Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik, Suriye'ye vizesiz geçiş imkanı doğduğunu, Ürdün'ün de hacıların ülkelerinden geçerek, kutsal topraklara ulaşmasına sıcak baktığını söyledi. Hacı adayları 1990'lardan beri kara yolunu kullanamıyordu.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Suriye, Ürdün ve S.Arabistan güzergahını kullanarak kutsal topraklara gidecek hacı kafilelerinin, yol güvenliği açısından sıkıntısı kalmadığını belirterek, konunun Bakanlar Kurulu gündemine getirileceğini açıkladı. Çelik, hac farizasını yerine getirmek isteyen vatandaşların, güvenlik sorunu olduğu için 1990'lardan beri kara yolunu kullanamadığını ve hacca hava yoluyla gidildiğini hatırlattı.
ÜRDÜN SICAK BAKIYOR

Kara yoluyla hac için son zamanlarda olumlu gelişmeler yaşandığını, Suriye'ye vizesiz geçiş imkanı doğduğunu ifade eden Çelik, Ürdün'ün de Türk hacılarının ülkelerinden geçerek, kutsal topraklara ulaşmasına sıcak baktığını söyledi. Suriye, Ürdün ve S.Arabistan güzergahını izleyecek hacı kafilelerinin, yol güvenliği açısından önceki yıllara göre hiçbir sıkıntısı kalmadığını dile getiren Çelik, tek sorunun yol güzergahında dinlenme tesisi bulunmaması olduğunu ancak bu sorunların da aşılabileceğini ifade etti.

UYGULAMA GELECEK YIL

Çelik, gelecek yıl kara yoluyla hacca gidilebilmesi için konuyu Bakanlar Kurulu'nun gündemine getireceklerini söyledi. Çelik, düzenleme yapılması durumunda hacı adaylarının Diyanet İşleri Başkanlığı'nın organizasyonu ile otobüslerle de kutsal topraklara ulaştırılacaklarını söyledi. Bu yıl 74 bin hacı adayının kutsal topraklara gideceğine işaret eden Çelik, tüm hacıların hava yolunu kullanmasının birtakım sıkıntılara neden olduğunu, kara yoluyla destek sağlanması halinde bu sorunların ortadan kalkacağını kaydetti.


Kontenjan arttırılacak

Çelik, hac kontenjanlarının arttırılması için de çalışma yürüttüklerini, S. Arabistan ile görüşmeler yapıldığını açıkladı. Bu yıl 755 bin kişinin hacca gitmek için başvurduğunu, ancak kontenjan kapsamında 74 bin kişinin hacı adayı olabildiğini belirten Çelik şunları söyledi: “Biz 'buradan 750 bin kişiyi gönderelim' dediğimizde orada 15 milyon insan olacak ki o ibadeti yapmak çok daha zorlaşır. Tüm bunlar gözönüne alındığında her yıl Türkiye'den 100-150 bin hacı adayının Mekke ve Medine'ye gitmesi gerekir. Gelecek yıl bu rakama ulaşılması için çalışmalar sürdürülüyor.” /yeni şafak