Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Azerbaycan ve Ermenistan'ın Karabağ sorununun çözümüyle ilgili bir barış anlaşmasının ilkeleri üzerinde Aralık ayına kadar bir uzlaşıya varmasını ümit ettiğini söyledi.

Medvedev, Rusya'nın Kafkaslar bölgesindeki Astrahan kentinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile düzenlenen üçlü zirvenin ardından yaptığı açıklamada, ''Güven artırıcı önlemlerin güçlendirilmesi için özel bir deklarasyon yayımladık'' dedi.

Deklarasyonun, ''Savaş esirlerinin ve cenazelerin değişimini'' içerdiğini ve tarafların savaş esirlerini değiştirmeyi kabul ettiğini belirten Medvedev, 1-2 Aralıkta Astana'da yapılacak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) toplantısından önce Karabağ çatışmasının çözümüyle ilgili genel ilkelerin hazırlanabileceğine inandığını söyledi.

Medvedev, tarafların bu sürede iyi çalışmaları halinde kendilerinin de dışişleri bakanlarına ilgili talimatları vereceğini belirterek, ''Bu sayede Astana'da yapılacak AGİT Zirvesi'ne kadar çatışmanın çözümüyle ilgili genel ilkeleri hazırlayabileceğiz'' dedi.

Dimitriy Medvedev, tarafların gelecekteki bir barış anlaşmasına yansıtılması beklenen çatışmanın çözümüne yönelik genel ilkeler konusundaki sorunlarının hala devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Liderlerin Astrahan'daki zirvenin ardından yayımladığı ortak deklarasyonda, 2 Kasım 2008'de Moskova'da imzalanan deklarasyonun maddelerinin teyit edildiği vurgulanarak, ''askeri alandaki ateşkesi ve güven artırıcı önlemleri güçlendirmeyi amaçlayan çatışmanın çözümü için daha fazla siyasi ve diplomatik çabaya ihtiyaç olduğu" ifade edildi.

Deklarasyonda, ''Bu açıdan Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanları, AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları ve Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'nin yardımıyla savaş dönemi esirlerinin ve savaş döneminde ölenlerin naaşlarının değiş tokuşunun yapılmasını kabul eder. Cumhurbaşkanları gelecekte de bu yaklaşımlar doğrultusunda hareket etmeyi kabul etmişlerdir'' denildi.

-ASTRAHAN'DA HAYDAR ALİYEV'İN HEYKELİNİN AÇILIŞI YAPILDI-

Bu arada Rus İtar-Tass ajansı, Medvedev, Aliyev ve Sarkisyan zirvesinin yapıldığı gün Astrahan kentinde Azerbaycan'ın Birinci Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in heykelinin açılışının yapıldığını duyurdu.

Haberde, 7 metre uzunluğundaki bronz heykelin kent merkezinde Volga Nehri kıyısına yerleştirildiği belirtildi.

Kent yönetiminden bir yetkili İtar-Tass'a yaptığı açıklamada, ''Astrahan'dan bir heyet geçen yıl Bakü'yü ziyaret etmiş ve bu ziyaret sırasında böyle bir heykelin dikilmesi kararı alınmıştı. Haydar Aliyev'in Rusya ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin gelişimine yaptığı katkıyı da göz önünde bulundurarak, Azeri tarafının bu önerisini kabul ettik'' dedi.

İlham Aliyev de heykelin açılışı için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, babası Haydar Aliyev'in Rusya'ya büyük bir sevgisinin olduğunu belirterek, ''Hayatının büyük bir bölümü Rusya'da geçti. Leningrad'da okudu ve Sovyetler Birliği Hükümeti'nin birinci başkan yardımcılığı görevinde bulundu. Halklar arasında tarihi ilişkilerin daha geliştirilmesi için oldukça büyük çaba harcadı ve 1993 yılında Azerbaycan Lideri olduğunda da iki ülke arasındaki ilişkiler hızlı bir şekilde gelişti" dedi.

A.A.