Aydınpost’un bir önceki anketi(26 Haziran) Buharkent Belediyesi’nin performansını konu alıyordu.

18-25 Haziran tarihleri arasında yapılan ve 04 Temmuz’da açıklanan yeni anket ise Buharkent’e komşu ilçe, Karacasu Belediyesi’ni ele alıyor.

Karacasu anketi 1300 kişi arasında yapılan Buharkent’ten farklı olarak 1400 kişi arasında yapılmış.

Her iki ilçede ankete katılanların eğitim, meslek ve ekonomik durumları arasında pek bir fark yok.

Örnek Buharkent’te olduğu gibi Karacasu’da da ilkokul mezunlarının oranı bir hayli yüksek yüzde 52,4…

Yine sabit bir geliri olmayan ev kadınlarının oranı da birbirine çok yakın Buharkent’te yüzde 21,9…Karacasu’da 24,8…

Ama her ikisi de Cumhur İttifakı bileşenleri, AK Partili Buharkent Başkanı Mehmet Erol’un seçmendeki kredisi artarak devam ediyor.

Buna karşılık MHP’li Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal’ın ise kredi kaybıyla karşı karşıya olduğu gözüküyor.

Gerek Buharkent gerek Karacasu belediyeleri yerelde muhalefete ait oldukları için ankette aynı sorulara verilen cevaplardaki farklılıklar iki komşu halkın gerek siyasal gerek kültürel bakış açılarıyla ilgili bize bazı ilginç veriler sunuyor.

Örnek Buharkent’te ankete katılanlara: “Kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz,” sorusuna, ilk sırada milliyetçi(yüzde 46,3) yanıtını verenler gelirken Karacasu’da ilk sırada Atatürkçü(yüzde 30,6) yanıtını verenler yer alıyor.

Bir diğer ilginç veri de: “BŞB Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu başarılı buluyor musunuz, sorusuna sanki her iki ilçe halkı aralarında ağız birliği etmiş gibi Buharkent’te başarılı yanıtı yüzde 51,1, Karacasu’da yüzde 51,3 olmasıdır.

Karacasu anketinde öbürlerinde olmayan halkın belediye başkanlarından gayet yerinde, farklı istekleri de var:

Su sorununa ve baraj yapımına(yüzde 15,6), istihdam, fabrika ve turizm yatırımlarına(yüzde 12,1) öncelik verilmesi.

Belirtmekte fayda var, söz konusu isteklerin adresi Karacasu Belediyesi değil Büyükşehir Belediyesi’dir.

Zaten soru sorulurken de Karacasu Belediyesi’nden istekler sözcüğü kullanılmıyor, bu isteklerin Büyükşehir için de geçerli olduğuna işarettir.

***

Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal’la ilgili sorulara ankette verilen yanıtlar da oldukça çarpıcı sonuçlar içeriyor.

Mesela “Karacasu Belediyesi’nin hizmet performansını başarılı buluyor musunuz” sorusuna: “Çok başarılı ve başarılı buluyorum” yanıtını verenlerin oranı yüzde 41,3…

Hâlbuki Zeki İnal Mart 2019’da bu göreve yüzde 52,4 oranında rakibi CHP’li Mustafa Büyükyapıcı’nın yaklaşık bin oy önünde 6 bin 574 oy farkıyla seçilmişti.

Anket sonuçlarına bakıldığında seçimden bu yana geçen süreçte yüzde 11,2’lik bir seçmen kitlesi Zeki İnal’dan desteğini çekmiş görünüyor.

Diğer bir soruda:“Bu pazar seçim olsa Zeki İnal’a oy verir misiniz” sorusuna olumlu yanıt verenlerin oranı “başarılı buluyorum” diyenlerin de altında gerçekleşiyor yüzde 37,7…

Zeki İnal’ın Performansı konusunda yüzde 25,3 olan kararsızlar oranı: “Aday olması halinde Zeki İnal’a oy verir misiniz sorusuna verilen yanıtta daha da artıyor.

Kararsızım yüzde 22,6+Fikrim yok yüzde 5,7=Toplam yüzde 28,3…

Bu anket verileri bir arada değerlendirildiğinde Karacasu seçmeni Zeki İnal’a sırtını döndüğü anlamına geliyor.

Ama ne var ki, anket verilerine göre kararsızlar başka bir partiye de gitmiş değiller, gri alanda beklemedeler…

Bunu bize gösteren ankette iki veri yer alıyor.

BİR: Bu pazar milletvekilliği seçimi olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz, sorusuna ankete katılanlardan yüzde 37,1’nin MHP’ye oy veririm yanıtıdır.

Bu orana göre MHP Karacasu’da paydaşı AK Parti’nin de önünde birinci partidir.

Ama ittifaklar açısından konu ele alındığında: “Bu pazar genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye ya da ittifaka verirsiniz,” sorusuna kararsızlar dağıtıldıktan sonra verilen yanıta göre Millet İttifakı(yüzde 52,6) açık ara Cumhur İttifakı’nın(yüzde 43,6) önünde gözüküyor.

İKİ: Zeki İnal’a oy vermede desteğin düşmesine karşın: “Karacasu Belediyesi’nin gerçekleştirdiği ya da gerçekleştirecek olduğu hizmetlere güveniyor musunuz”, sorusuna Karacasu Halkı’nın yüzde 60’nın güvendiğini belirtmesidir.

Bütün bu veriler bir arada değerlendirildiğinde çıkan sonuç şudur Karacasu partisi MHP’ye değil Zeki İnal’a kırgındır. Buna da neden:

1-Halkla olan iletişimini koparması olabilir,

2-İmkânların son derece kısıtlı olmasından kaynaklı hizmet eksikliği olabilir,

3-Tarlada izi olmayanların harmana üşüşmelerine engel olamaması olabilir…

4-Daha başkaları da olabilir.

Ancak güç kaybına neden bunlardan hangisi ya da hangileri ise bulup gidermede Zeki İnal için bu anket değerli bir fırsattır, yoksa erozyon devam eder.