındı. Aynı yıl Kurban Bayramı'nı geçirmek için Mardin'e doğru yola çıkan aile, Gaziantep yakınlarında kaza geçirdi. Baba ağır yaralandı. Kazadan yaklaşık bir ay sonra, İzmir'den bir telefon geldi. Ege Üniversitesi Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen birinin organı 9 yaşındaki Murat'a uyuyordu. Ancak aile, kaza nedeniyle tedavi gören Murat'ı İzmir'e götüremedi. Umutlar başka bahara kaldı.

MİNİK ADA, MURAT'A CAN VERDİ
Geçtiğimiz aralık ayında da, Ege Üniversitesi Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen birinin organı Murat'a uygun çıktı. Doktorlar, kötü bir tesadüf eseri yine Mardin'de bulunan aileyi İzmir'e çağırdı. Ama sabah 04.30'da hastanede olması gereken çocuk, saat 08.30'da gelebildi. Karaciğer başka hastaya nakledildi. Murat'ın babası Abdurrahman Öztekin de, ulaşım sıkıntılarının giderilmesi için Sağlık Bakanlığı'na dilekçe gönderdi. Bakanlık, "2009'da helikopter ambulans hizmete başlayacak. Organ çıktığında 112'yi arayın" yanıtını verdi. Bu arada, midesindeki delik yüzünden ameliyat olduktan sonra, 7 Ağustos'ta hayatını kaybeden 3 yaşındaki Ada Yağmur Alp'in karaciğerinin, Murat'a uyduğu anlaşıldı. Aile yine Mardin'deydi. Dr. Ömür Çiğdem Ecevit, saat 17.00'de "Acil gelin" dedi. Baba Abdurrahman Öztekin, 112'den ambulans helikopter istedi ve saat 17.05'te eşini ve iki oğlunu Nusaybin'deki futbol sahasına gönderdi. Helikopter ambulans saat 17.30'da Murat'ı alıp Diyarbakır'a havalandı. Baba da 21.30'daki Diyarbakır-İstanbul uçağına bilet ayırttı. Ancak havayolu şirketi, "Bulaşıcı hastalık olabilir" diyerek çocukları uçağa almadı. Bunun üzerine EÜ Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Şükriye Alyanak, Diyarbakır Havalimanı Müdürlüğü'ne, "Nakil hastası çocukların uçağa binmelerinde sakınca yoktur" diye yazı faksladı. Kalkışa dakikalar kala uçağa alınan anne Ayşe ve nakil hastası iki oğlu İstanbul'a uçtu.

NİHAYET NAKİL GERÇEKLEŞTİ
Saat 24.00'te İstanbul'a inen Murat, kardeşi ve annesi; yakınlarına ait araçla 8 Ağustos sabahı, saat 06.30'da İzmir'e gitti. Murat, saat 09.30'da ameliyata alındı. EÜ Karaciğer Nakil Grubu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çoker ve ekibi Ada'dan alınan karaciğeri Murat'a başarıyla nakletti. Baba Öztekin, "Tedavi için İzmir'e yerleştik ama havası temiz diye çocukları yılda bir-iki defa Mardin'e götürüyorduk. Her gidişimizde İzmir'den uygun organ çıktı. Şimdi sıra Umut'ta. Onu ne olursa olsun Mardin'e götürmeyeceğim" dedi.

Sabah