Değerli Aydınpost okuyucuları, bu hafta sizleri yılda 1 kez yapılan İzmir Karaburun Nergis Festivali’ne götüreceğim. Akdeniz foklarının ev sahipliği yapan Karaburun tarihte Mimas olarak bilinir. Doğanın tüm cömertliğini olanca güzelliğiyle sergilediği Karaburun’da her yıl Ocak ayında Nergis kokulu bir festival bizleri bekler. Bizde Yupa Turizm olarak misafirlerimizle birlikte 20 Ocak 2019 Pazar günü Aydın/Söke/Kuşadası’ndan turumuza başladık. Selçuk Şirince’ye giderken Saklı Vadi’de şömine önünde özel serpme kahvaltımızı yaptıktan sonra, İzmir üzeri Urla Necati Cumali evini ziyaret ettik. Ardından Gülbahçe üzeri Balıklıova’da meşhur un kurabiyesi tadına varıp Mordoğan üzerinden Karaburun’a vardık.
Yerel üreticiye destek olması sebebi ile başlatılan bu festival, hem bilinmeyenlere Nergis Çiçeğini tanıtıyor, hem de eğlenmek ve değişik bir duygu yaşamak isteyen vatandaşlara fırsat veriyor. Renkli görüntülere sebep olan bu festivalde, üretciler kendi yetiştirdikleri Nergisleri tanıtıp satarken aynı zamanda müzik grupları festivale katılanların kulaklarının paslarını siliyor.
Festival Karaburun merkezinde gerçekleşti. Karaburun girişinde nufusü tabelada 9800 yazılı iken Pazar günki festivalde mübalağasız 100.000 bin kişi Karaburun’a akın etti.Karaburun Karaburun olalı böyle bir kalabalık görmemiştir. Dışardan gelen halk, Karaburun halkı ile iç içe bir festival yaşadı.

Festivalin amacı Nergis çiçeğini dünyaya tanıtmaktır. Karaburun Nergis Festivali geçen sene 14 Ocak 2018 Pazar günü yapılmıştır. Bu yılda 20 Ocak 2019 Pazar günü yapıldı.
Nergis’de diğer çiçekler gibi efsanevi bir hikayesi olan, hikayesi kadar kokusuyla büyülüyen bir çiçektir. Adı ‘AŞK ÇİÇEĞİ’dir.

Nergisin anlamı güzelliktir. Hatta bazen kendine zarar verebilecek kadar güzel olmaktadır.
Çeşitli endemik türlere ev sahipliği yapan zengin bir bitki örtüsü ve berrak denizi ile bir doğa harikası olan Karaburun bir çok simgeyle anılsa da Nergis bunların arasında en çok bilinendir.
Gülbahçe,Balıklıova, Mordoğan, İnecik, Kösedere, Kaynarpınar, Amberski köyleri Karaburun’da yeni liman köyü Sahip Köyü bu yöreyi Yupa Turizm ile keşfimiz sonrasında el sanatlarımız ölmeyecek, otantik yöre mutfağı yaşayacak ve unutulunlar yeniden yaşam bulacak. Yöre esnafı gelen binlerce kişi sayesinde ayakta kalmaya devam edecektir. Köylü pazarında alacağınız her ürün yöre insanına katkı sağlayacaktır. Herkes doğduğu yerde mutlu yaşayacak. Dostluğa, doğaya ve otantik dünyaya açılan penceredir bu festivaller.

Balıklıova adını balıktan almıştır. Mordoğan adını mor sümbüllere ve mor anemonlara borçludur. Karaburun otlarına gelince arapsaçı, tilkimen, radika, turp otu, filiz, iğnelik, zeytin ve enginardır. Karaburun’un eski adı Mimar’dır. Ve diğer bölgede çıkacağınız Karaburun turları ile Homerosun ünlü eseri Odessa’da geçen ünlü yeri görmüş olacaksınız.

Yarım ada yıl boyunca rüzgar alan bir konumdadır. Karaburunun doğusunda Urla, güneyinde Çeşme bulunuyor. Aynı zamanda Yunanistan’ın Sakız adası, Midilli adası ve İzmir Foça buraya çok yakındır.

Balıklıova balık restorantları ve kurabiyeleri ile oldukça meşhurdur. Burada yeri gelmişken İzmir Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla Karaburun’da yapılan Negis Festivali’nde bana göre yetersi kalmışlardır. Karaburun’un altyapısı binlerce kişiyi kaldırabilecek güçte değildir. Karaburun belediye başkasnı Ahmet Çakır yakın döneme kadar yok olmaya yüz tutan Nergis, İzmir Büyükşehir Belediyesinin desteği ile, yeninden önemli bir gelir kapısı haline geldiğini söyleyip köylülere İzmir Büyükşehir Belediyesi ücretsiz Nergis soğanı dağıtarak, teknik destek vererek bölgenin kalkınmasına destek veriyor. Bu yüzden festival düzenliyorlar.
Yeri gelmişken Bayındır Çiçek Festivali 21.si 26 Nisan 2018’de yapıldı. Bu festival 2010 yılında uluslar arası bir nitelik kazanan festival Türkiye’nin önemli çiçek festivali unvanını kazandı. 22. Bayındır uluslar arası çiçek festivali bu yıl 02 Mayıs 2019 Perşembe başlayıp 06 Mayıs 2019 Pazar günü bitecektir. Çiçek severlere duyurulur.

Sonuç olarak, Karaburun Nergis festivali ile başlayan ve Necati Cumali Anı ve Kültür evi ile yazımı bitirmek isterim.
Türk edebiyatının önemli isimlerinden olan Necati Cumali’nin doğduğu ve daha sonra eşi ile yaşadığı ev Urla’da müzeye çevrilerek ziyarete açılmıştır. Zemin katındaki bir odası ilçe kütüphanesi olarak hizmet veren anı evinde Necati Cumali’nin özel eşyalara, fotoğrafları ve eserleri sergilenmektedir. Urla İzmir’e 35 km mesafededir. Urla İskelesi mahallesindeki Limantepe Höyüğü M.Ö 4000’lere uzandığı arkeolojik kazılarla ortaya konulmuştur.
Ege denizinin bilinen eski limanlarından olan limantepe ile aynı bölgede yer alan antik çağda zeytin yağ üretimi ile öne çıkan İyonya kentlerinden Klazomenai Urla’nın en önemli değerleri arasındadır. Tarih boyunca her zaman önemli yerleşim yeri olan Urla ev sahibi yaptığı uygarlıklardan kalma pek çok eserleri ile İzmir’in tarihi ilçelerinden birdir. Osmanlı döneminden kalma bir çok eser vardır. Camiler, kervansaraylar ve hamamlar. Necati Cumali aynı zamanda avukatlıkta yapmıştır ve yazdığı eserler Adı Vasfiye ve Susuz Yaz olarakta Türk halkı tarafından bilinmektedir.

Karaburun Nergis Festivali gezip gördükten sonra gurubuz ile Ildır üzeri çeşmeye vardık. Ekmek arası balıklar yenildi içecekler içildi. Çeşme kalesini zamanı bulamadık. Çeşme’de bütünleşen akvaryumlu evi görüp akşam saatlerinde sakin Alaçatı’yı gezdik. Yel değirmenlerini gördük. Meşhur kumrucu Şevki’de kumrular yendi ve ardından İzmir üzeri Kuşadası söke ve Aydın’da turumuzu bitirdik.
Ve diyoruz ki Yupa Turizm’in kültür kurları devam etmekte, ben derimi bizi bizimle gezenlere sorun sonra karar verin.

nergis-festivali.jpg

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!