Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Biz uyuşturucu parası istemiyoruz, terör parası istemiyoruz, silah kaçakçılığı parası istemiyoruz, biz rüşvet parası istemiyoruz, bankaların içini boşaltanların parasını istemiyoruz. Bununla ilgili parası olan varsa, Türkiye'ye getirmesin. Bu yönde bir şey varsa, üstüne gideriz" diye konuştu.


TBMM Genel Kurulunda, Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılmasına İlişkin Tasarının görüşülmesine geçildi. Genel Kurul, TBMM Başkanvekili Meral Akşener'in başkanlığında, Kurtuluş Savaşı'nın son gazisi Mustafa Şekip Birgöl için düzenlenen törenin ardından yeniden toplandı. Araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesiyle ilgili gündem dışı söz alan CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, AK Parti iktidarının kamu hizmetini yük olarak gördüğünü ileri sürdü. "Özel araç muayene hizmetleri kime hizmet etmektedir?" diye soran Topuz, bu istasyonların Türkiye'nin ulusal çıkarlarını doğrudan ilgilendirdiğini söyledi. AK Parti'nin özelleştirmeyle birlikte araç muayene hizmetlerini pazara,araç sahiplerini de müşteriye dönüştürdüğünü öne süren Topuz, bu özelleştirmenin insanların ölümüne neden olan kaza gerçeğini değiştirmediğini bildirdi. İstasyonlarda yapılan özelleştirmelerle birlikte sorunların arttığını,bazı istasyonların görevini kötüye kullandığını ifade eden Topuz, can ve mal güvenliğini ilgilendiren bu hizmetin, özel sektöre bırakılmaması gerektiğini savundu. Dünya Diyabet Günü nedeniyle söz alan MHP İstanbul Milletvekili Mithat Melen de dünyada 246 milyon civarında diyabet hastasının bulunduğunu söyledi.Türkiye'de yüzde 3,3 olan diyabet hastası artış oranının, 2025 yılında yüzde 8-10'a çıkacağının ifade edildiğini belirten Melen, "En çok stres TBMM'de var.Dikkatli olmalıyız. Bu Mecliste bile 55 kişi diyabet hastası olabilir" dedi.


DIŞARIDAN GELEN PARAYI YAFTALAYAMAYIZ


Genel Kurulda daha sonra Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılmasına İlişkin Tasarının Geçici 2. maddesinin görüşülmesine geçildi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, madde üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut'un, "Silah kaçakçıları ve uyuşturucu tacirlerinin paralarının Türkiye'ye nasıl sokulmayacağına" ilişkin sorusu üzerine Unakıtan, dışarıdan gelen parayı "şu veya bu para" diye yaftalamanın mümkün olmadığını dile getirdi.Unakıtan, bu konuya ilişkin, elde delil olması durumunda bunu değerlendireceklerini ifade ederek, "Veri olmadığı zaman boş yere kimseyi suçlamanız mümkün değil" dedi.Yurt dışından gelen paralarla ilgili hiçbir soruşturma ve incelemenin yapılmayacağının, kanunda da belirtildiğine dikkati çeken Unakıtan, paranın dışarıdan gelebilmesi için teşvik unsurunun bulunması gerektiğini bildirdi.Unakıtan, korkutucu unsurlarla dışarıdan kimsenin para getirmeyeceğine işaret ederek, paranın kaynağı itibariyle ihbar gelmesi durumunda bunu inceleyeceklerini söyledi.Unakıtan, "Biz uyuşturucu parası istemiyoruz, terör parası istemiyoruz,silah kaçakçılığı parası istemiyoruz, biz rüşvet parası istemiyoruz, bankalarıniçini boşaltanların parasını istemiyoruz. Bununla ilgili parası olan varsa,Türkiye'ye getirmesin. Bu yönde bir şey varsa, üstüne gideriz" diye konuştu. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in, özel sektörün borçlarının da garanti kapsamına alınıp alınmadığına ilişkin sorusu üzerine Unakıtan, kanunla kimseye garanti verilmediğini söyledi."Zaten alacaklara değil mevduata garanti verilir" diyen Unakıtan, özel sektörün kendi borcunu ödeyeceğini bildirdi.Unakıtan, kanunla TMSF'nin elinde olan yetkiyi, 2 yıllığına hükümete aldıklarını dile getirerek, gerek görülmesi durumunda yetkinin kullanılacağını ifade etti.Bunun üzerine Kamer Genç, AK Parti iktidara geldikten sonra BDDK'ya 55gün boyunca 2 üye atamayarak İmar Bankası'ndan 8 katrilyon liranın boşaltılmasına neden olunduğunu ileri sürdü.Tasarının, zengin olan vergi kaçakçılığına af getirdiğini iddia eden Genç, "Kanun, 2008'den önceki kazançlara vergi incelemesi yapılmamasınıöngörüyor. Yani Kemal Beyin yandaşlarının kazandıkları affa giriyor. Paranın üzerine rüşvetten veya kaçakçılıktan kazanıldığı yazmıyor ki ayırt edesiniz"diye konuştu.